Descoperiri de excepție în cetatea geto-dacică de la Buridava (Vâlcea), în această vară. Locul unde s-a descoperit și un vas cu scriere dacică…

Categories ArheologiePosted on

Cetatea geto-dacică de la Buridava este cunoscută în mediul științific pentru bogăția de artefacte geto-dacice descoperite în timpul fostelor campanii arheologice, mai ales pe vremea regretatului arheolog Dumitru Berciu. Astfel, printre nenumăratele obiecte antice scoase la lumină s-au numărat măști mortuare și anfore din bronz, dar, ceea ce este și mai important, un vas ceramic care poartă pe el numele unui Basileu local – Tiamarkos, o dovadă a faptului că elitele geto-dacice cunoșteau scrisul…

Continuând seria descoperirilor, în vara anului 2014, în apropierea cetății dacice Buridava, s-a făcut o descoperire extraordinară: o fibulă dacică din argint cu o reprezentare în basorelief a unui cap de lup. Descoperirea este deosebit de importantă deoarece sunt extrem de puține obiecte din perioada dacică cu o astfel de reprezentare.

Importanța acesteia trebuie înțeleasă ca o confirmare a faptului că lupul avea o valoare totemică în cultura dacilor, fiind folosit atât pentru a “încărca magic” obiecte de uz curent (și prin acestea, pe utilizatorii lor), cât și pentru a da forță și curaj în luptă, unde lupul devenea o armă-stindard: lupul cu corp de șarpe.

Ca o continuare firească, anul 2016 a adus echipei conduse de arheologul Constantin Bărbulescu, decan al Facultăţii de Ştiinţe Socio – Umane din cadrul Universității din Pitești, alte descoperiri de excepție, descoperiri care repun în discuție ceea ce se știa despre cultura geto-dacilor, noile elemente oferind noi perspective asupra strămoșilor noștri.

Astfel. conform saptamana.net <

În prezentarea preliminară a descoperirilor de la Buridava, a fost evidenţiat şi un rhyton. Rhytonul este un vas conic, având vârful curbat, în forma unui corn de animal, confecţionat în general din metal sau ceramică. 

Astfel de obiecte, întregi în cazul celorlalte, întregibil în cazul celui descoperit de noi, se mai găsesc doar în patru mari muzee din lume. Pot spune că mă bucur că Muzeul Judeţean Vâlcea va deţine în patrimoniu un obiect unicat cred, în România, în clipa asta. Din ce ştiu eu, astfel de obiecte se mai găsesc la New York, Berlin, Roma şi Londra”, a spus Constantin Augustus Bărbulescu.>>

Ar fi interesant de aflat dacă acest șantier arheologic de la Buridava (Vâlcea) a primit vreo finanțare din partea Ministerului Culturii, ministerul ăla care nu a dat niciun leu șantierelor din toată Moldova, dar a finanțat 14 șantiere în Dobrogea, pe culturile romană și greacă!!! Eu cred că nu…

Daniel Roxin

Vizionează Teaser-ul filmului artsitic ZALMOXIS:

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns