25 de carti de citit obligatoriu ale unor autori asiatici si asiatici americani

Categories documentare și cărțiPosted on

Mai este Luna Patrimoniului Asia-America si a Insulelor Pacificului, care sarbatoreste si recunoaste contributiile vaste ale comunitatii AAPI la istoria, cultura si realizarile Statelor Unite. In cinstea respectarii, luati in considerare deschiderea uneia dintre urmatoarele carti ale autorilor asiatici si asiatici americani, de la clasice, inclusiv romanul iubit al lui Amy Tan, Clubul norocului cu bucurie si colectia premiata de povestiri a lui Ken Liu, The Paper Menagerie , pana la lansari mai noi, precum romanul preselectat pentru Booker Prize 2020 al lui Avni Doshi, Burnt Sugar si memoriile intime ale lui Michelle Zauner, Crying in H Mart .

1 din 25

Taramul numerelor mari de Te-Ping Chen

„Captivant si plin de compasiune,  Land of Big Numbers  urmareste calatoriile diversitatii si legiunii poporului chinez, istoria lor, guvernul lor si modul in care toate acestea s-au prabusit – dezordonat, violent, dar inca frumos – in prezent.”

2 din 25

Pe Pamant, suntem pe scurt superbi de Ocean Vuong

„Punerea intrebarilor esentiale pentru momentul nostru american, cufundati in dependenta, violenta si trauma, dar sustinut de compasiune si tandrete,  On Earth We’re Briefly Gorgeous  este atat despre puterea de a spune propria poveste, cat si despre tacerea distrugatoare de a nu fi auzit”.

3 din 25

Pachinko de Min Jin Lee

„Povestit bogat si profund emotionant, Pachinko este o poveste de dragoste, sacrificiu, ambitie si loialitate. De la pietele de strada pline de viata pana la salile celor mai bune universitati din Japonia pana la saloanele pachinko din lumea interlopa criminala, personajele complexe si pasionale ale lui Lee — puternice, incapatanate. femei, surori si fii devotati, tati zguduiti de criza morala – supravietuiesc si prospera impotriva arcului indiferent al istoriei.”

4 din 25

Klara si Soarele de Kazuo Ishiguro

„Klara si soarele,  primul roman al lui Kazuo Ishiguro de cand a primit Premiul Nobel pentru literatura, spune povestea Klarei, o prietena artificiala cu calitati observationale remarcabile, care, din locul ei in magazin, urmareste cu atentie comportamentul cei care intra sa rasfoiasca si dintre cei care trec pe strada afara. Ea ramane speranta ca un client o va alege in curand”.

5 din 25

Cat de aur din aceste dealuri de C Pam Zhang

„Atat epic, cat si intim, imbinand simbolismul chinezesc si istoria reimaginata cu un limbaj si o povestire extrem de originale,  Cat de aur din aceste dealuri  este o poveste de aventura bantuitoare, o poveste de neuitat intre frati si anuntul unei noi voci uimitoare in literatura. la nivel larg, exploreaza rasa intr-o tara in expansiune si problema locului in care imigrantilor li se permite sa apartina. Dar, pagina cu pagina, este vorba despre amintirile care leaga si despart familiile si despre dorinta de acasa.”

6 din 25

Clubul Joy Luck de Amy Tan

„In 1949, patru femei chineze, imigrate recent in San Francisco, incep sa se intalneasca pentru a manca dim sum, a juca mahjong si a vorbi. Unite intr-o pierdere si speranta nespusa, ele se numesc Joy Luck Club. In loc sa se cufunde in tragedie, ei aleg sa se adune pentru a-si ridica spiritul si banii”.

7 din 25

Heaven de Mieko Kawakami

„Aclamat ca o incursiune indrazneata pe un nou teritoriu literar, romanul lui Kawakami este spus cu vocea unui student de 14 ani supus unui chin necrutator pentru ca are un ochi lenes. In loc sa reziste, baiatul alege sa sufere intr-o resemnare completa. singura persoana care intelege prin ce trece este o colega de clasa care sufera un tratament similar din partea chinuitorilor ei.”

8 din 25

Husa Edge de YZ Chin

„Punt si intunecat de amuzant,  Edge Case  este o meditatie arzatoare asupra intimitatii, instrainarii si a naturii fracturate a identitatii. In acest debut emotionant, YZ Chin exploreaza relatiile imperfecte, dar de durata, pe care le avem cu tara si familia.”

9 din 25

Minor Feelings: An Asian American Reckoning de Cathy Park Hong

„Poetul si eseistul Cathy Park Hong imbina fara teama si provocator memoriile, critica culturala si istoria pentru a dezvalui adevaruri noi despre constiinta rasiala in America. Partial memorii si partial critica culturala, aceasta colectie este vulnerabila, plina de umor si provocatoare – si necrutatoare si captivanta. cautarea unor intrebari vitale legate de familie si prietenie, arta si politica, identitate si individualitate, va schimba modul in care va ganditi la lumea noastra.”

10 din 25

Little Fires Everywhere de Celeste Ng

Little Fires Everywhere  exploreaza greutatea secretelor, natura artei si a identitatii si atractia feroce a maternitatii – si pericolul de a crede ca respectarea regulilor poate evita dezastrul.”

11 din 25

Crazy Rich Asians de Kevin Kwan

„Cand new-yorkeza Rachel Chu accepta sa petreaca vara in Singapore cu iubitul ei, Nicholas Young, isi imagineaza o casa umila de familie si timp de calitate cu barbatul cu care spera sa se casatoreasca. Dar Nick nu a reusit sa-i ofere iubitei sale cateva detalii cheie. Unul, ca casa din copilaria lui arata ca un palat; doi, ca a crescut cu mai multe avioane private decat masini; si trei, ca se intampla sa fie cel mai eligibil burlac din tara. Pe bratul lui Nick, Rachel ar putea la fel de bine sa aiba un tinta pe spate in secunda in care coboara din avion si, in curand, vacanta ei relaxata se transforma intr-o cursa cu obstacole de bani vechi, bani noi, rude nazdravane si alpinisti sociali intrigatori.”

12 din 25

Menajeria de hartie si alte povesti de Ken Liu

„Povestiri perspicace si uimitoare care analizeaza lupta impotriva istoriei si tradarea relatiilor in momente esentiale, aceasta colectie prezinta una dintre vocile noastre cele mai mari si originale.”

13 din 25

Crying in H Mart: A Memoir de Michelle Zauner

„De la rockstarul indie al faimei micul dejun japonez si autoarea eseului viral din 2018 din  New Yorker  , care impartaseste titlul acestei carti, un memoriu neclintit si puternic despre cresterea americanilor coreene, pierderea mamei si forjarea propriei identitati.”

14 din 25

Trick Mirror: Reflectii despre auto-amagire de Jia Tolentino

Trick Mirror  este o excursie iluminatoare, de neuitat, prin raul auto-amagirii, care se ridica chiar sub suprafata vietii noastre. Aceasta este o carte despre stimulentele care ne modeleaza si despre cat de greu este sa ne vedem clar pe noi insine printr-o cultura. care se invarte in jurul sinelui.”

15 din 25

Norwegian Wood de Haruki Murakami

„O poveste magnifica de maturitate, plina de nostalgie,  Norwegian Wood  imbina muzica, starea de spirit si etosul din anii saizeci cu prima dragoste fara speranta si eroica a unui tanar.”

16 din 25

Despre locatie de Jhumpa Lahiri

„Exuberanta si teama, atasament si instrainare: in acest roman, Jhumpa Lahiri isi intinde temele pana la limita. Intr-un arc de un an, un narator fara nume intr-un oras fara nume, in mijlocul calatoriei vietii ei, isi da seama ca si-a pierdut-o. Orasul pe care il numeste acasa actioneaza ca un insotitor si un interlocutor: strabatand strazile din jurul casei sale si in parcuri, piete, muzee, magazine si cafenele, se simte mai putin singura.”

17 din 25

O ardere de Megha Majumdar

„Incordat, simfonic, propulsiv si captivant din liniile sale de inceput,  A Burning  are forta unei epopee, in timp ce este atat de magistral comprimat incat poate fi citit intr-o singura sedinta. Majumdar scrie cu o siguranta uluitoare, intr-un ritm vertiginos, pe teme complexe care citesc aici ca componente ale unui thriller: clasa, soarta, coruptia, justitia si ceea ce inseamna sa infrunti obstacole profunde si totusi sa cultivi vise mari intr-o tara care se invarte spre extremism.”

18 din 25

Anul meu in strainatate de Chang-Rae Lee

„Bogat cu comentarii despre atitudinile occidentale, stereotipurile estice, capitalismul, comertul global, sanatatea mintala, calitatea de parinte, mentorat si multe altele,  My Year Abroad  este, de asemenea, o explorare a efectelor surprinzatoare ale imersiunii culturale – asupra unui tanar american din Asia, asupra unui Un chinez in America si un cuplu improbabil care se ascunde in suburbii.”

19 din 25

Dogeaters de Jessica Hagedorn

„Un grup extrem de disparat de personaje – de la vedete de cinema la chelneri, de la un tanar drogat la cel mai bogat om din Filipine – este prins intr-o spirala de evenimente care culmineaza cu un concurs de frumusete, un festival de film si un asasinat. Centrul acestui vartej este Rio, o scoala inflacarata care va creste pentru a trai in America si va privi cu dor in urma tara tineretii ei.”

20 din 25

In tara de Mia Alvar

„In aceste noua povesti care se desfasoara pe glob, Mia Alvar da voce femeilor si barbatilor din Filipine si din diaspora acesteia. De la profesori la menajere, de la mame la fii, povestile lui Alvar exploreaza experientele universale de pierdere, deplasare si dorinta de a conectati peste granite atat reale, cat si imaginare.”

21 din 25

Afterpartes de Anthony Veasna So

„Tranzitia perfecta intre absurd si inima tare, echilibrand umorul acerb cu profunzimea emotionala ascutita,  Afterparties  ofera un portret expansiv al vietii americanilor cambodgiani.”

22 din 25

Daca as avea fata ta de Frances Cha

„Un roman de debut captivant, plasat in Seulul contemporan, Coreea, despre patru tinere care isi croiesc drum intr-o lume definita de standarde imposibile de frumusete, saloane de camera dupa orele de lucru care se adreseaza barbatilor bogati, ierarhii sociale nemiloase si manie K-pop.”

23 din 25

Din Memoriile unui combatant non-inamic de Alex Gilvarry

„Primul roman larg apreciat al lui Alex Gilvarry este povestea designerului Boy Hernandez: imigrant filipinez, drogat glamour din New York, detinut la Guantanamo. Inchis pe termen nelimitat si acuzat ca este legat de un complot terorist, Boy se pregateste pentru tribunalul vietii sale cu acest intim. marturisire, un vartej orbitor de serari, piste si romantism hipster care descrie dragostea nemuritoare a unui om mic pentru New York si urmarirea lui pentru marele vis american, chiar daca actualul cosmar al detentiei ii daltuieste inteligenta vitala si nebunia lui.”

24 din 25

Burnt Sugar de Avni Doshi

„Selectionat pentru Booker Prize 2020, un roman de debut literar infiorator, plasat in India, despre mame si fiice, obsesie si tradare.”

25 din 25

Si tu poti avea un corp ca al meu de Alexandra Kleeman

„Un roman de debut inteligent si nebuneste de distractiv, care aminteste de  Plansul lotului 49,  Zgomotul alb si  Orasul de sticla  , care este in acelasi timp un mister al persoanei disparute, un exorcism al culturii moderne si o viziune cu totul singulara a femeii contemporane, vocea amuzanta a unei noi generatii.”