Dupa ce a descoperit scheletul unui mamut in Valea Morilor din Chisinau, un grup de arheologi de la Academia de Stiinte a Moldovei (ASM) a gasit tot aici vestigii senzationale ale mai multor civilizatii din mileniile II si V i.Hr., din secolele III, IV, VIII si IX i.Hr., din perioada Imperiului Roman tarziu, din Evul Mediu etc. Cercetatorii sustin ca au scos la lumina obiecte de unicat pentru RM si sugereaza autoritatilor sa deschida pe acel loc un muzeu sub cerul liber.
Valea Morilor a devenit o zona de interes sporit pentru arheologi, sapaturile aducand la suprafata obiecte atribuite unei vaste perioade istorice – de la paleolitic pana in secolul XIX al erei noastre. „Primele descoperiri dateaza din mileniul V i.e.n. – resturile unei locuinte si doua gropi din care am recuperat vase intregi, statuete antropomorfe de unicat pentru teritoriul RM”, ne spune Sergiu Bodean, cercetator la Institutul Patrimoniului Cultural al ASM, conducatorul santierului arheologic.
Os de mamut
“Urmatorul nivel stratigrafic dateaza din mileniul III, din care am recuperat fragmente de vase pictate. Am depistat in sol nivelul secolului XV i.e.n. – este vorba de cultura arheologica noua din epoca bronzului, vestigii ale secolelor III-IV din epoca antica tardiva, o cultura a Imperiului Roman tardiv. In straturile superioare ale scoartei terestre am gasit un bordei medieval, vase din ceramica asa cum au fost lasate de locuitorii asezarii in epoca Evului Mediu. Avem vestigii si din secolele XI-XII, tot epoca medievala timpurie.Podoabe si vase din secolele XVII-XIX au mai fost depistate in straturile superioare ale solului”, precizeaza savantul.
Desi Chisinaul este un oras cu vechi traditii, pana in prezent aici nu s-au efectuat cercetari arheologice. Grupul de experti a debutat aici cu primele descoperiri pe cont propriu, fara niciun sprijin din partea institutiilor statului.
„Mai bine de o luna facem sapaturi in Valea Morilor si nu ne ia nimeni in seama. Autoritatile din RM, indiferent de culoarea lor politica, nu sunt interesate de arheologie. Nu putem sa lasam un monument arheologic sa fie distrus, asa ca facem voluntariat. Am descoperit vestigii ale culturii Dridu, o populatie prin excelenta romaneasca, raspandita pe tot teritoriul RM si pe cel de langa Prut, spre Carpati, in stepele Bugeacului si Baraganului, pana in curbura Carpatilor. Aceasta cultura a stat la bazele cristalizarii etosului romanesc”, a relatat Sergiu Popovici, cercetator la ASM.
In aceasta zona de agrement a capitalei, expertii solicita deschiderea unui muzeu sub cerul liber. „In tarile civilizate, pe locul unde se descopera un os de mamut, se construieste imediat un monument ce reprezinta omul primitiv. Acolo vin turistii si lasa bani grei. Noi posedam un patrimoniu imens din promovarea caruia RM ar putea sa beneficieze enorm”, considera expertii.
sursa: http://www.timpul.md