Arheologii descopera orasul epocii bronzului din Romania

Categories ArheologiePosted on

O echipa de arheologi romani si germani a dezgropat un oras preistoric de 80 de hectare din vestul Romaniei, pe care l-au descris drept „Troia Carpatilor”.

Arheologii romani si germani au descoperit un oras fortificat de 80 de hectare tarziu in epoca bronzului, situat pe raul inferior Mures, langa Arad, in vestul Romaniei.

Orasul preistoric, descris de arheologii locali romani drept „Troia Carpatilor”, nu a fost construit din piatra ca faimosul oras antic din Asia Mica, ci din sol si lemn si este de aproape trei ori mai mare. Troia avea o suprafata de 29 de hectare.

„Este una dintre cele mai mari fortificatii preistorice din Europa, datand de la sfarsitul epocii bronzului”, a declarat profesorul universitar din Frankfurt Goethe, Rudigger Krausse, unul dintre initiatorii cercetarii.

„Am identificat un posibil conflict armat, un razboi, care a dus la cucerirea acestui oras”, a adaugat el. El a mai spus ca arheologii incearca sa gaseasca mai multe fonduri pentru a extinde cercetarea.

Potrivit expertilor, orasul era contemporan cu civilizatia miceniana din Grecia si ar putea arunca o lumina asupra unei perioade din istoria Europei despre care cercetatorii nu stiu prea multe.

Oamenii de stiinta au inceput sapaturile la Cetatea Veche din Santana, judetul Arad, in 2009, dar lucrarile s-au intensificat atunci cand expertii Universitatii din Frankfurt Goethe s-au implicat in 2016 cu fonduri de la Hesse din Germania.

Cu decenii inainte de inceperea lucrarilor, arheologii recuperasera zeci de obiecte de bronz antice – secere, topoare, bratari, pandantive, curele – de la fermierii care lucrau pamantul din regiune. Alte sapaturi arheologice mai mici au fost permise de regimul comunist in anii 1960, dar nu s-au facut cercetari dupa aceea.

Constructia este destul de complexa, cu trei linii de fortificatii si ar fi putut fi o capitala a regiunii in secolele XIV-XII i.Hr., cred cercetatorii.

„Orasul era contemporan cu Homer, deci comparatia [cu Troia] nu este exagerata. Troia a fost construita din piatra, deoarece acesta era materialul de constructie din zona. La Santana, au folosit argila si lemn si complexul de constructii, cu trei linii de fortificatii ”, a spus directorul Institutului de Arheologie si Istorie a Artei din Cluj Napoca, Florin Gogaltan.

Datorita dimensiunii si importantei descoperirii, administratia locala este destinata sa transforme ruinele orasului antic intr-un mare muzeu in aer liber care ar putea atrage mai multi turisti in zona.

Dar arheologii spun ca acest lucru nu se poate intampla in urmatorii trei ani, deoarece cercetarea nu este inca finalizata.

„Cetatea din Santana este una dintre cele mai mari fortificatii construite in perioada mentionata. Scopul nostru este sa aflam de ce a fost facuta aceasta fortificatie, de ce a fost nevoie de aceasta constructie „, a spus profesorul german, potrivit Aradon.ro.

Descoperirile i-au facut pe arheologi sa creada ca „Cetatea Veche” din Romania este mult mai mare decat vechiul oras Troia.

Arheologii romani si germani au descoperit in judetul Arad, in vestul Romaniei, o cetate care se intinde pe aproape 90 de hectare si se crede ca are o vechime de aproape 3.400 de ani, datand din epoca bronzului, a raportat localul Aradon.ro .

„Cetatea Veche” (Cetatea Veche), asa cum o numeau arheologii, a fost dezgropata pe teritoriul Santanei, un oras din judetul Arad. Primele sapaturi au fost facute acolo in 2009, dar echipa de arheologi germani si romani a intensificat cercetarile in ultimii doi ani, dezvaluind imensa descoperire.

Rudiger Krause, profesor la Universitatea Goethe din Frankfurt, si profesor roman Florin Gogaltan, de la Institutul de Arheologie si Istorie a Artei al Academiei Romane din Cluj-Napoca, au ajuns la concluzia ca „Cetatea Veche” din Santana a fost construita in secolul al XIV-lea i.Hr., acum aproximativ 3.400 de ani.

„Troia avea o suprafata de 29 de hectare, Cetatea din Santana acopera 89 de hectare. Cladirile din Troia erau din piatra. La Santana, cladirile erau din lut si lemn, semn ca civilizatia era mai dezvoltata si adaptata la materialele de constructie pe care le avea ”, a explicat Florin Gogaltan. „Ne confruntam cu una dintre cele mai mari si impresionante cetati din Europa.”

Pe langa sapaturi, arheologii folosesc si tehnologii de ultima generatie pentru a desena o harta a fortificatiei.

„Am cercetat aproximativ 55 de hectare din cele aproape 90. Si, in urma acestor masuratori, am gasit ceva care ne speria: un palat imens, cu o lungime de 100 de metri si latimea de 40 de metri. Vrem sa sapam in continuare si, daca este posibil, vrem sa facem din nou aceasta cetate grozava, la fel cum a fost acum peste 3000 de ani ”, a mai spus profesorul roman.

Lasă un răspuns