De ce citim?

Categories documentare și cărțiPosted on

Fie ca este vorba despre o revista, o carte sau un simplu articol on-line, cititul a devenit o parte componenta a vieții noastre. De ce citim? Care ar fi motivația acestui demers? Raspunsul poate fi unul multiplu: pentru a fi in pas cu noile tendințe, pentru a ne informa, pentru a invața, pentru a ne documenta cand vrem sa redactam un eseu sau o lucrare de cercetare științifica, pentru propriu divertisment sau pentru a ne ocupa intr-un mod constructiv timpul liber.

Oricare ar fi finalitatea demersului nostru, cititul a devenit parte integranta a lumii in care traim, și, in ciuda faptului ca vedem zilnic reducandu-se numarul librariilor clasice și al magazinelor de specialitate, dedicate carților, majoritatea dintre noi continua sa citeasca.

De cate ori nu am vazut tineri citind in autobuze sau in metrou? De cate ori nu am imprumutat carți rare de la colegii noștri de facultate? Și, de cate ori nu am ravnit la o noua apariție editoriala expusa in vitrina unei librarii din centrul capitalei?

Ei bine, toate acestea arata pasiunea noastra nestavilita și fascinația pe care numai carțile o pot exercita asupra noastra.

Facand referire la construcția societații in care traim, Umberto Eco declara: „Nu-mi fac griji. Cartea va dainui. Citesti tot timpul, citesti in tren, in autobuz, citesti in parc. Citesti cand te plimbi….Cu computerul este mai greu…”

De ce citim? Unii citesc din obligație, pentru examene, cursuri, in timpul liceului sau la facultate, alții citesc din snobism, pentru a-și satisface dorința de a fi in pas cu noile tendințe, pentru a fi la moda, sau pentru a se integra in liniile caracteristice colectivului din care fac parte, iar altii citesc din placere, aceștia fiind adevarații pasionați ai lecturii. Pentru ca numai cititul din pasiune este adevarata cunoaștere. Numai cand citim ceva ce ne intereseaza cu adevarat vom incerca sa deslușim taine, vom incerca sa descoperim cat mai multe posibilitați semantice de interpretare, ne vom documenta și vom povesti și altora descoperirile noastre inedite.

Astfel, deși rafturile librariilor sunt pline de carți, care mai de care mai frumoase, conținutul lor conteaza cel mai mult, nu aspectul. De aceea este important sa știm sa le alegem din multitudinea de oferte editoriale pe acelea care merita cu adevarat sa fie citite. Placerea de a citi o carte buna și de a gusta din clasicii literaturii universale este inegalabila.

Tinerii au deseori tendința de a citi ultimele noutați editoriale, puțini fiind aceia care iși doresc sa redescopere, cu placere, lucrarile unor autori consacrați ai literaturii internaționale. Puțini sunt cei care citesc lucrarile unor autori care au ramas, sunt și vor fi și de acum inainte un reper de neinlocuit in literatura universala.

Operele colosale ale unor autori precum Lev Tolstoi, F. M. Dostoievski, Umberto Eco sau Alexandre Dumas sunt deseori inlocuite pe rafturile librariilor de lucrari ale unor scriitori precum Paul Coelho, Ismail Kadare, Jose Saramago și mulți alții.

Cu toate acestea, pentru cei care doresc sa citeasca creațiile de o inestimabila valoare a marilor scriitori ai literaturii universale, exista anticariate, tarabe, librarii on-line și carți oferite impreuna cu ziare. Așa ca aveți de unde sa alegeți! Depinde doar de ce va doriți sa citiți și in care dintre cele trei categorii doriți sa va incadrați. Depinde doar de voi!

Eu una, sincer, nu mi-aș dori sa ma plasez in grupul celor care citesc sau doar iși achiziționeaza carți numai pentru a fi la moda. Intotdeauna m-am intrebat ce scop poate avea o astfel de inițiativa? Sa-ți achiziționezi o carte doar pentru o avea in biblioteca? Ce rost mai are? Ei bine, raspunsul ar putea fi ca, in evoluția sa diacronica, cititul a ajuns sa inglobeze și un astfel de comportament. Utila sau nu, aceasta tendința a societații contemporane va continua sa coexiste atata timp cat oamenii se vor lasa conduși de media, acceptand orice drept o valoare in sine, fara a mai face un simplu efort rațional de a decide, ei singuri, coerența acțiunilor lor.