Vecine secui, vrei autonomie? Îți dau autonomie. Ce faci cu ea?

Categories ArticolePosted on

un articol de Valentin Roman

 

Uite ce-ți propun, dragă vecine secui: eu îți dau autonomie, nu doar culturală sau teritorială în cadrul Statului român, ci totală, fă-ți țara ta, îți dau eu din pământul meu și fă-ți tu țara ta în mijlocul României. Steag ai deja, îți mai trebuie țara, se pare că-n țara mea nu-ți place.Și pentru că-s generos și nu-mi place să te văd cum te zbați în chinurile unor frustrări dureroase, sunt dispus să fac ce-am zis mai sus.

Dar trebuie să fi conștient de niște lucruri, vecine, anume că, după ce vei avea țara ta, pe care ți-o dorești atâta, de la mine nu trebuie să mai ai așteptări, vei trăi într-o enclavă înconjurată de România, orice pleacă dinspre tine spre alte zări, trebuie să treacă prin teritoriul meu, la fel precum trebuie să treacă prin el orice vine spre tine. Iar eu voi avea dreptul să controlez aceste lucruri și să pun ce taxe de tranzit vreau. Nu ai cum să influențezi acest drept, că eu fac ce vreau în țara mea, tu faci ce poți în a ta.

Vei avea nevoie de hrană, la tine culturile, în mare, sunt doar de cartofi. Ai nevoie de grâu, porumb, legume și altele. Ți le voi furniza, ca un vecin bun ce voi fi, însă la prețurile dorite de mine. Ce zici de 50 de euro pe kilogramul de grâu sau 100 de euro pe kilogramul de roșii? Te asigur că sunt de cea mai bună calitate. Avem din belșug în Bărăgan, de pildă. Din păcate pentru tine, Baraganul va rămâne al meu…

Vei mai fi nevoit, evident, să-ți educi copiii. Te pot ajuta și la acest capitol. România are câteva centre universitare mari, la București, Cluj și Iași, de pildă. Îți voi accepta copiii la studii acolo în schimbul unor taxe anuale modice, cum ar fi 500.000 de euro de persoană. Sunt sigur că-ți vei permite, exporturile de cartofi îți vor asigura un PIB peste cel al Norvegiei probabil…

În cazul instituțiilor de învățământ, probabil că taxele mele ți se vor părea mari, așa că poate vei decide să-ți înființezi și tu câteva. Ar fi o idee excelentă, doar că eu, de pildă, nu voi recunoaște diplomele emise de acestea. Și chiar dacă le-aș recunoaște, probabil că școlile tale vor funcționa în limbă maghiară, așadar nu am cum să-ți anagajez absolvenții pe teritoriul meu.

Singura variantă pentru a avea ceva șanse, ar fi să folosești în școlile tale limba română, pentru ca absolvenții să-și găsească de lucru în România, dar asta nu ar însemna oare să te expui riscului de a te…româniza? De-asta zic, ai grijă ce decizii iei și în planul ăsta.

În mod clar, ca nouă entitate statală pe harta lumii, nu vei face parte încă de la început din organizațiile internaționale, nu vei fi nici în UE, nici în NATO, nici membră a vreunui tratat de comerț.

Iar eu voi avea dreptul să controlez cine îmi tranzitează teritoriul care tine și în ce scop sau dinspre tine către alte meleaguri. În cel de-al doilea caz, pot să-ți ofer vize de tranzit pentru tine în schimbul unei taxe de, să zicem, 100.000 de euro bucata valabilă pentru doar o pășire pe pământul românesc. Ce zici? Îți convine? Ți-am spus că sunt generos azi. E frumos afară, deci am toate motivele să fiu așa.

De asemenea, nu ai nici aeroporturi internaționale și nici porturi. Dacă vei dori, tot ca un vecin bun ce-ți voi fi, îți pot închiria câteva docuri la Constanța, să faci și tu comerț. Chiria o stabilim împreună, prețul de pornire, unul decent zic eu, ar fi de 500.000.000 de euro pe an. Acolo poți încărca vase cu cartofi pentru export.

Va trebui să ai bani pentru spitale, de pildă, și resurse indejuns pentru a plăti o forță de poliție, medici buni, chirurgi, soldați etc. De pildă, fără spitale și doctori buni, vei fi nevoit să-ți tratezi bolnavii în țara mea, unde, în mod cert, asigurările medicale emise de tine, nu vor avea acoperire. Însă nu te pot lasă la greu, îți voi prelua suferinzii, dacă ești de acord ca pentru o operație de apendicită să plătești 50.000 de euro.

 

 Dacă eu sunt xenofob sau ultrantionalist, tu ce ești? 

 

Din toate cele de mai sus rezultă că eu nu sunt nici xenofob, nici ultranatonalist, în schimba rezultă că tu, vecine, ești anti-european. Te întrebi cum așa. 

Simplu: în timp ce Europa dorește o omogenizare culturală și economică (o fantezie, de altfel), tu vrei separatism și visezi la Ungaria Mare, o chestie la fel de utopică, imposibil de realizat, din pricina faptului că până și în acel stat medieval, tot o minoritate reprezentai. 

Ți-aș putea reaminti diverse părți ale istoriei din care poate vei înțelege că te-am primit în țara MEA, ți-am dat pământ, apă și pâine, dar se pare că nu-ți este de ajuns.

Până și originea îți este neclară, în sensul că tu, secui, te dai drept maghiar, dar nici măcar istoricii Budapestei nu s-au pus de acord cine ești, de unde vii și dacă ești sau nu înrudit cu ei. În “Gesta Hungarorum”, Simon de Keza, un preot de la curtea lui Ladislau al IV-lea (1278-1290), afirmă că “după cucerirea Panoniei de către unguri, secuii au primit o parte din țară, totuși nu în Câmpia Panoniei, ci au trăit aceeași soartă VECINI ÎN MUNȚI CU BLACKII, cu care s-au amestecat și dela cari au împrumutat alfabetul”.

Iată cum, dragă vecine, un cronicar ungur face distincție clară între neamul tău, al secuilor, și cel maghiar. Iar un alt aspect interesant al afirmației sale este cel în urma căruia rezultă cum că ai avea ceva sânge românesc și de la ai mei ai învățat să scrii. Deranjant, nu?

Treaba de care vorbește nenea Keza mai sus se întâmpla undeva pe la sfârșitul secolului XI sau începutul secolului al XII-lea. Ghici câți ani de istorie aveau ai mei deja pe pământul ăsta când ai venit tu. Îți este greu să aproximezi,nu? Te înțeleg, pentru tine antichitatea nu există, e imposibil să faci referiri la istoria ta folosind teremenul “înainte de Hristos”. Nu mai vorbesc de neolitic sau epoca fierului, deja pătrundem în zonă SF pentru tine și tăi. Și asta este la fel de deranjant, nu?

Nu îmi voi reaminti de 1.000 de ani în care drepturi în Ardeal ai avut doar tu și alți minoritari, în timp ce pe ai mei i-ai asuprit, le-ai interzis limba, numele românești, religia și orice drept elementar uman.

Nu-mi voi aminti de Ip și Trăznea, nu-mi voi aminti de ce spunea scriitorul Geza Kosztensky, decât așa, în treacăt, un singur pasaj din broșura “Politica Națională”, care, la sfârșitul secolului XIX, spunea că “să lăsăm la o parte minciuna convențională conform căreia noi pretindem că nu vrem să ucidem naționalitățile nemaghiare. DA – NOI VREM SĂ LE SUPRIMĂM ȘI TREBUIE SĂ LE SUPRIMĂM”. O astfel de atitudine era felicitată, la acea vreme, de ministrul de interne ungar Hyeronimy.

 

Ce ai putea face

 

Ai putea să-ți vezi de treaba ta, la fel cum își văd de treaba lor lipovenii, turcii, tătarii și bulgari din România, la fel cum își vede orice om de aici. România ți-a oferit TOTUL, pământ, adăpost, resurse, absolut TOT.

Ți-am asigurat, prin legi, dreptul de a-ți utiliza limba, de a avea școli în limba ta, de a-ți practica religia, de a călători liber, de a fi reprezentat în parlamentul de la București, dar și în cel european, a manifesta, celebra, comemora. Ar fi trebuit să ai aceleași drepturi precum toți ceilalți și nimic în plus sau în minus, dar eu ți-am dat mai mult, că te-am văzut necăjit.

Poți trăi asemeni mie aici, cu bune și cu rele, cu necazuri și bucurii, cu familie și prieteni alături, cu rate la bănci, uneori zâmbitor, alteori mai supărat. Ai țarina să-ți cultivi pământul dat de strămoșii mei. Și nu ți l-am dat cu chirie, ți l-am oferit pentru vecie pentru că erai pribeag, n-aveai casă și acareturi. Lasă prostiile și nu mai confirma, prin tot ce faci, caracterizarea de “bolnavul Europei”, pe care nenea Churchill ți-a atribuit-o.

Mă rog, eu ți-am spus toate astea ca un bun vecin ce-ți sunt și pentru că-mi păsa de soarta ta și a urmașilor tăi. Dacă tu alegi să abuzezi deja de toată permisivitatea asta, e problema ta, dar NU FACE, TE ROG, SĂ DEVINĂ PROBLEMA NOASTRĂ, CĂ N-O FI BINE DELOC! RESPECTĂ DRAPELUL ROMÂNESC, CONSTITUȚIA SA ȘI POPORUL SĂU!

23 comments

 1. PRIMUL COMENTARIU PE DEPLIN CORECT .FELICITARI!TOTUSI EU MA TEM CA VOR GASI AJUTOARE NEASTEPTATE.DACA CELELALTE MINORITATI SE MULTUMESC CU DREPTURILE ORICARUI CETATEAN ROMAN,CE AU UNGURII?VA SPUN EU .AU PE DRACUL IN EI(ALT CUVANT NU AM GASIT)SI TREBUIE PEDEPSITI.EU SUNT FOARTE SUPARAT SI NERVOS PE TOATA CLASA POLITICA ROMANEASCA PT. CA NU FAC NIMIC PT.(ROMANIA)DACIA NOASTRA.

 2. Mie nu-mi plac pretentiile unguresti si ma voi impotrivi pana la moarte, esti in tara mea? atunci traieste dupa legile tarii mele, nu-ti convine? atunci esti liber sa pleci acolo unde crezi ca vei trai mai bine.

 3. Nu! Mai bine in limba secuiasca , iar daca asta nu exista s-o citeasca romaneste ca painea romaneasca au mancat-o si o mai mananca inca !

 4. D-le colonel;nu-i mai spuneti vecine ca inca nu e vecin!E musafir pentru ca in ROMANIA traiesc ROMANI celorlalti li s-a asigurat un refugiu si ospitalitate traditionala.

 5. cred ca cel mai bine-ar fi sa-i trimitem in ungaria ,asta la modul frumos si daca ungurii vor sa-i primeasca,partea urata o stiu ei nu are rost sa o aducem in discutie
  pt. cativa idioti de politicieni nu tre sa sufere toata populatia maghiara din ROMANIA

 6. Felicitari D-le Roman, mai bine de atat nu se putea spune!
  Da, suntem un NEAM DE TOLERANTI, dar pana cand?
  Ma tem ca vor intra la guvernare cu psd-ul si vor emite noi pretentii absurde de la hotii din guvern, iar hotii ca sa fie lasati sa fure vor spune OK. De asta mi-e teama si mai este ceva, ei vor toata partea aceea a tarii pentru ca acolo este o zona cu foarte, foarte multe resurse naturale, minele de aur, argint,si multe altele.
  “Nu sunt prosti degeaba” stiu ei ceva mai mult decat altii, iar daca NOI VOM CONTINUA SA TACEM vom vedea urmarile dureroase, se vor ridica MARTIRII DIN MORMANT PENTRU A SALVA ACEASTA BUCATA DE PAMANT pentru care ei au fost UCISI, ucisi chiar de unguri!
  D-le Roman, ma rog sa reusiti, impreuna cu D-l Roxin, sa TREZITI CONSTIINTA SI APARTENENTA ACESTUI NEAM!
  Cu respect si deosebita consideratie,
  I.M.

 7. Care a fost rolul secuilor de au primit ca prada de razboi teritoriul acela din munti care dupa cele spuse era locuit de vlahi?
  Cu ce au servit ungurilor de au primit pamantul asta?
  sau cum au ajuns sa puna mana pe el….aici ar trebui sa l-i se taie macaroana de fiecare data netrebnicilor cu pretentii,fie unguri fie sasi.

 8. Aici e, in primul rand, vina dintotdeauna a statului român, fiindca nu a luat masuri pentru a asigura majoritate romaneasca in cele doua judete. Acest lucru se putea face prin construirea unor capacitati de productie. Dar tragic este ca pentru romanii din cele doua judete nu a facut nimic. Halal, mancale-ar inima cainii!

 9. Stați liniștiți. Unguri sunt din ce în ce mai puțini. Adevăratul nostru blestem nu mai sunt de mult ungurii.

 10. Acid si amuzant, dureros de amuzant ! Secuii au fost maghiarizati , le-a fost schimbata istoria, le-a fost furata identitatea . Amintiti-va doar de Gh. Doja. Si toate mizeriile astea pleaca doar de la cei mari, nu de la oamenii obisnuiti . Vorbesc in cunostinta de cauza, strabunicul sotului meu a fost secui; niciodata el, om de rand, n-a acceptat ideea c-ar fi maghiar.Spunea ca secuii se deosebesc de unguri dupa infatisare. Si acum, dupa multi ani si informatii adunate, ii dau dreptate deplina. Asa ca, hai sa le dam autonomie oameni buni ! Sa vedem ce-or sa faca cu ea ! Vor suferi tot oamenii de rand, nu jigodiile cocotate-n scaune inalte. ooooooffffff doamne !

 11. multi dintre ei sunt romani maghiarizati,cum au fost si unii din domnitorii lor.Dar maghiarii din ROMANIA isi spun secui ca sa poata sa justifice pe plan international cererea autonomiei.Este un fel de pacaleala precum ca ei nu sunt asupritorii din imp. austroungar care iau asuprit pe romani in tara lor,ci sunt un popor distinct de cel maghiar.STATUL ROMAN trebuie sa construiasca colonii pentru romani in Covasna si Harghita asa cum si poporul sfint israelian au construit colonii in palestina ,pentru a repara crimele facute inpotriva poporului roman de maghiari ca sa se echilibreze numeric ca in Targu Mures si nu trebuie sa facem ce ne au facut ei noua pentru ca ne-ar bate bunul DUNEZEU.Iar maghiarii ar trebuii sa inteleaga ca le-am dat drepturi mai mari ca in Ungaria si ca inpreuna putem traii in pace si sa nu incepem sa distrugam destine a milioane de oameni ca in trecut.Daca nu inteleg,le aducem aminte ca in istoria recenta ARMATA SFINTA A ROMANIEI a ajuns de doua ori in BUDAPESTA si au fost primiti ca eliberatori.Asa ca dragi maghiari si dragi romani haideti sa ne respectam unii pe altii si sa traim in pace sa putem sa ne crestem copii linistiti in acesta tara frumoasa in care ne-a lasat BUNUL DUMNEZEU SA TRAIM.

 12. Eu in Spania sunt obligat sa vorbesc in spaniola.Si o fac de rusinea lor.Daca sunt cu cativa romani si ma scap un cuvant in romana imi cer scuze la spanioli ca sa nu creada ca ii injur sau vorbesc de ei.Daca continui in romana imi spun de la obraz:Macho…abla espanol…que aqui eres en Espana…aqui vives.no en Rumania.Asa si cu astia cu secuii,sa vorbeasca romaneste daca nu sa se duca in alta tara.Sunt insa nerusinati.Asta e problema lor… sunt fara bun simt si magari(ma refer la politicienii lor care sunt la fel de nesimtiti ca si ai nostri).Cine are bun simt nu se baga in dispute din astea si isi vede de treaba lor(indiferent de natie).Normal noi trebuie sa descurajam astfel de politica din partea lor,nu sa ii bagam la guvernare si sa le dam apa la moara.Eu unul consider ca partidele nationale au apus demult,in secolul trecut.Acum lupta se da intre deznationalizare-globalizare si toate popoarele lumii.Asa ca trebuie sa ne gasim calea de maine,si ca natiune(unde ne este locul in lume)si ca oameni(in persoana).Trebuie sa le spunem si vecinilor nostri si sa ii invatam daca nu stiu,unde se da lupta cu adevarat,intre cine si cine.Nu noi cu secuii sau maghiarii,nu noi cu nemtii sau tiganii,cu turcii sau cu grecii,ci noi toate popoarele cu tampita asta de globalizare.Pentru ca globalizarea v-a distruge si familia de secui ca si familia de roman,ca si familia de tigan,ca si familia de neamt sau spaniol.
  Frumos articol,cu bune povete.Dar-ar Domnul sa aiba ochi sa vada si urechi sa auda cine trebuie.

 13. In ultimul nr al revistei “Formula As” gasiti articolul “Comorile dacice din estul Transilvaniei”, unde se vorbeste despre cele 34 cetati si 200 asezari, tot dacice, din Harghita, Covasna, Mures, Nasaud. O legatura permanenta cu grupul de la “Formula As” ar fi mai mult decat oportuna, cu atat mai mult cuprinderea lor in proiectul de restaurare a istoriei adevarate. Intotdeauna se pot naste mici dispute, orgoliile sunt omenesti, oamenii inteligenti le depasesc. Vorbesc preventiv si generic. Sunt proiecte mari care nu se vor putea realiza niciodata in afara unei largi cualizari.

 14. sant camionist prin europa,sant romanul de azi confundat cu romul doar prin faptul ca tiganul a vrut sa fie roman sau numele lui sa fie asemanator romanului.de ce tiganii nu siau ales un nume ca de exemlu hungaran,maghiaran,etc,ca doar cu ei au venit fiindule meseriasi ai fierului ce le construiau arme.simplu:au vazut ca nus un neam mare!de ce din un imperiu au ramas un petec?problema lor…,problema mea e ca mam cam saturat sa intanlesc ceteteni ai romaniei(daciei)care nu stiu a graii limba pamantului cei hranesc,asta nefiid vina lor,ci a celor care din pacate ne conduc,sub fraile celor ce ne vor pieirea(masonii noua ordine mondiala).rog pe cei care au calatorit prin europa sa ma contrazica daca gresesc,cum se face ca o tara cu potentialul romaniei(daciei):camp,delta, munti(aur,carbune,paduri,etc)petrol,gaz,mare, se face codasa celor ce nu au nimic(belgia,olanda,luxemburg si restul colosilor din europa)?foarte simplu:romania(sub influenta masonilor)a facut trei greseli catastrofale.1:tiki taka in razboiul mondial.2:ucidera unuia dintre cei mai mari conducatori si patriot al neamului care daca sar fi intamplat minunea sa o mai lungeasca macar vo cinci ani incorona romania(dacia)cu coroana de regina a europei.(pe linga faptul ca in multe filmari este inconjurat de costume populare,danseaza muzica populara,sfideaza fauritorul comunismului rusia sa nu calce pamantul tarii sale,numeste si pastreaza nume ca:dacia,dac,seredac,bucegi,retezat si soferii vechi o stiu…aeliberat poporul sau de datorii externe care in clipa actuala este ultima metoda de a sclavagi un popor)si anume nicolae ciausescu.3:schimbarea identitatii noastre si mai exact scimbarea numelui tarii noastre si a stramosilor nostri cu care se mandresc alte popoare,din pacate,si anume din dorinta papei care stim bine ce urmarete.cu mana pe inima va spun si nu va mint si e un lucru care si mie mi se pare ciudat,din clipa in care am inceput sa fiu indoctrinat de doamna invatatoare despre faptul ca sant urmasul romei care a cucerit dacia prin o serie de razboaie si ca imperiul roman o super putere a colonizat o dacie in care traiau niste daci gospodari,sufletul meu a inceput sa tremure si sa fie mandru ca ma trag dintrun neam care a fost”cotropit”.neamul dacilor.de la auzul cuvantului dac in mine sa declansat ceva de tip mostenire genetica inexplicabila,o mandrie de dac si sant convins ca nu sant singurul care simte astfel de lucruri.INTERVENTIA MEA DE FAPT ESTE DE AI FELICITA PE CEI CE AU CURAJUL SASI DEDICE TIMPUL(atat de relativ)IN INCERCAREA DE A LECUI METEAHNA UNUI NEAM ATAT DE MANDRU SI DIN PACATE ATAT DE INJOSIT.IL ROG PE DOMNUL ROXIN DACA CITESTE ACEST COMENTARIU CU COSTURILE AFERENTE SUPORTATE DE MINE,SA NE PUNEM DE ACORD IN IMPRIMAREA UNUI BENER,CARE SA IL ATAC DE EXEMPLU CA PARASOLAR LA CAMION,CARE SA MA FACA MANDRU IN FATA CELOR CARE IL VAD SI CARE IL CITESC PE LIMBA LOR.BALAURUL CU CAP DE LUP SI CARE URLA…I am proud,i am the DAC!

 15. Singura solutie pe care o vad eu, pentru a termina o data pentru totdeauna, aceasta disputa pentru: “care-o fo primu-n Ardeal?”, dar si a altor lucruri controversate si neclarificate, e ca o data cu modificarea Constitutiei sa se ofere cetatenilor acestei tari, sa voteze democratic pe langa celelalte modificari stabilite de specialisti, la alegere si urmatoarea alternativa:
  – 1. Denumirea tarii sa fie DACIA /TRACIA
  – 2. Cetatenii sa se numeasca geto-daci/traci
  – 3. Capitala sa se stabileasca in centrul geographic al tarii..
  – 4. Reinstaurarea de drept a Regalitatii.
  – 5. Rescrierea Constitutiei avand ca baza Constitutia din 1923, din care s-au inspirit, la vremea respectiva si alte state Westeuropene, actualizata cu noile norme europene.
  – 6. Anularea tuturor celor peste 89.000 de legi date dupa 1989, care mai mult incurca si elaborarea altora dupa modele existente in tarile din Comunitatea Europeana, simple si clare.
  – 7. Stabilirea drepturilor egale pentru toti cetatenii, fara avantaje pe nici un fel de criteriu (etnic, religios, culoarea pielii, etc). Esti cetatean al acestei tari, ai aceleasi drepturi si obligatii ca fiecare si respecti legile fara a fi favorizat
  Argumentele pentru fiecare punct, cred ca sunt usor de observant, de aceea am sa prezint doar cateva:
  1 si 2 De ce Dacia/Tracia? De ce geto-daci/traci? Din mai multe motive:
  – Nu mai poate nimeni comenta ca Dacia/Tracia nu a fost inaintea multor popoare pe acest teritoriu, care au venit de unde au venit si si-au cautat un loc unde sa se aseze pe acest continent. Sunt suficiente probe care sa ateste ca suntem printre cele mai vechi civilizatii din lume. si nucleul civilizatiei europene.
  – Am evita confuzia care se face intre roman si rrom.
  – Numele de Romania a fost “imprumutat” intr-un anumit context istoric cu anumite interese la acea vreme. Noi nu ne “tragem “ din romani. Conform noilor ipoteze, prin scoaterea la iveala a unor dovezi tinute la secret pana acum, s-ar parea ca lucrurile stau exact invers. Si exemplele ar putea continua.
  3. De ce capitala in centru tarii? Pentru ca:
  – Va fi la o distanta egala si mai mica pentru cei situati aproape de granite.
  – Se poate construi o capitala moderna cu utilitati tehnicae de ultima ora si fara ramasite care nu fac cinste unei capitale (caini vagabonzi, aurolaci in canale, etc.). Bucurestiul poate sa ramana un oras istoric si cultural cu partile positive si negative.
  – Fiind in centrul tarii nu vor mai avea posibilitatea colocuitorii si “musafirii” pe care i-am primit ca pe niste prieteni, sa mai petinda tot felul de autonomii pe un teren pe care e capitala.
  4. Regalitatea a fost inlaturata illegal de tancurile rusesti la fel cum a fost instaurat comunismul si Republica. Comunismul a fost inlaturat (de iure, nu si de facto), prin vointa maselor (nemanipulate), chiar daca la inceput emanatii revolutiei voiau sa instaleze un “communism cu fata umana”. Daca theoretic s-a acceptat ideea revenirii la starea de dinaintea instaurarii prin forta a unei dictaturi, ( s-au retrocedat unele proprietati, s-au reabilitat unele nedreptati facute in acea perioada), revenirea la regalitate, s-a omis de a intra in legalitate. Poporului nu i s-a oferit posibilitatea sa voteze daca vrea regalitate sau republica. Nu a avut niciodata aceasta posibilitate. I s-a bagat pe gat in 1947 si s-a mers in virtutea inertiei dupa 1989, desi timp de doua mii si ceva de ani a avut regi daci si domnitori in provinciile provenite din statul centralizat dac. Acum e momentul ca populatia acestui teritoriu, sa hotarasca ce-si doreste : un rege care are o anumita moralitate si o tinuta impusa de protocolul regal, sau un presedinte care din dorinta de a fi popular, a iesit cum a iesit? Un rege care e ruda de sange cu marile case regale si sunt respectate in toata lumea, sau un presedinte care aproape ca nu e recunoscut si bagat in seama de marea majoritate a celor aflati in fruntea celorlalte tari? Va imaginati ca in 1918 mai era Romania Mare daca nu aveam un rege si mai ales o regina influenta? Ati vazut cum am fost tratati dupa al doilea razboi mondial. In cazul regalitatii am evita cel putin situatiile penibile si paguboase ca cele de la referendum. S-au cheltuit cu referendumurile pt demiterea presedintelui zeci de milioane de euro, iar in spitale au murit oameni pt. ca nu au fost bani de medicamente. Se poate scrie un roman pe aceasta tema. La fel si pentru punctele care urmeaza

