Aceasta este tara cu cea mai rapida crestere economica din lume

Categories EconomiePosted on

Potrivit unei analize, economia cu cea mai rapida crestere din lume ar putea fi pe cale sa creasca cu peste 100% pana in 2028, in mare parte alimentata de profiturile din productia de petrol si sectorul de export. Guyana, o tara din America de Sud, cu o populatie de aproximativ 800.000 de oameni, se preconizeaza ca va creste cu 38% pana la sfarsitul anului – un ritm „extrem de rapid”, conform previziunilor recente ale Fondului Monetar International privind produsul intern brut.

FMI nu este singurul in optimismul sau.

BMI, o unitate de cercetare Fitch Solutions, este de asemenea de parere ca „Guyana va inregistra o crestere exploziva in acest an”, a declarat Andrew Trahan, seful sau pentru riscul de tara pentru America Latina.

El se asteapta ca PIB-ul real din Guyana sa creasca cu aproximativ 115% in urmatorii cinci ani.

„Amploarea exacta a cresterii [depinde] de cat de repede este adusa online productia suplimentara de petrol”, a adaugat el.

BMI prevede ca productia de petrol din Guyana va creste de la aproximativ 390.000 de barili pe zi in acest an la peste un milion de barili pe zi pana in 2027, deoarece noi campuri offshore in blocul Stabroek din tara sunt deschise de un consortiu condus de Exxon Mobil.

Blocul Stabroek din Guyana este un rezervor de petrol de 6,6 milioane de acri in largul coastei atlantice a tarii si se estimeaza ca va detine 11 miliarde de barili de petrol, potrivit Exxon Mobil.

In timp, preturile petrolului vor fi destul de volatile si, in cele din urma, vor ramane scazute. De aceea este extrem de important ca Guyana sa-si diversifice economia.

„Cresterea robusta a Guyanei a fost si va continua sa fie determinata de o expansiune rapida a productiei de petrol in urma unei serii de descoperiri din ultimii ani”, a spus Trahan, adaugand ca o productie mai mare de petrol va stimula exporturile nete ale Guyanei.

Guyana a inregistrat o crestere a PIB-ului de 62,3% in 2022, cea mai mare din lume, potrivit FMI.

Pe langa cresterea productiei de petrol odata cu lansarea unui al treilea camp petrolier, cresterea sectorului non-petrol din Guyana a fost, de asemenea, stimulata de investitiile in transport, locuinte si cresterea capitalului uman. Raportul FMI a evidentiat ca sectoarele agriculturii, mineritului si extraselor din Guyana au, de asemenea, rezultate bune.  

Trahan estimeaza ca tara va fi din nou economia cu cea mai rapida crestere din lume in 2023 si se asteapta sa-si pastreze titlul cel putin in urmatorii doi ani. 

„Vedem ca aceasta crestere puternica continua in urmatorii ani, pe masura ce productia de petrol continua sa creasca, PIB-ul real crescand cu aproximativ 115% intre 2022 si 2028”, a spus el.

Exporturile de energie mai puternice ale Guyanei vor alimenta traiectoria de crestere a tarii, la fel ca si beneficiile indirecte ale investitiilor puternice, noi oportunitati de angajare si o crestere a veniturilor guvernamentale.

Riscuri pentru prognoza

Acestea fiind spuse, perspectiva optimista nu este lipsita de riscuri.

Guyana a crescut rapid de la a fi una dintre cele mai sarace tari din Caraibe la o economie „care arata o crestere exceptionala”, a declarat Valerie Marcel.

Traiectoria pozitiva de crestere va continua, dar aceasta va depinde de stabilitatea politica a tarii si de pretul ridicat al petrolului.

„De-a lungul timpului, preturile petrolului vor fi destul de volatile si, in cele din urma, vor ramane scazute. De aceea este extrem de important ca Guyana sa-si diversifice economia”, a spus Marcel.

Ca orice tara dependenta de veniturile din petrol, Guyana se confrunta cu riscuri – in special in coruptie si boli olandeze, a avertizat ea. Boala olandeza este un termen economic care se refera la repercusiunile negative care apar din dezvoltarea rapida ca urmare a resurselor noi, care dauneaza in mod paradoxal economiei in general.

De asemenea, BMI vede riscuri politice notabile.

„Guyana este o tara cu o istorie de diviziuni profunde intre populatiile sale indo- si afro-guyaneze si se lupta cu coruptia si crima organizata”, a spus Trahan. Afluxul de profituri din petrol ar putea exacerba diviziunile, a spus el.