Navigarea prin viata insotita de nesiguranta emotionala inseamna sa o faci cu o povara mare. A ne indoi de tot, si mai ales de noi insine, este unul dintre marile impedimente pentru implinirea noastra personala. Mersul infricosat, lipsit de incredere si indecis este similar cu incercarea de a echilibra pe o franghie, cea in care sa jonglezi cu o mie si una sa incerci sa nu cazi.
Poate ca aceasta nesiguranta a fost intotdeauna cu noi, rodul unei copilarii nefericite marcate de absenta unui sentiment de protectie si securitate. Sau, poate, a aparut tocmai din cauza opusului, adica datorita unei supraprotectii excesive care ne-a facut sa ne simtim inferiori si nevrednici. Chiar si, probabil, aceasta nesiguranta a aparut dupa o situatie prea traumatica care ne-a lovit foarte tare.
Insecuritatea emotionala este marele dusman al avansarii, marele boicot al stimei de sine si cel mai mare obstacol in calea construirii unor legaturi puternice. Daca lasam sa ne invadeze, ne va prelua si va ajunge sa ne anuleze vointa prin critici si intrebari continue. Cu toate acestea, ne putem proteja oricand pentru ca acest lucru sa nu se intample si, in cel mai rau caz, sa incepem sa reconstruim sentimentul pierdut de securitate. Sa mergem mai adanc.
„Neincrederea este mama nesigurantei”. -Aristofani-
Ce este insecuritatea emotionala?
Insecuritatea emotionala apare din indoiala constanta fata de sine, fata de capacitatile, sentimentele si modul de a actiona. Este o stare constanta de indoiala care paralizeaza si care asteapta, de asemenea, validarea de catre alti oameni, de cele mai multe ori, ca o moneda pentru a obtine o falsa liniste.
Acum, nu putem uita ca viata in esenta este nesiguranta si incertitudine, de fapt filosoful si eseistul spaniol Ortega y Gasset ar spune ca este o nesiguranta radicala, deoarece poate inceta sa existe in orice moment. Problema este ca nu suntem constienti de asta. Ne petrecem ziua planificandu-ne si organizandu-ne, creandu-ne iluzii pentru viitor cu certitudinea ca totul se va intampla asa cum ne asteptam. Si dintr-o data, totul se sparge in o mie de bucati, iesim din drum sau pur si simplu, se termina si trebuie sa incepem unul nou.
Stiind ca totul se poate schimba in cateva secunde ne poate ajuta sa traim in alte moduri, de exemplu, mai intens. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca adoptam nesiguranta ca insotitor al rutinei noastre, pur si simplu ca o luam in considerare. Pentru ca mai tarziu decat curand, isi va face aparitia pe scena. Si cel mai bun lucru este sa fii pregatit sa infrunti.
Inseamna asta ca este mai bine sa fii nesigur si sa nu iei nimic de la sine? Nu, doar ca din cand in cand trebuie sa ne amintim pentru a evita sa traim in lumi imaginare. Acum, insecuritatea emotionala excesiva ne raneste si pentru ca, pe langa invalidarea oricarui sentiment de incredere in sine , se poate extinde in orice domeniu al vietii noastre. Pentru ca cum sa mergem inainte cand nu suntem siguri de nimic?
Important este sa stim cum sa facem diferenta intre nesiguranta la nivel general ca indicator extern si insecuritatea emotionala, o stare interna mult mai specifica care are legatura cu noi si cum ne pretuim pe noi insine. In acest fel, tinand cont de faptul ca schimbarea este permanenta, la fel cum incertitudinea este normala si ne poate ajuta chiar sa vedem viata diferit; Dar este, de asemenea, important sa avem incredere in noi si sa nu ne asteptam ca ceilalti sa exprime ce avem de facut sau cat de bine facem lucrurile pentru a ne simti bine.
Ce caracterizeaza o persoana nesigura?
Pentru a intelege mai bine universul nesigurantei emotionale si cum ne afecteaza, este important sa stim ce inseamna sa fii o persoana nesigura. Iata cateva dintre cele mai comune caracteristici ale persoanelor care au adoptat aceasta stare ca parte a lor. Acestea sunt dupa cum urmeaza:
-Teama de critici, judecati si evaluari ale altora.
-Nevoia constanta de a va arata realizarile si de a primi laude si atentie pentru a va simti valabili si capabili.
-Tendinta spre perfectionism si competitivitate.
-De obicei sunt in defensiva.
-Stima de sine scazuta.
-Incercari de a raspandi indoiala si nesiguranta altora.
-Folosirea frecventa a falsei modestii.
-Prezenta unui mare sentiment de neincredere fata de ei insisi.
„Neincrederea este un semn de slabiciune”.
-Indira Gandhi-
Oamenii nesiguri au tendinta de a actiona si de a gandi extrem de conditionati de un razboi interior constant, de o lupta intre nevoia lor de a iesi in evidenta si de a le arata altora ca sunt valabili si un profund sentiment de invaliditate si incapacitate. De fapt, in cele mai grave cazuri, aceste tipuri de oameni nu sunt nimeni daca altii nu le apreciaza, adica devin invizibile pentru ei insisi.
Psihanalistul austriac Alfred Adler a propus conceptul de complex de inferioritate ca fiind identificarea acestui tip de persoana. El a afirmat ca oamenii nesiguri au avut o lupta constanta pentru superioritate care ar putea avea chiar un impact negativ asupra relatiilor lor, deoarece ar putea deveni fericiti daca ii vor face pe ceilalti sa se simta nefericiti. In plus, el a descris acest tip de comportament ca fiind tipic nevrozelor.
Acum, nu toti oamenii nesiguri sunt caracterizati ca fiind asa. Totul depinde de gradul de neincredere pe care il au in ceea ce priveste abilitatile sau realizarile din trecut.