8 romane celebre

Categories documentare și cărțiPosted on

In acest articol figureaza mai multe romane care s-au bucurat in evoluția lor diacronica de un enorm succes.

Printre titlurile incluse in aceasta selecție editoriala se numara: „Ulise”, de James Joyce, „David Copperfield”, de Dickens, „Marile speranțe”, de Dickens, „Opere-Shakespeare-vol. I”, de Shakespeare, „Opere-Shakespeare-vol. 5”, de Shakespeare, „Casa Buddenbrook”, de Thomas Mann, „Lotte la Weimar”, de Thomas Mann, „Magicianul”, de John Fowles.

Romanul „Ulise”, care poarta semnatura celebrului scriitor James Joyce, reprezinta cea mai importanta opera a acestui autor, reușind sa se impuna, odata cu trecerea timpului, drept una dintre cele mai importante opere literare ale modernismului. Aflandu-și originea in „Odiseea” lui Homer, opera lui James Joyce este o inovație moderna a poveștii clasice, condensand evenimente desfașurate pe parcursul a 20 de ani intr-o singura zi, reprezentata de data de 16 iunie 1904.

„David Copperfield” este un alt roman celebru, care poarta de aceasta data semnatura lui Charles Dickens. Romanul a fost publicat pentru prima oara in anul 1850. Impresionant in cadrul acestui volum este faptul ca multe elemente tematice și compoziționale incluse in paginile sale sunt imprumutate din experiențele cotidiene din viața autorului insuși, fiind probabil, daca putem spune așa, unul dintre cele mai autobiografice creații literare ale acestui autor.

„Marile speranțe” este un alt roman al cunoscutului scriitor englez, Charles Dickens. Acesta reprezinta un volum care ne expune interesanta poveste a unui tanar pe parcursul procesului sau de maturizare.

Alcatuita din 37 de piese de teatru, dintre care 17 comedii, piese istorice, tragedii și sonete, creația literara a lui William Shakespeare, deși nu poate fi incadrata in categoria „roman”, cu toate acestea am considerat ca reprezinta un nume care a reușit sa transforme literatura in arta, prezentand-o sub o forma unica și impresionanta in același timp. Astfel, nu puteam sa nu includem in aceasta selecție editoriala și creații literare desavarșite care poarta semnatura lui Shakespeare.

Alaturi de aceste volume, in colecție au fost introduse și doua romane ale lui Thomas Mann, „Casa Buddenbrook” și „Lotte la Weimar”.

„Casa Buddenbrook” este un inedit roman, remarcandu-se de-a lungul vremii prin modul unic de prezentare a fiecarui detaliu al evoluției personajelor sale. Povestea urmarește viața de familie a comercianților Buddenbrook, de-a lungul a patru generații, infațișand tradițiile mediocritații și accentuand aparențele pe care familia se bazeaza pentru a-și asigura un anumit statut social.

„Lotte la Weimar”, roman cunoscut și sub denumirea „The Beloved Returns” reprezinta o poveste descrisa printr-o perspectiva influențata de creația literara a lui Goethe. Romanul a fost publicat pentru prima oara in anul 1940, povestea pe care o descrie insistand asupra portretului și asupra personalitații lui Charlotte Kestner, a carei figura il obsedase intr-o mare masura pe Goethe.

Ultimul, dar nu cel din urma roman inclus in aceasta colecție de volume este „Magicianul”, celebrul roman al lui John Fowles. Parcurgand paginile acestei carți, cititorul se gasește prins, fara voia sa, intr-un univers fascinant, creat și recreat de Fowles, univers dominat de supoziții și banuieli care starnesc curiozitatea celor care il citesc. Multiplele trimiteri pe care autorul acestui roman le face catre sfera unor domenii diverse precum literatura, filozofia, psihologia, magia, mitologia greceasca și multe altele aduc un plus de savoare acestui roman.

Speram ca aceasta selecție editoriala sa corespunda așteptarilor tuturor cititorilor noștri și va promitem ca acest set de romane va va fascina cu siguranța prin caracteristicile compoziționale unice, care au reușit sa le asigure tuturor acestor creații literare recunoașterea pe plan internațional.