Cauzele sughitului si cum sa scapi de ele

Categories SanatatePosted on

Cauzele sughitului sunt multiple si aproape niciodata nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare. Trebuie avut grija numai daca disconfortul apare foarte recurent pe o perioada lunga de timp sau daca este imposibil sa il opriti mai mult de o luna.

Ce este sughitul?

Sughitul este o contractie involuntara a diafragmei si a muschilor intercostali. Se intampla intr-un mod spasmodic, involuntar si repetitiv. Cand ai sughit, simti o respiratie brusca de aer.

Cauzele sughitului pot fi multe. Ceea ce este comun in toate cazurile este ca nervul frenic , responsabil de controlul diafragmei, trimite impulsuri anormale. Diafragma este un muschi foarte important pentru respiratie la mamifere.

Nervul frenic controleaza contractia si activitatea de relaxare a acestui muschi, ceea ce permite aerului sa curga in si in afara plamanilor . Cand acest nerv are impulsuri in afara normalitatii, diafragma se contracta brusc cu o inspiratie brusca si inchiderea glotei .

Cauzele sughitului

Exista multe cauze posibile ale sughitului. Unele dintre ele au legatura cu activitatile zilnice , cum ar fi urmatoarele:

Mananca repede .
Ingerarea bauturilor carbogazoase .
Avand o distensie gastrica cauzata de aerofagie.
Bea bauturi alcoolice .
Stari de anxietate, agitatie sau stres emotional.
Expunandu-va la schimbari bruste ale temperaturii.
O alta cauza a sughitului poate fi guma de mestecat sau consumul de dulciuri in timp ce inghiti aer, precum si consumul de alimente foarte calde sau picante. Unele sughituri apar dupa o interventie chirurgicala abdominala sau cand sufera de tulburari metabolice.

Exista medicamente care pot provoca sughit. De asemenea, originea acestui disconfort poate fi in afectiunile sistemului nervos central, cum ar fi meningita, encefalita, scleroza multipla si accidentul vascular cerebral.

Tipuri de sughit

Sughitul se opreste de obicei in cateva minute de la inceput. Atunci cand cauzele sunt activitati zilnice si dispar in mai putin de 48 de ore, aceasta se numeste acuta , tranzitorie sau auto-limitata . Aceasta modalitate este cea care se manifesta in majoritatea cazurilor.

Se vorbeste despre sughitele persistente cand dureaza mai mult de 48 de ore, dar nu mai mult de o luna . Daca dureaza mai mult de patru saptamani, se numeste refractara . In aceste cazuri, disconfortul este cel mai probabil o expresie a anumitor boli de baza, care necesita un consult medical.

Unele dintre cauzele sughitului persistent sau refractar sunt urmatoarele:

Hernie hiatala.
Afectiuni abdominale, cum ar fi abcesul subdiafragmatic.
Boli ale sistemului nervos central, cum ar fi Parkinson.
Cauze toxice sau metabolice, cum ar fi diabetul .
Infectii ale tractului respirator, cum ar fi gripa.

Deoarece sughitul persistent poate interfera cu dezvoltarea normala a vietii de zi cu zi, ar trebui sa va adresati medicului dumneavoastra daca suferiti de asta. Acest tip poate duce o persoana sa nu manance corect, deoarece impiedica sa manance normal. De asemenea, duce la tulburari de somn, interferente de vorbire si alte boli asociate.

Moduri de a incheia sughitul

Indiferent de ceea ce provoaca sughitul, atat medicamentul cat si intelepciunea populara ofera multe retete pentru a-l opri. Unul dintre cele mai cunoscute moduri este sa luati cateva inghitituri de apa, acoperindu-va urechile . Aceasta tehnica simpla ajuta la cresterea presiunii interne in piept si la relaxarea nervului frenic.

O alta metoda similara este sa bei apa, dar in partea opusa celei corecte. Cu alte cuvinte, persoana trebuie sa indoaie torsul putin pentru a face acest lucru fara a varsa o picatura. Aceasta pozitie ajuta la normalizarea respiratiei si la relaxarea diafragmei. Tine respiratia cateva secunde este de asemenea eficient.

Efectuarea exercitiilor de diafragma este recomandata . O optiune este sa va intindeti pe podea pe spate si sa va aduceti genunchii in sus la piept, sau pe cat posibil, si sa ramaneti asa cateva minute. Sau, asezat pe podea cu picioarele intinse, intinde bratele pentru a atinge bilele picioarelor pentru a comprima zona diafragmei si a opri sughitul.

Alte sfaturi foarte populare sunt sa bei un pahar cu apa rece, intr-o singura galpaie; ia cateva serii de respiratii cu gura si nasul intr-o punga de hartie si chiar gargara cu apa cu gheata. Exista, de asemenea, cei care recomanda sa manance o pana de lamaie sau o lingura de zahar, dar nu exista dovezi ca acest lucru este eficient.

Indiferent de cauzele sughitului, acordati atentie

Dincolo de cauzele disconfortului, este important sa fii atent la el daca dureaza in timp. Poate ca este un semn al unui alt fond patologic.

Oricum, daca se pare ca este temporar, nu va faceti griji. Motivele obisnuite sunt variate si abundente in viata de zi cu zi, deci nu exista intotdeauna gravitatie. Puteti incerca unele dintre tehnicile traditionale pentru a opri, sau doar asteptati sa se intample.

Lasă un răspuns