Ce este scalabilitatea si cum sa o implementati in compania dvs. sau in startup-uri?

Categories ArticolePosted on

Afacerile si startup -urile se nasc cu vocatie de crestere. Despre asta este scalabilitatea unei afaceri; ca are capacitatea de a creste in magnitudine fara a muri de succes sau de esec in operatiunile sale. Din acest motiv, in acest articol va explicam ce este si cum sa cresteti scalabilitatea intr-un startup . Vrei sa afli mai multe? Continua sa citesti!

Ce este scalabilitatea intr-un startup ?

Pentru inceput, sa vedem in ce consta scalabilitatea intr-o pornire . Termenul de scalabilitate in sine este un cuvant care s-a raspandit pe scara larga in ultimii ani si care defineste capacitatea unei afaceri de a-si multiplica veniturile exponential cu o crestere liniara a cheltuielilor . Scalabilitatea este sfantul Graal al multor antreprenori, deoarece este ceea ce defineste capacitatea de crestere exponentiala a unei afaceri si valoarea acesteia pe piata.

Daca vedem imaginea unei afaceri nescalabile , vom gasi un grafic ca cel de mai jos. In ea vedem ca cresterea liniara a venitului duce la o crestere proportionala a costurilor si, prin urmare, profitabilitatea creste intotdeauna liniar.

Daca analizam acelasi grafic pentru cazul unei afaceri sau startup scalabile , am gasi un grafic ca cel de mai jos, in care cresterea veniturilor este mai rapida decat cresterea cheltuielilor odata cu cresterea clientilor si pasul lunilor.

Dupa lansarea unui produs de succes si capturarea unei prime piete, companiile trebuie sa se intrebe ce solutii noi ar trebui incluse in portofoliu, ce investitii in cercetare si dezvoltare ar trebui facute, ce piete noi sa tinteasca si ce politica de alianta ar fi optima pentru a creste in beneficii si relevanta.

Planul de scalabilitate , care afecteaza absolut toate zonele companiei, este un element cheie pentru maximizarea evaluarii companiei in fata succesului, mai ales atunci cand are un fond de capital de risc.

Pe scurt, prin scalabilitate intelegem o situatie in care o companie sau un startup isi poate multiplica veniturile cu costuri incrementale minime. Pentru un startup care vinde produse, cum ar fi unul care lucreaza cu produse digitale, potentialul de profit este limitat doar de numarul de clienti care sunt dispusi sa plateasca pentru produs. Astfel, puteti crea cate copii doriti ale produsului digital sau cate numere ale produsului non-digital.

Cu toate acestea, in cazul startup -urilor de servicii , puteti vinde doar o suma limitata pe zi, deoarece fiecare necesita asistenta specializata pentru clienti, ceea ce le face mult mai dificil sa se extinda.

Cum se implementeaza scalabilitatea intr-o companie sau startup

Adevarata scalabilitate la pornire permite extinderea si cresterea veniturilor, reducand in acelasi timp cresterea costurilor. Chiar daca nu sunteti pregatit sa cresteti chiar acum, exista lucruri pe care le puteti face pentru a va pregati pentru o crestere si succes scalabil. De exemplu:

1. Construiti o fundatie solida

Daca o afacere este mica, acesta este un moment perfect pentru a investi timpul si banii necesari in sisteme care vor face compania mult mai mare. Avand sisteme solide, cum ar fi un CRM sau un software bun de comert electronic , va poate ajuta sa economisiti timp si sa va concentrati eforturile asupra altor lucruri. Automatizarea este, pe langa o tendinta care va continua sa creasca , principalul aliat al companiilor mici si mijlocii care cauta sa se dezvolte.

2. Concentrati-va pe un model de afaceri scalabil

In primele zile poate fi tentant sa optati pentru remedierea rapida (sau ieftina). Banii, timpul si expertiza pot fi stranse, iar investitia in solutii de baza care nu necesita o investitie financiara uriasa sau o curba de invatare poate parea cea mai inteligenta solutie. Este mai bine sa evitati optiunile ieftine si nepotrivite si sa va ganditi dinainte la ceea ce va fi mai bine pentru afacere in viitor.

3. Adopta planificarea strategica

Planificarea strategica este legatura dintre o idee grozava si succesul si cresterea adevarata. Acest lucru necesita o atentie continua la detalii si o investitie de timp. Cunoasterea afacerii dvs. in interior si in exterior va poate pregati pentru provocari si oportunitati scalabile.

4. Concentrati-va pe punctele forte

Concentrarea pe punctele forte si contractarea sau externalizarea restului sarcinilor asociate conducerii afacerii este esentiala pentru scalabilitatea unei afaceri. Proprietarii de afaceri scalabili sunt experti in valorificarea resurselor externe.

