DEZVĂLUIRI: Un scriitor maghiar din secolul XVIII își mărturisește dezamăgirea că nu a prea întâlnit unguri în Ardeal!!! El mai spune că și în restul Ungariei sunt mai mulți din alte neamuri decât unguri…

Categories DezvăluiriPosted on

Foto: Ionut Caras

Așa cum spuneam într-unul din articolele ultimelor zile, voi căuta să aduc permanent în atenția celor interesați documente maghiare care demolează pretențiile extremiștilor maghiari asupra Transilvaniei. Că statul maghiar de astăzi este unul artificial, construit prin maghiarizarea forțată a altor etnii care, între timp, pierzîndu-și identitatea, au ajuns să se manifeste ca noi agenți de maghiarizare, este din ce în ce mai evident. Și ne-o spun chiar autorii unguri în secolele trecute, într-o perioadă în care nu ar fi putut anticipa că scrierile lor ar putea să fie toxice peste timp propriei națiuni…

În acest sens, aduc ca probă spusele scriitorului maghiar Sándor Kisfaludy, care a vizitat Transilvania în 1792:

„A trebuit să dorm la Nireș (lângă Cluj) și gândește-te cât a trebuit să mă întristez: în Ardeal, unde credeam că voi întâlni maghiari, chiar în primul sat, nu am găsit niciun suflet care să înțeleagă ungurește. Satul este locuit numai de români. În general, călătorind prin toată Ungaria și făcând acum comparație, am găsit mai mulți slovaci, șvabi, români, germani decât maghiari. Găsind la fel și în Ardeal, am oftat: am sfârșit – mă gândeam – cu națiunea maghiară, care mai trăiește asemenea ruinei unei cetăți, odinioară puternică și maiestuoasă, iar acum, din pricina pericolului vremii, ruinată neîncetat și până în cele din urmă dispărând cu desăvârșire…” (pag. 14-15)

Ce poate fi mai convingătoare decât sinceritatea dezarmantă a unui maghiar de acum peste 200 de ani? Că mai târziu, politicile de maghiarizare forțată, născute exact din această spaimă a dispariției lor ca națiune, au majorat enorm numărul “maghiarilor”, este o altă poveste, pe care sperăm să o lămurim!!!

Daniel Roxin

Sursa citatului: Hazai utazók Erdélyben, Cluj, 1941 http://mek.oszk.hu/09200/09294/09294.pdf

 

Traducerea din Călători străini despre Țările Române, Vol. X, partea II, București, 2001

Via: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=481736075279944&set=a.153212018132353.31632.100003306680713&type=1&theater

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

29 comments

 1. Fireşte că aşa era. Maghiarizarea forţată şi agresivă a început cu vreo 70 de ani mai târziu şi s-a desfăşurat între 1868 – 1918, iar apoi în timpul regiunii autonome maghiare, create de Stalin. Majoritatea ungurilor din Ardeal e formata din români de origine. Foarte multe nume zise ungureşti sunt de origine română, culmea e că aceştia sunt cei mai şovini. Pe crucile din cimitirele ortodoxe se pot vedea foarte uşor nume româneşti maghiarizate. Există credincioşi ortodocşi care nu se pot spovedi, pentru că nu cunosc limba română!!! Batrânii vin la biserică şi vorbesc ungureşte între ei, pentru că le e mai uşor (asta deşi au nume româneşti şi sunt ortodocşi). Dovadă clară a asprimii procesului de deznaţionalizare a care au fost supuşi.

 2. pai ce sa spun sa il ajute al de sus sa i se indeplineasca lamentarile cat mai curand si vajnica …glorioasa natiune maghiara sa dispara cu desavarsire ca si asa nu este decat o facatura a vaticanului catolic si a iezuitilor

 3. recensamantul recent a evidentiat de asemeni situatii similare, cu procente mici de populatie care s-a declarat maghiara, daca am inteles bine.
  Studii genetice de ADN au aratat ca populatia din Ungaria actuala are ADN similar cu al popoarelor balcanice si central-europene, cu exceptia descendentilor nobili maghiari, care se pare ca sunt printre putinii descendenti reali maghiari. Confirm ce zice Grigore despre maghiarizarea fortata: bunicul unui cunoscut povestea ca tatal lui a trebuit sa aleaga intre 2 nume de familie oferite, la solicitarea delegatilor imparatului, insotiti de husari cu sabia in mana.

 4. dupa Unirea din 1918 au ramas pe teritoriul Ungariei vreo 700 000 de romani de care nu se mai stie practic nimic si nici nu vorbeste aproape deloc. Ei apareau in analele austriecilor si se pare ca unii au fost nevoiti sa treaca la biserica unita.
  Primele izvoare ale ungurilor de cand au ajuns in Panonia spun ca au gasit acolo vlahi, fiindca in Panonia au locuit mai ales traco-daci, chiar daca acolo erau mai rarefiati.

 5. De curand am vizionat pe youtube aproape tot ce a urcat userul istorieadevarataTV recte Lt. Col. Dr. Mircea Dogaru. Va recomand sa vedeti din cine s-a format Ungaria si de unde-i vine numele.

