Comorile dacice de la Sălaj

Categories ArheologiePosted on

Tweet

Cercetătorii spun că zona Depresiunii Şimleului are cea mai mare densitate de tezaure dacice din ţară. Sunt cunoscute 24 de tezaure pe teritoriul Sălajului, descoperite în ultimii 150 de ani. Ultimul a fost descoperit de arheologul Horea Pop, în anul 2009 şi constă în 20 de monede de argint. Aceste informaţii au atras şi căutătorii de comori.

Acesti cercetatori arata că fenomenul braconajului arheologic a avut o mult mai mare amploare în Munţii Orăştiei, unde se afla nucleul statului dac, zona fiind mai cunoscută decât Sălajul, de aceea crede că densitatea tezaurelor găsite de arheologi este mai mare în zona noastră. Totuşi, nici zona Sălajului nu a scăpat de căutătorii de comori.

Arheologii spun că la cetatea dacică din Marca au fost găsite 70 de gropi lăsate de braconieri. „Asta înseamnă cel puţin 70 de piese, dacă ar fi fost doar câte una în fiecare loc. Există şi martori care spun că au fost 10-11 campanii de braconaj în zonă”, precizează arheologul.

Arheologul Horea Pop se plânge că situl, din care au fost scoase piesele metalice este compromis, nu mai poate face obiectul unei cercetări sistematice. Cu atât mai mult cu cât piesele metalice sunt cele mai folositoare în datarea obiectivelor.

„Un arheolog nu-şi poate permite, din punct de vedere financiar, să facă prospecţiuni în zone fără potenţial, pe când un braconier scanează tot, cu detectoare de metale. De cele mai multe ori, tezaurele nu sunt în aşezări, ci în afara lor”, precizează acesta.

Pe tot teritoriul Daciei au fost descoperite 230 de tezaure. Numai în Sălaj au fost găsite 23 de tezaure dacice (plus unul din perioada stăpânirii celţilor, la Stîna – secolele III-II î.Ch.), deci zece la sută din întreg numărul. Din punct de vedere cantitativ, e vorba de 13 kilograme de argint, mai mult de o zecime din toată cantitatea de piese descoperite în ţară.

Multe din tezaurele găsite în Sălaj se află la alte muzee din ţară şi din străinătate. „O parte din tezaurul de la Sărmăşag se află la Muzeul Naţional Maghiar din Budapesta. Mai sunt piese la Muzeul de Artă din Viena, apoi la Sfântu Gheorghe, Cluj, Oradea. Au ajuns acolo pentru că pe vremea când au fost descoperite, Sălajul nu avea muzeu.

Horea Pop a găsit unul dintre tezaure chiar în timpul Congresului Internaţional al Limesului, care s-a ţinut la Zalău, în 1997. Un cercetător austriac, prezent la congres, a comentat cu scepticism că românii au ajuns să se dedea la regizări, ca să impresioneze.

sursa: http://hartacomorii.blogspot.ro

8 comments

 1. Circulatia monetara in Dacia este un subiect interesant, se spune ca primele monezi dacice le imitau pe cele macedonene din vremea lui Filip II si Alexandru (desi se pare ca mai inainte a fost drahma de Istros, de pe la 480 i.Hr.), eu nu am gasit alte date. Ca dacii au inteles importanta circulatiei monetare este lucru cert, pe wiki, care in multe e depasita, apare o “monetarie” la Sarmis unde se “batea” denarul roman, adica dacii isi bateau joc de romani si in felul asta. N-ar fi exclus sa le fi adus prejudicii romanilor si in acest fel.

  Daca prietenii nostri au alte informatii despre moneda dacica mai veche …as fi foarte interesat sa aflu.