 16. Incerc sa fiu obiectiv dar tot unele chestii sunt de discutat…istoria romaniilor este acceptat doar de romani, mai ales partea despre antichitate. totodata un mic stat poate avea doctori lui…fiind in UE, impozitele si taxele privind trecerea granitei totusi este reglementata. secuii aveau propriul alfabet!
  Documentati-va din surse sigure nu imaginare…
  Istoria a fost si e discutabil.

 17. iar cea mai mare greseala porneste din definitia autonomiei. peste tot se confunda cu separare. maghiari nu vor uniune cu Ungaria.

 18. De aceea suntem Daci, si eu as dori sa mai cumpar si de multe ori imi trec prin minte multe chesti de ex in anumite cazuri sau interese de ce nu se unesc romanii toate O.N.G din Romania cind vor sa atinga un scop sau sa ne luam tara inapoi nu ar trebui sa existe concurenta ar trebui sa uite de orgolii si alte diferente Pina la eliberarea Romaniei, pe data de 28.05.13 ma uitam pe Nasu Tv, unde erau invitati doi indivizi din Parlament din pacate nu le-am retinut numele iar Dl.Moraru ia intrebat simplu cu privire la noua constitutie care va fi numai in favoarea lor,daca poporul Roman nu e multumit si doreste schimbarea guvernului actual ce parere au ei? si unul a raspuns nu se poate numai daca poporul vine cu “Kalasnicov” Dictatura ? eu am incremenit nu mi-am crezut urechilor caci daca ar fi spus asta un demnitar german in direct la Tv era a doua zi linsat de catre nemti caci eu am inceput sa-i cam cunosc pe nemti. Asa ceva nu se poate,si nici nu le pasa ca ei nu au tinut cont de votul romanilor la Referendum si nici asta nu se poate, ei vor numai intimidarea, sfidarea si batjocorirea poporului Roman asa am inteles eu de acea trebuie noi toti Romani sa ne spunem clar cuvintul ca natie iar natia noastra nu trebuie sa o lasam sa piara suntem cei mai batrini in Europa.

 19. Dar un rege de origine romana ca au fost in trecut destui domnitori romani demni Mihai Viteazul-Dacul e regele de drept al romanilor. ca ceilalti toti dintr-o familie domnesc si acum Europa si au colonizat destule popoare (subjugat) cu ce drept ? printre care si Romania

 20. 10 puncte domnule Roman.pentru articol.1000000 lei amenda pentru intinarea drapelului.nu ca stema ar fi anti-Romana dar oficial nu figureaza pe Tricolor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *