Cat de rau este nivelul de investare cu plosnite al Frantei?

Categories StiriPosted on

Ministrul francez al Sanatatii a asigurat publicul francez ca „nu exista niciun motiv pentru panica larg raspandita”, deoarece Parisul raporteaza o crestere „pe scara larga” a plosnitelor. Institutul National pentru Studiul si Controlul Planitelor (INELP) a declarat ca nivelul de infestare cu plosnite in Franta este mai rau decat in ​​anii precedenti, dar poate fi tratat.

„Plosnitele sunt din ce in ce mai prezente in Franta de doi sau trei ani, atingand in mod regulat un varf in timpul verii. Dar anul acesta, am depasit toti ceilalti ani”, a spus presedintele INELP, Marie Effroy, adaugand ca saltul a inceput „la sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie”.

Effroy a continuat spunand ca „exista o problema cu plosnitele, dar, in acelasi timp, exista un fel de paranoia pentru ca oamenii aud despre plosnite”.

Intrebat despre recentele observari raportate, Effroy a spus ca oamenii „vad plosnite peste tot”, dar a adaugat ca „uneori nu sunt plosnite”.

Masuri de consolidat

La inceputul acestei saptamani, guvernul francez a promis actiuni pentru „asigura si proteja” publicul.

Ministerul francez al Transporturilor a confirmat ca ministrul transporturilor Clement Beaune va convoca o intalnire miercuri pentru a face un bilant al situatiei si a „intari masurile” in urma cresterii raportate a numarului de insecte suge de sange.

Operatorii de transport francezi spun ca raman „vigilenti” in privinta plosnitelor, in urma rapoartelor despre ceea ce s-a spus a fi observari in transportul public.

RATP, operatorul din spatele metroului parizian, a declarat ca „fiecare observare este luata in considerare si este supusa unui tratament”, adaugand ca „in ultimele zile, nu au fost inregistrate cazuri dovedite de plosnite in echipamentele noastre. ”

RATP a adaugat ca un raport a fost facut miercuri saptamana trecuta, dar dupa o evaluare „nu a fost inregistrata nicio prezenta de plosnite in tren”.

Compania de cai ferate SNCF – care opereaza multe trenuri in tara, inclusiv Eurostar – a declarat ca „ia foarte in serios raportarile privind daunatorii”, dar ca „pana in prezent nu am observat nicio prezenta sau rapoarte dovedite de plosnite”.

Au existat apeluri recente la actiunea guvernului din partea oficialilor din Paris si a sindicatelor dupa ce mai multe videoclipuri cu plosnite au circulat pe retelele de socializare. In videoclipuri, se spunea ca plosnitele sunt observate in transportul public si in alte locatii publice, cum ar fi cinematografele.

Vorbind la un post de televiziune francez, viceprimarul Parisului, Emmanuel Gregoire, a numit fenomenul „larg raspandit”.

„Trebuie sa intelegeti ca, in realitate, nimeni nu este in siguranta, evident ca exista factori de risc, dar in realitate, puteti prinde plosnite oriunde si le puteti aduce acasa”, a spus el.

„Fenomen emergent”

In urma cu trei ani, guvernul francez a lansat o campanie impotriva plosnitelor, care include un site web dedicat si o linie telefonica de informare, pe masura ce numarul insectelor a crescut.

Dar Gregoire a spus ca, in ciuda acestui plan, „exista 3,6 milioane de oameni care vin in Paris in fiecare zi, iar plosnitele nu se opresc la periferia orasului”.

Un expert de la organismul national de sanatate si sanatate din Franta, Anses, a spus ca problema este „un fenomen emergent in Franta si aproape peste tot in lume”.

„Se datoreaza in principal miscarii oamenilor, populatiilor care calatoresc, faptului ca oamenii stau in locuri de cazare pe termen scurt si aduc inapoi plosnitele in valize sau in bagaje”, a declarat Johanna Fite de la departamentul de evaluare a riscurilor Anses.

Ea a adaugat ca a existat o „escaladare” a numarului, deoarece plosnitele erau din ce in ce mai rezistente la insecticide.

„Observam tot mai multe populatii de plosnite care sunt rezistente, asa ca nu exista un tratament miracol pentru a scapa de ele”, a spus Fite.

Ministrul francez al sanatatii, Aurelien Rousseau, a respins ideea ca cresterea plosnitelor este legata de imigratie.

„Nu are nicio legatura cu imigratia, are legatura cu miscarea, cand te intorci din strainatate s-ar putea sa aduci plosnite cu tine”, a spus el la postul de radio francez Inter.

Intre timp, viceprimarul Parisului a avertizat impotriva „isteriei” in aceasta problema, mentionand ca a existat o „crestere a parizienilor care se refera la serviciile de informare ale primariei pentru informatii despre plosnite”.

„Companiile profesionale care intervin in zonele rezidentiale ne spun ca in prezent proportia interventiilor pentru plosnite este atipica fata de normal si creste rapid”, a spus el.

Vestea vine in timp ce Parisul se pregateste sa gazduiasca Jocurile Olimpice din 2024, dar oficialii spun ca nu sunt ingrijorati.

„Nu exista nicio amenintare pentru Jocurile Olimpice”, a spus Gregoire.

„Plosnitele au existat inainte si vor exista dupa aceea”, a adaugat el, spunand ca jocurile au fost o „oportunitate” pentru toata lumea de a lucra impreuna la aceasta problema.