 2. Dacii nu prea au fost preocupati de circulatia monetara, stiau ei ce stiau despre valoarea lucrurilor, probabil ca au acceptat moneda ca pe un rau necesar, ma intreb ce fel de etalon foloseau ori daca foloseau unul singur…

 3. Lasa domnule arheolog nu ne mai aburii cu sistematicele ca mai pricep si altii si stim ca intre groapa si groapa mai ramane locuri unde poti sapa, sa nu fie 100 dar 70 mai sunt.
  Si de n-or fi monezi de argint, acolo tot 70 de cioburi de lut ve-ti gasi si daca nu se pot unii sa scrie ,,acestea oale apartineau dacilor,, poate o fi vreun blestem si hotii,(mancaiar pamantul si pe astia) n-or avea odihna si le vor inapoia intrun tarziu. Si de n-or fi scrise, ia si matale un pai, doar o bucatica, de langa ciobul ce-ai gasit sa vezi cum poti data, sistematica lui de ciob.
  Pii ce ma enervez cu oameni asa, dar chiar cum s-a ajuns la 10 campanii si 70 de gropi de hoti. De ce n-au dat in paza dupa doua, trei. Sa puna un paznic domnule, nu s-au gandit.

  Sa fie focul, foc si apa, apa.
  Sa fie lemnul lemn si piatra, piatra.

 4. Am lucrat in Sarmasag, o localitate unde ungurii sunt compacti in centrul comunei(tirgului) iar romanii sunt prin satele invecinate si in colonia de mineri.la vre-o 3 km.
  precum tiganii(la perifere,eventual intre dealuri)
  De felul meu sunt din Moldova si cand am ajuns acolo ,in primii ani de stagiatura am ramas surprins(desi eram prin ,,80”) ca ungurii tot cu coada pe sus se tineau si pe mine ma tratau ca un PARIA. nici unul nu a vrut sa ma primeasca in gazda.
  Am dormit in frig vre-o 3 luni intr-o camera de oaspeti de la Primaria Sarmasag unde Primar era la vremea aceea un tovaras roman.
  M-am rugat de el inca vre-o 3 luni sa-mi dea un apartament de serviciu si ce credeti ca a facut?
  Mi-a dat cu flit si mi-a spus sa ma intorc in Moldova de unde am venit,daca nu sunt multumit de conditiile oferite
  Atunci mi-am zis ca pe buna dreptate ungurii ne-au incalecat ,si ne-au facut ,,varza ” in decursul Istoriei pentru ca si-au dat seama ca suntem un NEAM ,egoist,dezbinat,si indiferent la suferinta fratelui.
  Concluzie: Nu ma mira faptul ca tezaurul dacic din Sarmasag dispare peste noapte.
  Romanii il fura si ungurii il cumpara.
  UN DAC LIBER SI ,,PROST”(adica PATRIOT) DIN MOLDOVA

 5. Interesante afirmatiile d-lui arheolog,dar declaratiile dinsului denota rea vointa si nepasare,nu cred ca la Marca nu exista material arheologic ce nu mai poate fi studiat exista nepasare si putin entuziasm(eu locuiesc la 2,5kmdepartare).Totusi il intreb pe dl.arheolog de ce nu exista o tablita indicatoare cu numele cetatii dacice de la Marca(generatiile tinere habar nu au ca exista asa ceva)si nu in ultimul rand sa studieze (necropolele tumulare???) de la Nusfalau cat si cetatea Valcaului,la Simleul Silvaniei,la Starciu!!!Felicitari pt articol,o seara minunata!!!

 6. Explicati-mi si mie de ce, doar in Romania, daca esti vazut cu un detector de metale esti catalogat drept infractor si braconier sau cautator de comori?
  Poate in cazul cetatii dacice din Marca, descris mai sus, chiar or fi fost cautatori comori, iar daca zona este declarata sit arheologic intr-adevar persoanele respective au facut o ilegalitate.
  Pe mine ma deranjeaza atitudinea aceasta vis a vis de detinatorii si utilizatorii de detectoare de metale care sunt din start catalogati drept infractori. Numai in Romania se intampla lucrul asta. Cautati pe youtube . com dupa “metal detecting” si veti vedea ca sunt foarte multe persoane, din SUA sau Europa, care practica aceasta activitate ca pe un hobby si nu se uita nimeni ciudat la ei.

  https://www.youtube.com/watch?v=ajW6HZCDhPU

  Pe mine sincer m-a batut gandul sa-mi iau un detector de metale (pentru ca am o atractie fata de aceasta activitate sau hobby nicidecum pentru a ma imbogati din comorile gasite) dar tocmai din cauza acestei atitudini am renuntat.

  Dupa mine aici statul e de vina. Legislatia in domeniu este deficitara atata timp cat acesti cautatori de comori “lucreaza” nestingheriti. Deci statul nu poate nici gestiona si nici finanta aceeasta activitate (arheologia) dar nu lasa nici pe altii s-o faca. Ce ii impiedica pe cei care lucreaza in acest domeniu (arheologii) sa aiba in dotare detectoare de metale si sa scaneze toate siturile si zonele unde ar fi posibile asemenea descoperiri (ca sa nu le-o ia inainte acesti cautotorii de comori). Mai mult ce sa mai zicem de faptul ca situri de o valoare inestimabila sunt ingropate sub autostrazi. Nu m-ar mira daca ar disparea si din muzee anumite piese din aur descoperite in mod legal.
  Nu vreau sa fiu inteles gresit … nici eu nu sunt de acord cu cautatorii de comori din siturile arheologice … dar trebuie sa avem o alta atitudine fata de aceasta activitate daca este practicata in mod legal in afara unor situri arheologice.

 7. Am de pus mai multe întrebări:Se menționează ca certitudine că s-au
  văzut grupuri de braconieri în timp și drept urmare se găsesc 70 de
  grapi executate în situl respetiv.Presupunându-se în același timp
  că ce a rezultat din săpături pot reprezenta importante pierderi de
  patrimoniu lăsat nouă,românilor ce ne-am trezit acum că suntem ur-
  mașii dacilor dar nu facem nimic pentru a opri toate aceste fără
  de legi ce se petrec de 20 de ani încoace.Știu,de prea multă poli-
  tică n-are timp nimeni să se ocupe de proveniența noastră,de isto-
  ria acestui neam.Suntem un popor mic de 30 mil.de pământeni,dar e
  unul dintre cele mai vechi din lume.Avem în spatele nostru peste
  35 de mii de ani iar tineretul nostru nu mai știe pic de istorie.
  Pe acest pământ,Tracii au dat lumii cea mai veche scriere,tăb-
  lițele de la Tărtăriea,iar tineretul nostru ajunge analfabet.Ei
  ne-au dat limba de bază, latina veche și au născut pe Geto-Daci.
  Trebuie să fim mândri că avem o istorie încă nedezgropată pe
  care s-o aducem la lumina zilei.Spiritual avem cel mai mare IQ
  din lume 4 față de 2 cel mai mare atins în alte țări,în schimb
  50% din populația țării care trăiesc în mediul rural,viețuiesc
  ca în Evul Mediu iar alții au palate de se învârte soarele în
  jurul lor.Nu e bine,acest popor merită să renască.Trebuie s-o
  luăm de la început,să drămuim mai bine gaspodărirea țării,readu-
  când-o industrial la nivelul avut,să eșim din stadiul de colonie
  și să-i readucem acasă pe cei 4 mil.plecați.Acesta trebuie să fie
  țelul fiecărui român care-și iubește țara.Ertați-mi devagarea.
  Braconajul siturilor va continua dacă nu se vor lua măsuri ur-
  gente.Nu e suficient să intervină Ministerul Culturii cu organi-
  zare și fonduri,trebuie cunoscute cea mai mare parte și localizate
  siturile importante pentru organizarea asigurării pazei.Am studiat
  posibilitățile de pază a rezervației de la Grădiștea-Muncelu ce
  cuprinde complexul de cinci cetăți de pe valea Grădiștei,în aval
  de cetatea Samisegetuza Regia,centrul civilizației Regatului Dacia
  creiat de regele Burebista înpreună cu prelatul Deceneu,zonă cu-
  noscută de mine din 1950,când prof.C-tin Daicoviciu începuse deco-
  pertările cetății Sarmizegetuza Regia.
  De regulă,siturile se află in zonele înpădurite,teritorii ad-
  ministrate de ocoalele silvice aparținând de Romsilva cu care s-ar
  putea organiza paza.Deasemeni trebuie și se pot mobiliza organele locale de recunoaștere a veneticilor în zonă cu anumite intenții.

 8. eu sunt optimist, sper din tot sufletul sa se faca dreptate si sa ne recunoastem istoria, sa ne fie recunoscuta, sa ne scoatem din ceata asta!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *