Raul Pavel de la librariile Carturesti descopera prima carte scrisa de denuntatorul Edward Snowden: memoriile sale despre documentele Agentiei Nationale de Securitate pe care le-a dezvaluit in 2013. Snowden si sotia sa au solicitat recent o dubla cetatenie SUA-rusa, pentru a-si proteja fiul nenascut si asigurati-va ca familia lor nu va fi separata.
Edward Snowden, omul care a riscat totul pentru a expune sistemul de supraveghere in masa al guvernului SUA, dezvaluie pentru prima data povestea vietii sale, inclusiv modul in care a ajutat la construirea acelui sistem si ce l-a motivat sa incerce sa-l darame.
In urma cu sapte ani, un denuntator sub pseudonimul Citezenfour a eliberat jurnalistilor Glenn Greenwald si Laura Poitras documente care urmau sa puna bazele comunitatii americane de informatii (IC). Denuntatorul, Edward Snowden, fost administrator de sisteme la Agentia Nationala de Securitate (NSA), a dezvaluit magnitudinea capacitatilor pe care IC le-a avut in interceptarea si colectarea comunicatiilor si datelor a milioane de cetateni ai sai si de cetateni straini.
Sub masca „securitatii nationale” si a „razboiului impotriva terorismului”, Actul Patriot, semnat in lege de presedintele Bush in 2001, dupa atacul terorist asupra World Trade Center, a permis agentiilor de informatii sa isi mareasca capacitatile de supraveghere si sa fie liber de orice obstructie din partea aripii judiciare a statului in urmarirea suspectilor lor. Presedintele Barack Obama a extins ulterior exceptiile prevazute de Patriot Act, consolidand un sistem de supraveghere opaca si secreta care ar putea fi, practic, oricand abuzat si utilizat impotriva cetatenilor americani, daca puterile conducatoare doreau acest lucru.
Record permanent este prima carte a lui Snowden despre ceea ce s-a intamplat in 2013. Poate fi citita ca insotitoare a documentarului castigator al Oscarului Laura Poitras Citizenfour. Daca in acest din urma am ajuns sa cunoastem amploarea puterilor de supraveghere si participarea complica a Regatului Unit, in primul ne-a fost permis sa intelegem motivele morale si politice care l-au determinat pe Snowden sa actioneze asa cum a facut el. La scurt timp dupa publicarea cartii, SUA s-au prezentat in fata instantei impotriva lui Snowden.
Desi nu este o lucrare biografica, Permanent Record dezvaluie istoria familiei si legaturile emotionale care au facut din Snowden o figura istorica nedorita. Patriotismul sau idealist, inculcat din copilarie de parintii sai, oficiali de cariera in guvern si o adevarata tocilarie in toate lucrurile legate de tehnologie, il fac o figura simpatica in panoplia denuntatorilor. El scrie cu sinceritate si umilinta despre povara pe care trebuia sa o duca – cum ar putea avea impact asupra familiei si a iubitului sau, consecintele asupra intereselor legitime de securitate si nesocotirea flagranta a Constitutiei chiar de catre institutiile create pentru a o proteja.
Cu doar cateva luni in urma, Curtea de Apel SUA pentru al noualea circuit a declarat ca dragnetul telefonic fara mandat care colecta in secret milioane de documente telefonice ale americanilor a incalcat Legea de supraveghere a informatiilor externe si ar fi putut fi neconstitutional. S-ar putea sa nu fiti de acord cu motivele sale sau cu actiunile sale. Cu toate acestea, el a facut un serviciu public nu numai statelor unite, ci si lumii. Niciun guvern si nici o autoritate de niciun fel, fie el privat sau public, nu ar trebui sa aiba mijloacele necesare pentru a submina si a submina principiile democratice fara o justificare solida si fara responsabilitate.
Consecintele depline ale dezvaluirilor lui Snowden ar putea sa nu fie niciodata pe deplin cunoscute. Dar stim ca nu putem accepta cuvantul guvernului.