TEMPLELE ASCUNSE de langa capitala DACILOR. Drumul lui Decebal, parcurs dupa 2.000 de ani

Categories DezvăluiriPosted on

Un sanctuar circular cu diametrul de aproximativ 10 metri. Un al doilea sanctuar acum acoperit de vegetaţie, dar, se pare, cercetat în anii 1960 – 1970. Alte două temple încă nelocalizate. Sunt doar câteva dintre misterele de la Feţele Albe. Din moment ce la Sarmizegetusa Regia nu s-a cercetat nici cinci la sută din ce se presupune că ar fi încă ascuns sub pământ, ori pe sub rădăcinile copacilor, la Feţele Albe situaţia este şi mai dificilă. Asta mai ales că aici, la fel ca cetăţile de la Băniţa sau Piatra Roşie, bani pentru săpături arheologice nu sunt, iar turismul se face nereglementat şi necontrolat.

Aşezarea de la Feţele Albe este una dintre cele mai mari zone de locuire civilă din preajma Sarmizegetusei Regia. Aşa spun arheologii, iar argumente care să-i contrazică nu prea există încă. Locul se numeşte aşa datorită faptului că localnicii numesc “feţe” cele aproximativ 30 de terase amenajate cu două mii de ani în urmă, de daci, în coasta muntelui.

Un urcuş destul de greu

La Feţele Albe se ajunge pe o cărare ce pleacă chiar din drumul spre Regia. Un indicator de după un podeţ situat la vreo trei kilometri mai în jos de capitala dacilor arată cărarea ce duce spre aşezarea amintită. Primii trei metri ai căii de acces sunt aproape imposibili, pentru că trebuie să urci, din drum, aproape vertical. Urcuşul este şi el destul de greu, dar pădurea de fag, apoi plantaţia de molid prin care trebuie să treci, îţi oferă destule resurse pentru a continua să pui un picior înaintea celuilalt. Mai mult, când te-aştepţi mai puţin, te trezeşti că mai mergi un pic şi “pe drept”, ca să te mai odihneşti un pic. Important este însă să nu faci pauze lungi şi dese, pentru că astfel oboseşti şi mai repede. După vreo jumătate de ceas pe care o petreci ba printre fagi destul de subţiri, care sunt atât de deşi încât se luptă unul cu celălalt pentru supravieţuire, ba printre molizi care-şi mai trântesc lăstarii peste cărare, zăreşti un gol în coronamentul pădurii.

Feţele neputinţei

La Feţele Albe nu poate fi vorba de un traseu de vizitare, din moment ce locul încă este, ca multe alte situri dacice din Munţii Orăştiei, în grija nimănui

Zona e numită de localnici “Şesul cu brânză”. Se pare că, aici, cu decenii în urmă, a fost amplasată o stână. “Şesul cu brânză” cuprinde, de fapt, cinci terase dacice amplasate una lângă cealaltă, sprijinite pe ziduri din blocuri de calcar. Cea din dreapta cărării care urcă abrupt din drumul spre Regia are forma unui pentagon neregulat. Pe terasa de sub ea, un colţ interior de zid dacic apare şi el straniu, direct de sub ramurile fagilor. Aici, câteva blocuri din zid dau impresia că s-au prăbuşit de curând. Mai încolo, unul dintre stâlpii sanctuarului circular abia se mai ţine în lăcaşul lui, săpat de daci, în pământ, cu două milenii în urmă. Dă impresia că, dacă tragi mai sănătos de el, îl scoţi foarte uşor. Undeva în stânga sanctuarului circular, lucrări de specialitate mai vechi, întocmite după cercetările arheologice din anii 1960 – 1970, spun că ar trebui să se afle un al doilea templu. Nu se vede mai nimic însă. Zona e împânzită de vegetaţie. Treci de terasa primului templu şi mergi spre vest ca să găseşti urmele unui foc aprins cu zile bune înainte şi vreo 20 de candele mici consumate. Se prea poate ca focul şi resturile să fie urme lăsate de turişti din
categoria celor care urcă la Feţele Albe, Costeşti sau Piatra Roşie pentru a se încărca cu energie meditând, ori rugându-se. (Asemenea obiceiuri au dus la distrugerea câtorva stâlpi din Marele Sanctuar Circular de la Regia şi la deteriorarea Soarelui de Andezit. Acum, la Sermizegetusa Regia asemenea ritualuri sunt interzise, însă, în celelalte aşezări dacice din Munţii Orăştiei încă se mai practică).

Tot aici e şi un panou de (dez)informare care îţi spune că te afli la “Cetatea” Feţele Albe, deşi aici e vorba de o aşezare civilă. În dreapta panoului pe care Administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina îşi dovedeşte “deferenţa” faţă de daci şi aşezările lor, spre marginea pădurii, se mai află o terasă. Aici, conform cercetărilor făcute cu decenii în urmă, s-ar fi aflat o locuinţă dacică hexagonală. Acum nu sunt decât fagi şi tufe de mure. Atât!

Situaţia nu e mai fericită nici pe terasele inferioare. Cum-necum, un fag relativ tânăr a reuşit să iasă printre două blocuri ale zidului dublu de susţinere şi să-şi îngroaşe tulpina până la vreo 40 de centimentri în diametru. E cât se poate de clar că au trecut vreo 50 de ani de când, pe aici, n-a mai fost vorba de cercetare arheologică amplă, susţinută, iar dacă zona ar fi fost îngrijită, am fi văzut şi astăzi mai bine ce s-a descoperit în urmă cu o jumătate de veac. Nici nu are rost să mai întrebi “de ce”? An de an abia se găsesc bani pentru săpături arheologice în “inima” Daciei, la Regia. În ritmul actual de alocare a fondurilor de cercetare a aşezărilor dacice din Munţii Orăştiei, nu vom apuca să vedem vreodată cum arătau, de fapt, locuri ca Feţele Albe, zona civilă de pe Dealul Grădiştei, ori cetatea de la Băniţa.

Ctește continuarea aici:  http://www.replicahd.ro/?p=12562

7 comments

  1. Voi ati auzit de legea drepturilor de autor? Inteleg sa copiati un pasaj si sa faceti apoi link spre articol, dar sa copiati tot materialul… Degeaba mentionati sursa, daca voi copiati intregul text. Cineva a consumat timp si bani pentru acest reportaj.

  2. Eu le multumesc celor de pe site pt promovarea la nivel national a unui material aparut in presa locala. Si cred ca si dvs ar trebui sa-i multumiti…. nu sa-i amenintati. Stima.

  3. Daniel, fa-ti un partid politic, afiseaza-ti agenda sus si raspicat, PRO ROMANA, si vei avea multi adepti!Numai asa, vei reusi sa lupti pt. Romania la care visezi rusine altii care cred in ea, ca tine!SUCCESS!

  4. Pai ce sa facem daca avem la cultura ministru un ministru ungur? Cu un UDMR (care se afla la guvernare in mod ilegal si nedemocratic, nefacand parte din nici una din aliantele care au fost votate la ultimele alegeri), care bate numai in autotonomie si etnie, cine sa se ocupe de valorile romanesti? Batraneii anosti si lenesi care dorm comod in scaunele lor sigure de la academia romana?

  5. dacă a nimerit acolo un ungur, …îi băgăm în mă+sa şi mergem mai departe, cu şi mai mult curaj, mereu î n v i n g ă t o r i !

  6. no dragi mei va fi liniste si vom putea sa facem,descoperiri in continuare numai atunci cind vom scoate cu paru jidani care sa-u pripasit pe la cotroceni si palatul victoria sa ii aruncam peste granita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *