Tezaurul getic aflat într-un muzeu din Detroit (SUA) ar putea fi repatriat

Categories ArheologiePosted on

,,Luna aceasta a început să se întrezărească o şansă nesperată pentru recuperarea de către România a uneia dintre moştenirile culturale majore ajunse în străinătate, în urma anunţului făcut de administratorul judiciar al oraşului Detroit (SUA), privind cârpirea bugetului municipalităţii prin eventuala vânzare a unei părţi a colecţiilor prestigiosului muzeu Detroit Institute of Arts. În aceste colecţii se află şi un tezaur getic din argint, compus dintr-un coif şi câteva pocale, asemănătoare celor din tezaurul de la Agighiol-Dobrogea, datând din secolul IV î.Ch,, aflăm dintr-un comunicat de presă făcut de Al. Surcel, preşedintele Asociaţiei România Vie.

Printr-o coincidenţă astrală, anul acesta se împlinesc exact 100 de ani de la descoperirea acestui tezaur, cunoscut şi drept tezaurul de la Porţile de Fier, el fiind găsit în anul 1913, apele Dunării, de către un marinar.

Acesta l-a vândut unui colecţionar particular din Viena, de unde avea să ajungă, în final, la celebrul muzeu de artă din Detroit.

În vederea recuperării acestor piese de patrimoniu cultural naţional, Asociaţia România Vie a adresat o petiţie Ministerului Afacerilor Externe, în primul rând, ministrului Titus Corlăţean, care sperăm că va acţiona ca atare.

sursa: http://www.stiriactuale.ro

5 comments

 1. Domnul ministru ar trebui sa reactioneze imediat si fara intirziiere asa cum sa intimplat “cu reactia” lor in privinta accidentului rutier din Muntenegru, va rugam domnule ministru de data aceasta sa nu mai intirziati cu aceasta decizie “reactie” este o decizie vitala da o putem numi asa din punctul meu de vedere, apartine acestui pamint si stramosilor nostri si ai dv. domnule ministru atunci aratati ca sunteti trup si suflet pentru tara si neamul care va pus acolo sus sa le reprezentati interesele, iar interesele celor multi ale romanilor sunt: vrem adevarul adevarat despre inaintasii nostri si vrem sa le fie respectata memoria asa cum se cuvine noi suntem datori sa facem asta de aceea si-au dat ei viata s-au jertfit pentru pamintul stramosesc care ne apartine noua AZI inca.

 2. dat fiindca,cunoastem noi reactiile-de obicei intarziate,de cele mai multe ori lipsa de reactie a autoritatilor romane,se poate ca tezaurul de la detroit sa ajunga intr-o colectie particulara si sa nu mai auzim niciodata de el.asa ca:DESTEPTAREA fratilor.iar daca este vorba de lipsa banilor,putem sa punem mana de la mana.Ar fi interesant de stiut-vazut care este raspunsul d-lui ministru la petitie,doar asaaaa…ca un test,sa vedem daca il mai votam sau nu…

 3. cred ca in nicio nu s-au cheltuit atatia bani pentru niste hidosenii, basca efortul,

  biscuitele

  cartoful cu tepusa

  golem cu cateaua moarta in brate

  cateaua de capul ei

  roata cariata

  etc

  bomboana de pe coliva o sa fie frumusetea de la P-ta r0MANA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *