un articol de Valentin Roman
Muzeul este locul în care trecutul ne “vorbește”, un spațiu al reamintirii că noi, cei de astăzi, le datorăm lor, celor din alte vremuri, totul. Țara noastră, acest spațiu bogat în descoperiri a căror vechime parcurge toată vârstele umanității, își așteaptă vizitatorii și în muzee, astfel încât aceștia, mai ales cei tineri, să ia contact cu vremurile trecute. Cunoscând trecutul, cel curios și iscoditor poate înțelege mai bine prezentul și, de ce nu, poate anticipa, într-o măsură mai mică sau mai mare, viitorul.
Din aceste considerente, va propunem o rubrică periodică în care vă vom prezența, de fiecare dată, câte un muzeu al țării noastre, lansându-vă, totodată, invitația că, pe lângă turul virtual pe site-urile acestora, să le pășiți pragul, că într-o călătorie în timp, pentru a descoperi misterele poporului nostru milenar. Astăzi va invităm la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Ploiesti .
Cladirea în care functioneaza muzeul istoriei prahovene a fost construita în stil neoclasic dupa planurile arhitectului Al. Orascu, autorul proiectelor Universitatii din Bucuresti, a Librariei Academiei, etc. Gratie valentelor sale artistice si istorice, cladirea se înscrie în categoria monumentelor de arhitectura din Romania.
De la punerea pietrei de fundatie la 31 mai 1865 si finisare în 1867 si pana în 1970, data la care a devenit adapost al muzeologiei prahovene, aici au functionat institutii de învatamant de prestigiu, începand cu primul gimnaziu ploiestean – “Sf. Petru si Pavel”, din timpul domniei lui Al. I. Cuza. În decursul timpului cladirea a fost de mai multe ori restaurata, fiecare interventie fiind marcata de grija pentru conservarea caracteristicilor initiale ale monumentului.
Ultima restaurare, de mare amploare, a avut loc între anii 1990 si 1995. Cu acest prilej, respectandu-se cu rigurozitate personalitatea arhitecturala a monumentului, cladirea a beneficiat de consolidarile si modernizarile cerute de noua conceptie tematica a Expozitiei permanente.
Ideea care a coordonat reorganizarea tematica a Expozitiei permanente a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, a fost acea a individualizarii sale în contextul institutiilor de profil din tara, prin valorificarea patrimoniului propriu, a studiilor si cercetarilor întreprinse de specialistii din diversele domenii (arheologie, istorie medie, moderna si contemporana, numismatica si medalistica, etc.).
Pana în prezent din tematica generala a muzeului, au fost realizate, în functie de mijloacele materiale avute la dispozitie, etapele care ilustreaza descoperirile arheologice din judetul Prahova- rezervatiile arheologice Targsoru Vehi si Budureasca, începuturile orasului Ploiesti, evenimentele de la mijlocul secolului XIX (1848) si ecoul lor în Prahova, cabinetele de numismatica si medalistica, aspecte ale vietii culturale prahovene antebelice.
La exterior, intrarea muzeului este încadrata de Statuile Sfintilor “Petru si Pavel”, patroni ai Gimnaziului care a functionat aici, înca din 1868. În curtea din fata muzeului, pentru crearea unui ambient evocator, au fost plasate busturile domnitorilor: Mircea cel Batran, Vlad Tepes, Mihai Viteazul si Aleaxandru Ioan Cuza mari personalitati ale istoriei nationale, a caror viata si opera sunt strans legate de istoria Ploiestiului si a meleagurilor prahovene.
În curtea interioara a muzeului au fost puse în valoare, în cadrul unui cuprinzator Lapidarium, piese litice romane., dar si monumente comemorative – crucea monumentala de la Valea Urloi (Urlati), care mentioneaza rascoala seimenilor si dorobantilor de la 1655.
A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html