Evolutia costumelor de baie

Categories LifestylePosted on

De-a lungul anilor, moda a suferit schimbari, dar nimic nu s-a dezvoltat la fel de mult ca si costumele de baie. La inceputul secolului al XX-lea, modestia era cea mai importanta pentru femei si acest lucru a avut un impact imens asupra costumelor de baie pentru femei. Modelele de costume de baie nu erau axate pe practibilitate, ci mai degraba pe modestie. Acest lucru a dus la faptul ca femeile purtau ,,rochii de baie” cu pantaloni, care erau confectionate din tesaturi grele, departe de confortul inotatorilor.

In timp ce primele costume baie propriu-zise au fost infiintate in anii 1800, acestea erau foarte diferite fata de costumele de baie din ziua de azi. Acest lucru se datoreaza faptului ca costumele de baie din anii 1800 erau rochii lungi, negre, cunoscute sub numele de ,,rochii de baie”. Halatele de baie erau din ciorapi, chiloti si izmene, cu intentia de a oferi o acoperire completa si modesta femeilor. Fabricate din lana (deoarece nu aveau tendinta de a absorbi la fel de multa apa ca si bumbacul), fustele halatelor erau uneori chiar ponderate la tivuri, pentru a impiedica fustele sa pluteasca in apa. In timp ce costumele de baie pentru femei pareau extreme, costumele de baie pentru barbati din anii 1880 nu erau mult mai bune. De asemenea, confectionate din lana, costumele de baie pentru barbati erau similare cu lenjeria intima si erau destul de grele cand se udau.

La sfarsitul anilor 1800 si inceputul anilor 1900, costumele de baie au suferit o evolutie in istorie, deoarece se afisa mai multe piele. La sfarsitul anilor 1800, accesoriile precum papucii erau obisnuite si erau folosite pentru a preveni taieturile provocate de scoici sau sticlele sparte de pe plaja.

In anul 1910, costumele de baie au inceput sa devina mai scurte si mai potrivite, desi asta nu insemna neaparat ca erau acceptate din punct de vedere social pe plaja. De fapt, reglementarile privind costumele de baie au fost puse in aplicare pe plajele din Statele Unite si, la inceputul anilor 1900, din cauza costumelor de baie care nu erau considerate decente sau erau prea revelatoare, puteai fi arestat. De fapt, o inotatoare australiana pe nume Annette Kellerman a fost arestata si acuzata de expunere indecenta in 1907 pentru ca purta un costum pana la genunchi care ii lasa gatul, picioarele si bratele prea expuse.

Un clasic al costumelor de baie, bikiniul modern, a fost introdus in sfarsit in 1946 de inginerul francez Louis Reard si au fost acceptate in partea societatii occidentale. Multe alte stiluri moderne au aparut si in anii 1900 de mai tarziu – in anii ’40, costumele de baie pentru femei au inceput sa evolueze in stiluri de rochie, in timp ce in anii ’60 au aparut costume mai mici si mai stramte. In anii ’70, stilurile si mai riscante au devenit populare, cum ar fi costume decupate, tanga si bikini – impreuna cu modele si culori indraznete. Cu toate acestea, datorita evolutiei costumelor de baie de la sfarsitul anilor 1900 si inceputul anilor 2000 a condus in cele din urma la inovarea optiunilor actuale din punct de vedere al genului.

Inovatia este cea mai buna

De-a lungul anilor, costumele de baie au avut multe stiluri si forme inovatoare. De exemplu, anii 2000 au adus o oarecare inovatie odata cu bikiniul clasic cunoscut sub numele de ,,tankini”. Costumele de baie din ziua de azi au evoluat pentru a aduce o gama larga de dimensiuni pentru diferite tipuri de corp si costume de baie neutre in functie de gen, de care toata lumea se poate bucura. Datorita acestor inovatii din industria costumelor de baie, persoanele de pretutindeni puteau purta o gama larga de stiluri, cu totul, de la costume de epoca la bikini – desi poate totul este datorita costumelor de baie de la sfarsitul anilor 1900.

Costumele decupate si stilurile deosebit de indraznete din anii ’70 si ’80 au adus, de asemenea, o inovatie semnificativa si cu atat mai mult modele indraznete. De fapt, costumele de baie de la sfarsitul anilor 1900 erau mai indraznete ca niciodata. Acesta este motivul pentru care costumele de baie de astazi reprezinta la scara larga costumele din trecut si sunt adesea disponibile in mai multe culori si modele – ca sa nu mai vorbim de stiluri.

De la rochii de baie la tanga, este evident ca costumele de baie au evoluat puternic de-a lungul istoriei pentru a se potrivi cu stilurile vremurilor. Fara astfel de evolutii si stiluri asumate, nu am fi avut astazi costume de baie inovatoare pe care le iubim cu totii.

Lasă un răspuns