5. Incepeti o idee scalabila

Investitorilor le plac ideile bazate pe cercetari de piata de la experti externi, cum ar fi Gartner Research , care anunta o oportunitate de un miliard de dolari cu o rata de crestere de doua cifre. In aceste tipuri de cazuri, este mult mai probabil sa fie scalabile si investibile. Creati un plan de afaceri si un model care sa fie atractiv pentru investitori. Este dificil sa construiti si sa dezvoltati scalabilitatea unei afaceri cu produse gratuite foarte sustinute. De asemenea, companiile scalabile au marje mari (peste 50%), suport redus si personal minim.

6. Utilizati un produs minim viabil pentru a valida modelul

Niciun produs, chiar si cu o mare oportunitate, nu poate fi prezentat pana nu se poate dovedi ca functioneaza. Are modele pivot cu clienti reali inainte de a cere bani investitorilor si formeaza o echipa puternica care sa lucreze la asta. Cheia este sa arati ca ai si poti continua sa angajezi oamenii potriviti pentru a conduce afacerea la scara . Retineti ca antreprenorii, daca o fac corect, nu isi externalizeaza niciodata competenta de baza si nu au incredere in proprietatea intelectuala care nu le apartine. De asemenea, nu incearca sa faca totul in interior, deoarece construirea experientei de care au nevoie este consumatoare de timp si costisitoare.

7. Scalarea necesita utilizarea resurselor externe

Concentrati-va pe marketing si pe canalele indirecte pentru a transmite rapid mesajul. Marketingul direct nu este, in general, scalabil, mai ales in cazul produselor cu costuri reduse si de volum mare. In zilele noastre, este nevoie de mult marketing si publicitate pentru a va face startup-ul vizibil si scalabil in mijlocul fluxului de informatii din toate sursele catre toti clientii.

8. Definiti o afacere deschisa si de imbunatatire continua

Nu incercati sa rezolvati toate problemele clientilor deodata, ci mai degraba creati o strategie si un plan care sa demonstreze inovatie continua si sa conduca la solutii complementare ulterioare in viitor.

Exemple de scalabilitate in afaceri

Cantarele ar putea ajuta la vizualizarea unei afaceri ca una, cu costuri pe de o parte si venituri pe de alta parte. O afacere traditionala orientata spre crestere se adauga proportional la ambele parti ale scalei, chiar daca scopul este ca profiturile sa depaseasca veniturile.

Acest model liniar poate fi lent si metodic, dar multi proprietari de afaceri mici il considera de incredere.

Cu un model axat pe scalabilitatea la pornire , rezultatul final nu este nici macar aproape. Venitul intr-o afacere scalabila depaseste rapid cheltuielile. De fapt, veniturile sunt atat de crescute incat ati putea spune ca scalarea inseamna adaugarea veniturilor la o rata exponentiala, in timp ce adaugarea de resurse la o rata incrementala. Dupa cum spune Forbes , „scalarea inseamna ca o afacere are potentialul de a multiplica veniturile cu costuri incrementale minime ”. In acest fel, acum potrivit Entrepreneur , companiile scalabile „nu sunt impovarate” de aceeasi relatie intre venituri si costuri pe care o definesc modelele liniare.

„In schimb, pe masura ce vanzarile cresc, costurile raman constante , permitand niveluri mai mari de profit in timp. Companiile foarte scalabile cresc cu cerinte de capital mai mici, facandu-le mai eficiente si mai atractive pentru investitorii timpurii.”

Pe langa Airbnb sau companii cunoscute precum Spotify, Linkedin, Netflix sau Amazon, exista exemple grozave de  startup -uri spaniole  care au reusit sa urce in trenul scalabilitatii si au reusit sa se pozitioneze intr-un mod echilibrat intre public si investitori. . Wallapop, Glovo, eDreams, Cabify si Idealista, de exemplu, au atins valori care depasesc 1.000 de milioane de dolari.

Scalabilitate in companiile de tehnologie

Companiile de tehnologie au ridicat practic modelul de afaceri scalabil la o forma de arta. Luati in considerare Google, care a demonstrat clar acest concept adaugand clienti intr-un ritm rapid, adaugand in acelasi timp foarte putine resurse suplimentare pentru a-i servi pe acesti clienti. Acesta este motivul pentru care au reusit sa-si creasca marja intr-un ritm rapid in doar cativa ani.

Putem vorbi si despre Microsoft, ale carui costuri initiale pentru dezvoltarea unei platforme de publicitate sau a unui sistem de operare au fost mari, astfel incat odata ajunsi pe piata sa poata inscrie utilizatori sau sa vanda multe copii ale software -ului aferent cu cresteri de cost relativ minime.

Potrivit Investopedia , aceste companii de tehnologie au o alta caracteristica comuna care face scalabilitatea mai usor de realizat. Au o suprasarcina de operare redusa si un volum minim de stocare si nu au nevoie de multe resurse sau infrastructura pentru a creste rapid.