 6. Dogaru este convingator pe anumite segmente, dar se incurca in gogosi cand “explica” romanizarea. De regula, daca abordezi o discutie, cu argumente, in acel punct, se enerveaza si suspenda discutia; asta mi s-a intamplat mie pe blogul pe care il avea ca lider de sindicat, probabil il mai are si acum. Deci, e bine sa fim circumspecti si sa judecam cu mintea noastra dupa ce ne-am informat suficient.

 7. Bine ,ca a intilnit cel care a dat un share articolului,domnul Iulian din Covasna.El a gasit o familie ,acolo s-a maritat si pazeste ca brav jandarm ungurii de romanii răi,că are doi si jumatăte din ei.Socru ,sotie si jumatate de copil

 8. Acel scriitor maghiar nu a fost niciodata la Nires !Locuiesc intr-un sat vecin…In Nires 50% sunt maghiari restul Romani sasi si tigani,si daca mai mergea inca 2 km dadea de unguras unde din 500 si mai bine de fumuri 90 % maghiari.Cum puteti sa credeti asemenea bazaconii???? e simplu de verificat luati registrele de stare civila…Eu sunt romanca si n-am sa le neg niciodata prezenta si rolul lor civilizator alaturi de austrieci in Ardeal.Intra-adevar ei locuiesc in sate compacte formand mici enclave dar de aici pana sa sustina ca n-a avut cu cine sa vorbeasca limba maghiara in sec 18 e o mare gluma….Acesta-i adevarul istoric.

 9. Dogaru este istoric cu diploma si nu stiu ce argumente stiintifice ai avut ca sa-l contrazici! Oricum stie mai multa istorie adevarata decat multi profesori de la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti. Macar si numai pentru ca a studiat istoria adevarata din pasiune si n-a inghitit gogosile din invatamantul institutionalizat.

 10. Doamna, probabil ca sunteti romanca, dar casatorita cu un ungur si cu siguranta mai aveti unguri intrati in familie prin alianta. Cine si ce rol civilizator a avut in Ardeal???!!!??? I-au civilizat ungurii si austriecii pe romanii din Ip si Trasnea??? Despre ce discutam? Daca nu v-a placut scoala si abia acum silabisiti, pe net, macar nu mai comiteti postari idioate. Pastrati-le pentru familia dv. civilizata de ungurii ce va sunt alaturi! Succes!!!!!!!!!

 11. Acesti unguri un neam de excroci si de talhari nu le dau pace nici unei natii care ai primeste ca oaspeti.Dupa care acesti mincinosi pretind ca e casa lor si vor sa izgoneasca stapanii.Onatie de nemernici.

 12. Daca ati vizitat satul Nires, trebuie sa stitit istoria acestui sat. Dar cred, ca niciodata n-ati umblat peste satul acesta, care face parte comunei Unguras, care pe numele adevarat este Bálványosváralja. Acesta este numele adevarat a comunei.!!!

 13. Idea principala a articolului, era ca Un calator maghiar în acest caz spunea dezamagit ca nu prea a vazut maghiari prin Transilvania prin 1792. Cine ne spune ca a mers prin toate zonele transilvane… nimeni… Ne încredem în poeziile unui calator dinaintea lui 1800.., fara sa faca nici macar un studiu relevant. Nu trebuie sa uitam ca în aceea epoca Viena abia recuperase Panonia, Transilvania, Banatul si Croatia din sfera de influenta otomana. E foarte probabil si logic, ca procentul nationalitatilor altele decât cele bine asezate de sute de ani sa fii fost mult mai redus decât acela care s-a vazut prin recensamintele de dinaintea primului razboi mondial… Nu sunt deloc surprins ca în foarte multe dintre comentariile despre articol, se vad doar “refulari” nationaliste grosere, sau antiunguresti, sau antievreesti, sau “antiorice”… având în vedere cine frecventeaza site-ul…

 14. Domnule nu ne trebuie nici un mediu academic, aici scriem despre cite ne sunt potrivinice chiar in tara noastra chiar la usa si sub nasul fratilor nostrii. Si apoi “academicii” chiar au facut si fac multe pentru tara noastra deranjata de reaua credinta a ungurilor si jidanilor???, unde sunt academicii sa discute profesionist probele evidente descoperite la tot pasul in tara noastra??. Este bine ca se discuta atit de mult pe problema ungureasca , in felul acesta multi ne om trezi la minte …si doresc mult succes celor care fac aceasta treaba grea dar cu folos pentru multe generatii. Dumnezeu binecuvinteaza Romania si si neamul nostru necajit!

 15. Doamna, autorul a scris toate acestea in 1792. Aveti registre de stare civila din 1792 ca sa dovediti ca autorul minte si ca existau atunci mult mai multi unguri in Nires decat a scris? Dati-ne un link spre aceste registre!

 16. Împotrivindu-se tendințelor de maghiarizare, Roth afirma în 1842 că în Ardeal nu e nevoie să declarăm „o limbă a țării”, căci „o limbă avem deja”: „Nu e nici germana, dar nici maghiara, ci româna”. Acest militantism i-a atras o ură de moarte din partea oficialităților maghiare, care l-au condamnat la moarte și executat în 1849 la Cluj.

 17. Textele în care apare „lupta junelui cu leul” definesc aria de răspândire, cu preeminență Hunedoara, Alba și Arad, apoi Argeș, Brașov, Sibiu, Timiș, Caraș-Severin, Bihor, Cluj, Bistrița-Năsăud, Vâlcea și Olt… Adică de la 82 de variante (atestate în Hunedoara) la câte o variantă în ultimele cinci județe menționate. Sunt ordonate, în funcție de circulația temei cu accent pe anumite aspecte, mai multe tipuri (IV), fiecare cu numărul de variante. Existența acestor tipuri în „Sud-Vestul Ardealului, Banat și zonele subcarpatice ale Olteniei și Munteniei”, în „Bihor” (II), în Bucovina, Basarabia, Moldova, Ucraina (III) și IV: „Sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea și regiunea Odessa”.

  Se canta in toata tara…. io unu-s sigur ca si Decebal o auzit colinda asta,ce latinizare mă….

  Colindu’ asta trebe sa ajunga in cel mai scurt timp in scoli si peste tot in cultura romaneasca,ii veriga lipsa a culturii noastre(nu ma refer la cea populara de unde s-a si nascut si care ii foarte puternica).

 18. Poezia obiceiurilor de iarna a sublimat artistic istoria unei colectivitati si a încifrat în ea propria sa obârsie si dezvoltare istorica. Versurile colindelor sau plugusoarelor ne amintesc de corabii ce brazdeaza marile: „În ea se zaresc/ Greci care sosesc,/ De cei ce s-au dus/ Marfa d-au adus,/ Fir si ibrisin/ Postav de cel bun“(37). Mirelu tinerel pleaca sa vâneze „În pamântul Turcului,/ La fetele Grecului“ (38). În fine, Sus în vadul Diului (veche denumire a Vidinului), Ion se cearta cu „turcii si cu frâncii“: „Luara turcii vadurile/ Si frâncii corabiile./ Le trecura-n ceea tara/ În ceea tara de Banat/ Ca e satul mai bogat“ (39).

  AIt motiv care I-am observat e ceI aI greciIor in coIindeIe vechi : ”Pe uIița greciIor ” poti auzi foarte des in coIinde,dupa mine is de pa vremea cand erau grecii in cetati sau orase…deci deeeeeemuuuIt.

 19. « La
  începutul bătăliei cu francezii sub Napoleon Bonaparte, au fost fugiţi din Francia
  şi alte ţări mai mulţi episcopi şi preoţi din Italia, în care se afla şi armata noastră.
  Cu prilejul unei petreceri aranjate de ofiţerii armatei noastre austriece şi alte feţe
  bisericeşti din Italia, unsprezece ostaşi români ardeleni, îmbrăcaţi în haine căluşereşti,
  au jucat căluşeriul, carele aşa de tare au plăcut acelei adunări, cât toţi cu
  o gură au strigat : bravo ! bravo ! acesta este jocul cel adevărat roman. Aceştia
  sunt adevăraţi nepoţi ai lui Romul ». Episodul ilustrează atitudinea intelectualităţii
  române faţă de jocurile populare, în speţă a căluşului, a căror origine o descopereau
  în jocurile romane, aşa cum a făcut Damaschin Bojincă în Anticile romanilor peste
  numai câţiva ani

  http://folkarchivecluj.ro/_/wp-content/uploads/2014/01/volum_omagial_talos_web.pdf

 20. Cel care a scris cartea a trecut in sec 18 pe acolo. Dumneata te-ai nascut in secolul 18 si stii mai bine?? Din punctul meu de vedere au mai trecut 300 de ani de maghiarizare. Evident ca in timp, nu o sa mai fie nimeni care sa vb romana in regiune…

 21. Dragul de Zsolt! Daca ti-ai face un test adn, ti-ai da seama ca nu esti mongol, adica ungur. Ca ceea ce izvoraste din capusorul tau sunt ideile celor care au tinut sabia deasupra capului unui strabun, de-al tau. Evident neam de vlah. Blonzii cu ochi albastri sunt de-ai pamantului acesta, nu pitici cracanati cu ochii oblici! Sustii sus si tare ca esti mic cracanat cu ochii oblici, dar nu se vede. Nu te mai mintii. de fapt toti in regiune ar trebui sa luati o pauza si sa reflectati, de ce nu sunteti mici, cracanati si cu ochii oblici. Si de ce nu va cumparati femei pe cateva piei de samur.

 22. cam durrrr….dar….BRAVO….asa este !!!….totusi trebuie sa-i ajutam pe aceia care nu realizeaza ceea ce se intampla…sa realizeze si ei ….pt. ca la urma urmelor…conform ADN-ului mai sus mentionat….sar putea sa fim frati ! CA SA NU MAI SPUNEM CA….AM IERTAT FOARTE MULTE JIGNIRI, DIN ACEELEASI CONSIDERENTE FRATESTI !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *