Asezare veche de aproape sase milenii, descoperita sub ruinele unei cetati dacice

Categories ArheologiePosted on

O asezare veche de aproape sase milenii a fost descoperita de arheologii Muzeului judetean de istorie Buzau sub ruinele cetatii dacice de la Gruiul Darii, localitatea Pietroasele. Vechimea asezarii neolitice a fost confirmata recent de un laborator de specialitate din Germania.

“Un laborator din Heidelberg a confirmat, in urma probelor trimise, ipotezele noastre: la o adancime de 3-3,5 metri sub cetatea dacica fortificata de la Gruiu Darii se afla o asezare neolitica cu o vechime de 5.500-5.700 de ani, care a disparut in urma unui conflict armat sau a unui incendiu“, a declarat luni, directorul Muzeului judetean Buzau, Sebastian Matei.

Arheologii au scos la lumina mai multe locuinte mari, cu peretii din lut, vase pictate, precum si un vas tip biberon, folosit dupa toate probabilitatile la alaptatul bebelusilor.

“Comunitatea nu era prea mare, avea circa 20-30 de persoane, dar era stabila si foarte bine organizata, se ocupa cu agricultura si cresterea animalelor si din cand in cand cu vanatoarea”, a mai spus sursa citata.

In urma analizelor arheozoologice s-a stabilit ca localnicii cresteau in tarcuri animale, in special vite si oi, si se hraneau cu vanat.

“In alimentatie ponderea era carnea. Au fost gasite oase de porc mistret, dar si de cerb sau caprior, oase de pasari mari, dropia, precum si de cocos munte. Oasele de castor si de vulpe confirma faptul ca ei iubeau blanurile pe care le foloseau iarna sau la date festive”, a mai spus Sebastian Matei.

Directorul Muzeului judetean Buzau considera ca satul neolitic descoperit la Gruiu Darii face parte extremitatea sudica sudica a culturii Cucuteni.

“Am cercetat doar o treime din asezare, viitoarele campanii arheologice pot aduce noi dovezi arheologice despre una dintre cele mai avansate civilizatii europene de acum 5-6 milenii, cultura Cucuteni”, a concluzionat arheologul buzoian.

Primele cercetari arheologice la Gruiu Darii s-au efectuat in perioada 1974-1989 si au fost reluate in 2001.

Sursa: http://www.ziare.com/stiri/eveniment/asezare-veche-de-aproape-sase-milenii-descoperita-sub-ruinele-unei-cetati-dacice-1261234

Lasă un răspuns