Top 7 filme cu lunetisti

Categories DivertismentPosted on

Cu puterea incredibila de a ucide tinte de la distante imposibile, pusca cu luneta este una dintre cele mai terifiante inventii ale razboiului modern. Multe filme au prezentat scene cu lunetisti in actiune, dar doar cateva reusesc sa prezinte memorabil impactul cinematografic al armei puternice. In continuare este prezentata o lista cu top 7 filme cu lunetisti din toate timpurile.

7. Phone Booth (2002)
Phone Booth este un film ambitios, cu concept inalt, care se desfasoara aproape in intregime intr-un singur loc. Un lunetist misterios, nevazut (cu vocea lui Keifer Sutherland), il capteaza pe publicistul Stu (interpretat de Colin Farrel) intr-o cabina telefonica si il batjocoreste pe linia telefonica. Nu exista impuscaturi dramatice, deoarece filmul se bazeaza complet pe teroarea lunetistului. Este un thriller care demonstreaza cat de terifiant este sa fii in vizorul unui atacator nevazut, omniprezent.

6. Two-Minute Warning (1976)
Inspirat in mod clar de atmosfera tensionata si de suspans a filmelor din anii 70, precum Conversatia si Three Days of the Condor, Two-Minute Warning este un thriller subestimat cu Charlton Heston in rolul principal. Completata cu povestile personajelor mai mici si ansamblul unui film de dezastru cu buget mare, intriga simpla se refera la un lunetist misterios care este cocotat intr-un punct de vedere inalt la un stadion de fotbal aglomerat. Temandu-se de o revolta din partea fanilor, politia intentioneaza sa astepte ultimele doua minute de joc inainte de a actiona. Cu toate acestea, scenele constante ale lunetistului care scaneaza multimea prin luneta strica tensiunea filmului si pare inevitabil sa inceapa sa aleaga tinte aleatorii inainte ca politia sa aiba o sansa.

5. Shooter (2007)
Shooter imprumuta o multime de clisee din manualul filmului de actiune. Un tirist pensionar care traieste in exil este chemat pentru un ultim loc de munca, care in mod inevitabil nu merge bine. Desigur, filmul are anumite libertati cand vine vorba de realism, dar unele dintre numeroasele secvente de actiune arata cat de neputinciosi sunt soldatii cei mai instruiti atunci cand sunt atacati de un lunetist de la distanta. Finalul filmului este destul de simplu si subestimat de standardele filmelor de actiune, dar sa vezi cum baietii rai sunt ucisi de la distanta unul cate unul este la fel de satisfacator si de distractiv pe cat pare.

4. Ziua sacalului (1973)
Putini asasini din filme sunt la fel de cool ca Sacalul din thrillerul din anii ’70. Intr-una dintre cele mai iconice scene ale filmului, Sacalul (interpretat de Edward Fox) isi ,,testeaza” gloantele cu varf de mercur, tragand in pepeni cu sniperul lui construit la comanda. Pepenii explodeaza din forta gloantelor si Sacalul pare multumit ca puterea lor va fi suficienta pentru asasinarea planificata a presedintelui francez. Scena a fost considerabil ,,imbunatatita” in remake-ul ,,Sacalul” din 1997, pe masura ce Bruce Willis il joaca pe legendarul asasin folosind un mini-tun automat, dar ii lipseste amenintarea discreta a filmului original.

3. Sniper (1993)
Sniper este un film de actiune eficient, in jurul vietii soldatilor ascunsi care calatoresc prin terenuri inospitaliere si asteapta ore intregi, chiar zile, de dragul unei singure lovituri. Desi Sniper este departe de a fi realist si sufera de aceeasi formula gasita in majoritatea filmelor de actiune din anii 90, ofera o perspectiva surprinzatoare asupra atitudinii lunetistilor si chiar ofera o explorare psihologica a acestor soldati secreti.

2. Salvarea soldatului Ryan (1998)
Desi nu este strict un film cu lunetisti, epopeea celui de-al doilea razboi mondial, prezinta in mod proeminent pe lunetistul Jackson (interpretat de Barry Pepper) din echipa de soldati a lui Tom Hanks. Intr-una dintre cele mai tensionate scene din filme, un lunetist german ascuns incearca sa atraga echipa americana doborand unul dintre soldati in mijlocul unei strazi. Restul echipei este fortat sa se stranga si sa se ascunda in timp ce soldatul pe moarte (interpretat de Vin Diesel) sta pe podea sangerand si recitand emotional o scrisoare de la tatal sau. Jackson profita de ocazie pentru a avansa incet spre lunetistul german si pentru a lua o pozitie favorabila. Lunetistul german scaneaza imprejurimile si il vede pe Jackson in scope-ul de la luneta, dar in timp ce face acest lucru vede fluturasul botului pustii urmat de zgomotul intarziat al impuscaturii.

1. Enemy at the Gates (2001)
Batalia de la Stalingrad a fost una dintre cele mai sangeroase confruntari din razboiul modern, iar lupta indelungata pentru controlul capitalei a dus la distrugerea orasului rus. Printre aceste ruine s-a purtat o lupta legendara intre lunetistul sovietic Vassili Zaitsev si lunetistul german Erwin Konig, iar acest ,,duel” este subiectul filmului de razboi din 2001 Enemy at the Gates. Zaitsev (interpretat de Jude Law) ucide multi soldati si ofiteri germani de la distante aproape imposibile in timp ce se ascunde in ruinele orasului cazut, dar punctul culminant al filmului este lupta cu Konig (interpretat de Ed Harris).

Lasă un răspuns