Sute de locuinte vechi de 6-7 mii de ani, unele cu etaj, descoperite in judetul Timis

Categories ArheologiePosted on

Tweet

Peste 400 de locuinţe vechi de 6-7 mii de ani, unele chiar cu etaj,  au fost săpate de arheologi  în localitatea timişeană Sânandrei, acolo unde se află una dintre cele mai importante aşezări neolitice din partea de vest a României. Cercetarea încheiată astăzi a durat 20 de ani. În locul numit Ocsăplatz s-au mai desoperit fragmente ceramice datate la sfârşitul mileniului  VI î.Chr., locuinţe dacice şi un mormânt avar.

După 20 de ani, arheologii au  finalizat anul trecut cercetarea aşezării neolitice de la Sânandrei şi şi-au luat rămas bun de la Ocsăplatz, locul în care au muncit în fiecare vară sub coordonarea prof.dr. Florin Draşovean.

Ultima campanie arheologică de aici, desfăşurată la 40 de grade Celsius, s-a concentrat asupra nivelului inferior care aparține sfârșitului neoliticului mijlociu, Culturii Banatului, faza mijlocie, datată, pe baza unor probe radiocarbon, în intervalul  5100-5000 BC.  Locuinţele au plan rectangular, unele dintre ele aveau chiar etaj,  spaţii cu funcţiuni specializate.

S-au descoperit şi câteva seminţe, care vor fi trimise spre analiză unui laborator din Ungaria. Aşezarea neolitică de la Sânandrei are  o suprafaţă totală de peste 2,5 ha.

Cercetările arheologice de la Sânandrei, demarate cu două decenii în urmă, au vizat locuirea neolitică de tip tell situată în punctul Ocsăplatz. În acești 20 de ani au fost săpate peste 400 de locuințe de suprafață, bordeie,  gropi  și morminte de înhumație fiind, la acest stadiu al cercetărilor, una dintre cele mai importante așezări neolitice din partea de vest a României.

Materialele ceramice descoperite în primele trei niveluri ale locuirilor se încadrează în segmentul temporal cuprins între sfârșitul mileniului al VI și și a doua junătate a mileniului al V-lea.

Au mai fost cercetate locuințe de suprafață ale dacilor (sec. III în. Chr.) și bordeie precum și un mormânt din perioada avară târzie, a explicat, pentru www.tion.ro, profesorul Florin Draşovean.

Reputatul arheolog va publica, o lucrare monografică  despre aşezarea neolitică de la Sânandrei. În acest an, la cercetări au participat studenți, masteranzi și doctoranzi ai universităților din Timișoara, Alba Iulia și Târgoviște.

 

sursa: www.tion.ro

 

5 comments

 1. ce ef important, indiferent de opiniile care le au cei care va urmaresc despre ceea ce prezentati, cel putin tineti la curent comunitatea cu ceea ce mai apare nou in lumea segregata a cercetatorilor.

  Cel putin sunteti o punte de comunicare mediatica.

 2. De ce trebuie sa trimita semintele sa fie analizate in Ungaria? Noi nu avem specialisti? Neaparat totul trebuie sa fie sub control unguresc? E inadmisibil.

 3. addaci-răspundeți pentru a clarifica:-de regulă,materialile prezen-
  tate sunt redate direct în limba arhiologilor care e cunoscută de
  puțini cititori.Indicat ar fi ca Dv să adăogați o notă în sensul fă-
  cut de Dv mai sus.Din datele temporale rezultă că Proto-tracii sunt
  strămoșii tracilor din care se trag geto-dacii,prin urmare tăblițe-
  le de la Tărtăriea provin din prioada Proto-tracă ?iar geto-dacii
  se formiază ca popor în ultimul mileniu îen?,fiindcă regatul Daci-
  ei se formează în anul 82 îen.Perioadă în care romanii se îndreptau
  spre gurile Dunării pe partea dreaptă.Ar fi indicat ca Dv și ceilal-
  ți să folosiți scrierea românească părăsind alfabetul englez,așa cum am scris acum fiindcă se poate,e corect și frumos,trebuie să
  avem grijă de limba noastră să fie și curată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *