Unic în România. O cetate dacică, cu locuri de cazare ca acum 2000 de ani, se ridică din temelii la Drăgănești-Olt. Foto și Video

Categories ArheologiePosted on

De cateva luni, la marginea orasului Draganesti-Olt se lucreaza intens la amenajarea unei fortificatii dacice de acum 2.000 de ani. Proiectul trebuia terminat anul trecut, dar, din cauze financiare, totul s-a amanat. Noul termen de finalizare a fost fixat pentru vara 2015. Fortificatia e ridicata cu material de constructie specific acelor vremuri: pamant, lemn, stuf. In mod inedit, vizitatorii se vor putea caza in locuintele spartane ale dacilor.

Ideea de a ridica o fortificatie dacica de la firul ierbii apartine profesorului Traian Zorzoliu, directorul Muzeului Campia Boianului din Draganesti-Olt. El insusi creator a mai multe muzee in tara si nu numai, acesta si-a propus sa reamenajeze dava getica dintr-o localitate apropiata – Galmezi, comuna Sprancenata, scoasa la iveala in urma unor sapaturi arheologice desfasurate aici intre anii 1976-1983. Proiectul ar fi trebuit terminat inca din septembrie anul trecut, dar, din cauza problemelor financiare, totul a trebuit amanat. Lucrarile au demarat efectiv in august 2013, apoi au stagnat pana in primavara acestui an, cand au fost reluate in forta.

Acum, fortificatia este realizata in proportie de aproape 60%. In urma cu doua saptamani, Consiliul Judetean Olt a dat un nou imbold proiectului prin aprobarea sumei de 250.000 lei, bani suficienti pentru finalizarea lucrarilor si inaugurarea planificata pentru vara anului viitor.

“Vorbim despre un proiect extrem de important, ce se vrea a ramane peste ani dovada, pentru generatiile de azi si cele viitoare, a modului cum arata viata dacilor liberi de acum 2.000 de ani. De aceea am decis ca, pe parcursul derularii lucrarilor, sa respectam toate cercetarile si descoperirile arheologice in acest sens astfel incat nimeni sa nu poata spune ca nu am tinut cont de epoca respectiva. Vom reconstitui in incinta acestei fortificatii intreg spatiul intins din interiorul unui asemenea loc din acele vremuri: spatii de locuit si de incalzire, un templu pentru venerarea zeilor nelipsit pe atunci, foisoare de alarma etc. Am adoptat solutii tehnice moderne ascunse, ce ofera durabilitate fiecarei constructii ce compune obiectivul, fara sa stirbeasca insa imaginea epocii in care acestea au existat”, a declarat initiatorul proiectului, prof. Traian Zorzoliu.

Stadiul lucrarilor: 60% din cetate este gata

Ca si cum nu ar fi fost suficienta ideea inedita a ridicarii unei fortificatii dacice de la zero, initiatorii proiectului au gasit si un loc pe masura pentru ca totul sa prinda viata: un deal la marginea orasului Draganesti, format si el tot de la zero in ultimii 40 de ani cu pamantul rezultat in urma excavarii pentru amenajarea blocurilor de locuit din prezent. Cei care, intamplator, au auzit despre ce se intampla la marginea orasului si vin sa vada cu ochii lor, raman perplecsi.

La ora actuala, fortificatia cu pricina – sau cetate, cum le place multor sa spuna, a prins deja contur. Aceasta se ridica la peste 30 de metri deasupra solului. Zidul de aparare – numit “palisada”, inconjoara dava si este inalt de aproape doi metri, fiind construit din pamant si busteni. Poarta de intrare si cea secundara au fost terminate si ele, la fel si mai multe constructii din incinta. Cele patru turnuri alarma sunt si ele gata. Mai este de lucru la Templul Soarelui, ce va amplasat in centrul fortificatiei – desi, initial, ar fi trebuit sa se afle undeva in partea din spate a davei, insa, ca masura de siguranta pentru ca imobilul sa nu alunece la vale in timp, s-a decis mutarea lui in centrul incintei. De asemenea, mai este de lucru la alte cateva locuinte – printre care cea a comandantului cetatii si cea a preotului, dar totul va fi terminat in timp util pentru inaugurarea din vara 2015. In total, vor fi amenajate nu mai putin de 23 de constructii dacice, construite din pamant, lemn si stuf. Pentru stabilitate, zona deluroasa din preajma cetatii va fi impadurita, la final, cu o specie de arboret folosita la mentinerea pavimentului caii ferate.

Cazare spartana pentru vizitatori

Intentia initaitorilor este ca cei care vor veni sa viziteze cetatea dacica de la Draganesti-Olt, odata finalizata, sa traiasca, practic, o veritabila lectie de istorie. “Lucrarile de restaurare respecta toate descoperirile arheologice privind asezarile dacice fortificate din Campia Romana, ale tehnologiei epocii. Vorbim aici despre o fortificatie cu rol strict de aparare, unde familiile nu locuiau in acelasi loc cu soldatii – in acele vremuri.

Cetatea va urmari indeplinirea a trei aspecte: sa fie un <> istoric in natura si sa prezinte o lectie de istorie veritabila, sa aiba un caracter educativ si, nu in ultimul rand, sa fie si o zona de agrement”, precizeaza Mihaela Lala, restaurator in cadrul Muzeului Campiei Boianului din Draganesti-Olt.

In imediata apropiere a davei va fi amenajata o parcare, dar si spatii de comercializare a suvenirurilor de tot felul, majoritatea de sorginte istorica, ce vor avea la baza chiar cetatea. In acest sens se intentioneaza crearea de relatii comerciale cu firme specializate in asemenea suveniruri, care sa recreeze imaginea davei de la Draganesti-Olt pe cani, cesti, brelocuri, tablouri, poze etc.

De mentionat ca vizitatorii vor putea, la cerere, chiar sa inchirieze locuintele din incinta cetatii si sa traiasca, astfel, o experienta de neuitat in conditiile de trai ale dacilor de acum 2.000 de ani. In acest sens, ei trebuie sa stie dinainte ca vor dormi pe paturi numite ,,lavite”, in loc de saltele vor avea la dispozitie piei de animale sau diverse tesaturi. Vizitatorii isi vor putea gati mancare la un cuptor amenajat in interiorul locuintelor sau la vatra stramoseasca, dar si sa imbrace straiele dacilor. Din decor nu vor lipsi nici armele: lanci, sabii incovoiate la varf, pumnale, arcuri s.a.

Lucrarea este realizata integral cu fonduri de la Consiliul Judetean Olt, costul total fiind estimat la aproape 370.000 lei, din care ultima transa a venit acum doua saptamani: 250.000 lei.

Cine este Traian Zorzoliu

Reamintim ca proiectul davei dacice de la Draganesti-Olt este ideea prof. Traian Zorzoliu, cel care a realizat, tot de la zero, pe un teren din incinta institutiei pe care o conduce – Muzeul Campiei Boianului -, un sat neolitic de acum 4.500 de ani, fiind, astfel, primul proiect de acest fel din Europa.

Inaugurarea Arheoparcului, cum este el denumit, a avut loc in data de 18 septembrie 2010, in prezenta oficialitatilor judetene si locale, precum si a 100 de participanti din 24 de tari. La cei 78 de ani, Zorzoliu continua sa ramana, astfel, un exemplu al pasiunii pentru istorie si nu numai.

,,Parintele” primului parc neolitic din Europa este muzeograf, pictor profesionist cu 3.500 de picturi la activ, si director al Muzeului Campiei Boianului din Draganesti-Olt. A infiintat, in total, zece muzee, si a contribuit la crearea multor altora. In afara de muzeul de la Draganesti, el a mai infiintat: Muzeul Casa Memoriala ,,Nicolae Titulescu”, Complexul etno-cultural de la Stoicanesti, Muzeul Manastirii Brancoveni, Muzeul Manastirii Arnota si Muzeul Istoriei Cartii Valcene a Episcopiei, Muzeul Manastirii Curtea de Arges si a refacut Muzeul Coziei, la care se adauga Pinacoteca ,,Nicolae Titulescu” din Chisinau

Sursa: http://adevarul.ro/locale/slatina/video-unic-romania-cetate-dacica-locuri-cazare-2000-ani-ridica-temelii-ladraganesti-olt-1_544e72440d133766a8497e9a/index.html

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns