UE a deschis un centru de informare a muncitorilor in… Africa

Categories PoliticaPosted on

Uniunea Europeana a dechis la inceputul lunii primul sau centru de imigrari in afara Europei, in Bamako, capitala statului Mali.

Mii de africani neinstruiti incearca sa ajunga anual in Europa si multi dintre ei mor pe drum. Conducatorii nealesi ai UE vor sa ii ajute pe africani sa isi gaseasca legal un loc de munca in Europa si sa reduca astfel imigratia ilegala avertizand asupra pericolelor pe care le implica. De asemenea, se spera ca acest centru va stimula dezvoltarea statului Mali, care constituie un centru al rutelor de imigrare.

Will Ross, corespondentul BBC in Africa de Vest, sustine ca barbati din Mali, disperati din cauza ca nu pot construi o economie functionala in propria tara, spera ca centrul va functiona si ca agentie pentru recrutarea fortei de munca, insa oficiali ai UE sustin ca nu vor fi oferite posturi vacante. Ei nu exclud totusi ca in viitor tarile europene sa nu foloseasca centrul respectiv in acest scop. Este o practica pe care Spania a experimentat-o deja in Senegal, unde ofera anual sute de contracte pe termen limitat pentru slujbe precum culesul fructelor sau ingrijirea hotelurilor. Cererea de acolo este atat de mare incat tranforma intreaga afacere intr-o adevarata loterie.  

Amadou Toumani Toure, presedintele din Mali, a fost prezent la deschiderea centrului din Bamako, impreuna cu Louis Michel, comisar al UE pentru dezvoltare si cu Brice Hortefeux, ministrul francez al imigrarii. Amadou Toure sustine ca Franta “va trebui sa gaseasca solutii la problemele noastre comune”.

Louis Michel, sustine linia oficiala a establishment-ului, pretinzand ca migratia este un fenomen natural, vechi de cand lumea si criticand ideea formarii a ceva ceea ce unii numesc “Fortareata Europa”. El a adaugat ca un raspuns represiv la adresa migratiei ar fi contraproductiv si periculos deoarece ar promova “sentimentele rasiste sau xenofobe”.

Patrick Taran, “expert” in migratie de la Organizatia Internationala de Munca sustine ca Europa, pe fondul unei cresteri in varsta a fortei de munca, realizeaza din ce in ce mai mult necesitatea de noi muncitori cu cele mai diverse calificari. “Are mult mai mult sens ca oamenii sa vina pe canale legale, atfel incat drepturile sa le fie protejate, sa poata pretinde un loc de munca si sa fie platiti pentru munca lor”, a declarat el pentru BBC.

Mii de vest-africani pornesc anual din nordul statului Mali peste Desertul Sahara in tentativa de a ajunge in Europa. De obicei, sunt inadecvat echipati pentru o asemenea calatorie si multi dintre ei mor pe drum. Calatoria pe mare de pe coasta vestica spre Insulele Canare este un alt traseu preferat. Barbati din tari precum Ghana sau Nigeria trec de obicei prin Mali in drumul lor spre coasta din Senegal sau Mauretania, unde se inghesuie in barci de pescuit firave.

In multe tari din Africa de Vest, chiar si absolventii de universitate se zbat sa isi gaseasca un loc de munca, si orice slujba din Europa este vazuta ca un mod sigur de a intretine o familie. Multi “observatori” sustin ca o reglementare mai dreapta a comertului international ar fi o buna metoda de a aborda migratia ilegala si de a reduce principala cauza a acesteia: saracia.

Mali este una dintre cele mai sarace tari din lume, iar plantatiile de bumbac sunt o metoda favorita de castigare a existentei. Subventionarea fermierilor de bumbac americani face insa imposibila concurenta din partea taranilor din Mali. Sandro De Luca, membru al Comitetului International pentru Dezvoltarea Popoarelor (CISP), cu sediul in Roma, crede ca este prea devreme sa judecam efectul centrului deschis in Bamako, dar ca de unul singur nu va rezolva problema imigratiei ilegale. “Oamenii vor continua sa caute metode de emigrare fara a lua in calcul canalele legale”, a declarat el pentru BBC. Sursa: frontpress.ro