Protestele din Kargazstan au urmat alegerilor parlamentare denuntate drept „cele mai murdare” din istorie de catre opozitie

Categories PoliticaPosted on

Partidele de opozitie din Kargazstan au refuzat sa accepte rezultatele alegerilor parlamentare in care doua partide apropiate presedintelui tarii, Sooronbai Jeenbekov, par sa fi castigat o mare majoritate de locuri.

Partidul Birimdik (Unitate) al celor mai apropiati sustinatori ai presedintelui Jeenbekov – inclusiv fratele sau, Asylbek – si partidul Mekenim Kyrgyzstan (My Motherland Kyrgyzstan) au obtinut fiecare in jur de un sfert din voturi. Doar alte doua partide, partidul pro-presedinte Kargazstan si partidul nationalist Butun Kargazstan, au atins pragul de sapte la suta pentru a intra in parlament.

Impreuna, Birimdik si Mekenim Kargazstan vor avea probabil 90 de locuri in parlamentul de 120 de locuri.

Trei partide care nu au reusit sa elimine pragul au denuntat rezultatele pe 4 octombrie si au organizat un scurt protest pe piata centrala a capitalei, Biskek. Un protest mult mai mare a avut loc pe 5 octombrie.

Vorbind dupa vot, Janar Akayev, liderul partidului Ata-Meken, a declarat ca considera votul „nelegitim” si ca se va alatura altor partide in opozitia rezultatelor „cu metode radicale”. El a spus ca alegerile au fost „cele mai murdare” din istoria tarii.

Protestele de strada au eliminat in ultimele doua decenii doi presedinti din functia din Kargazstan, desi tara a fost relativ stabila din 2010.

Observatorii internationali ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au declarat intr-o declaratie initiala ca, in timp ce alegerile parlamentare erau in general bine organizate si candidatii puteau face campanie libera, au existat acuzatii credibile de cumparare a voturilor.

Videoclipurile care pretindeau sa arate scheme de cumparare a voturilor care favorizeaza cele mai mari doua partide au abundat pe social media pe tot parcursul zilei electorale.

„Am vazut o campanie plina de viata in alegerile care au avut loc in circumstante foarte dificile, dar tonul a fost uneori dur”, a declarat Thomas Boserup, seful misiunii OSCE. „A fost dezamagitor sa vedem lipsa unor rapoarte critice in mass-media, cea mai mare parte a campaniei acoperind doar publicitatea platita. Acest lucru a scazut atat calitatea, cat si varietatea informatiilor disponibile alegatorilor. ”

OSCE a adaugat ca, desi cadrul legal al Kargazstanului constituie o baza buna pentru alegerile democratice, cu modificari pozitive ale legislatiei electorale de la ultimele alegeri parlamentare, o serie de modificari legislative recente nu au reusit sa abordeze alte limitari. Finantarea campaniei este lipsita de transparenta, in timp ce interzicerea unor forme de donatie dezavantajeaza partile cu constrangeri mai mari de finantare.

Desi, in general, candidatii puteau face campanie libera, existau o serie de ingrijorari, inclusiv rapoarte de intimidare a candidatului si perturbarea evenimentelor campaniei. In timp ce mass-media publica a oferit timp de difuzare gratuit tuturor concurentilor, faptul ca acoperirea campaniei a fost adesea produsa si platita de concurenti insisi a dus la lipsa raportarilor jurnalistice, acoperirea reflectand resursele financiare ale partidelor si candidatilor, mai degraba decat oferind o analiza obiectiva a programelor lor.

De cand a preluat functia de presedinte in 2017 – a ocupat anterior functia de prim-ministru – dl Jeenbekov a atras Kargazstanul tot mai aproape de Rusia, care are o baza militara in tara. Ambele dintre cele mai mari partide, Birimdik si Mekenim Kargazstan, sustin o integrare mai profunda cu Uniunea Economica Eurasiatica condusa de Moscova.

Kargazstanul aprovizioneaza deja Rusia cu sute de mii de lucratori migranti, iar scaderea remitentelor de la acesti lucratori de la inceputul pandemiei Covid-19 a afectat puternic economia tarii. Potrivit Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), fluxurile de remitente au scazut cu peste noua procente in primele sapte luni ale anului.

PIB-ul real a scazut cu 5,3% fata de anul anterior in prima jumatate a anului 2020, determinat de contractiile din constructii, servicii si industria hoteliera (in scadere cu 9,1, 9,3 si, respectiv, 38,2% fata de anul anterior). In timp ce exploatarea aurului a crescut cu 9,8 la suta, restul productiei industriale a scazut cu noua la suta fata de an.

O scadere dramatica a importurilor din China (65% fata de an in primele cinci luni ale anului 2020) a afectat productia interna asociata, activitatile de reexport si veniturile bugetare. Avand in vedere ca cererea interna ramane redusa si veniturile din turism se recupereaza, BERD prognozeaza acum o contractie a PIB-ului de 9,5% pentru 2020. In 2021, se estimeaza ca economia va creste cu 3%, cu conditia ca cererea interna sa creasca si comertul international, transportul si transportul international. legaturile turistice sunt cel putin partial revitalizate.

Si, desigur, daca se poate evita o criza politica prelungita.

Lasă un răspuns