Cornesti – cea mai mare fortificatie din Epoca Bronzului

Categories ArheologiePosted on

Tweet

Asezarea de la Cornesti, comuna Ortisoara – judetul Timis, este practic cea mai mare fortificatie de Epoca Bronzului din Europa, datata in urma cu 3500 de ani. Ea se intinde pe o suprafata de 1800 de hectare si are patru inele, ultimul urmand sa fie cercetat pentru a se stabili cu exactitate daca face sau nu parte din fortificatie. Numai primul val, cel mai mic, ar fi suficient cat sa cuprinda cetatea Timisoarei, iar ultimul, cel mai putin vizibil, trece paralel cu soseaua Timisoara – Arad. Probele de Carbon 14 au scos in evidenta faptul ca acest complex dateaza din mileniul al II-lea inainte de Cristos.

Conform specialistilor, sapaturile se vor intinde cel mai probabil pe 15-20 de ani datorita complexitatii acestuia. “Santierul nu trebuie sa fie doar un sit de cercetare, el trebuie sa fie o scoala de arheologie pentru tinerii arheologi”, crede Alexandru Szentmiklosi. in prezent, la lucrari participa studenti din Timisoara, Iasi, Berlin si Warzburg. Ei sunt coordonati de echipa de cercetare formata din specialisti din Muzeul Banatului Timisoara (prin dr. Alexandru Szentmiklosi), Muzeul de Preistorie din Berlin (prin dr. Bernard Heeb), Dickinson College, Statele Unite (prin prof. dr. Sarah Sherwood), Universitatea I. W. Goethe din Frankfurt (prin prof. dr. Radiger Krause) si Institutul de Arheologie al Academiei Romane (prin dr. Florin Gogaltan).

Din primele cercetari se pare ca zona a fost populata de tracii timpurii. Acestia se ocupau cu agricultura dar si cu cresterea animalelor. Asezarile lor erau formate din locuinte semi-ingropate, facute din gropi relativ circulare, cu o structura din lemn si acoperite cu paie. Exista semne ca aveau zone de cult, existau ritualuri de depuneri de obiecte: vase ceramice, obiecte de metal si chiar alimente, iar populatiile faceau schimburi comerciale intre ele.

Finantarea  investigaţiilor arheologice este asigurată nu doar din fondurile Muzeului Banatului,ci şi printr-un grant de 30.000 de euro, oferit de Fundaţia “Thyssen” din Germania. O primă etapă a cercetărilor (începute în perioada interbelică de către Ioachim Miloia şi Marius Moga şi reluate mai târziu de Florin Medeleţ şi cecetătorii Universităţii de Vest) va permite, speră directorul de şantier Szentmiklosi, elaborarea unei imagine tridimensională a rămăşiţelor construcţiei, dar şi, în perspectivă, includerea sa în patrimoniul UNESCO.

 

sursa: http://rdcnroman.blogspot.ro/

2 comments

  1. Si oamenii acestia care cauta, dar nu va spun mai nimic sau aproape nimic din ce stiu sau din ce cauta cu adevarat. Inca de la inceputul lumii traco-dace, nimeni nu stie precis de cand, a existat un coloana de forta, un ordin al traco-dacilor. Ei erau cunoscuti in popor de “Cavalerii danubieni”, “Fratia regilor traci” si sub alte nume. Se pare ca dispar in epoca lui Alexandru cel Mare, nimeni nu stie cu adevarat ce s-a intamplat atunci. Unii cred ca ordinul acela a trecut prin timp camuflat si ca mai exista si astazi, ca cele mai puternice servicii isi intrerup operatiunile cand au indicii ca ii intersecteaza . Se presupune ca ar dispune de o alta informatie si de un potential putin sau deloc cunoscut, fara nicio legatura cu arme psihotronice, personal cred ca e vorba de filiatia Sinca.
    Toate aceste povesti si aiureli aparente au ceva ciudat, leaga evenimentele cumva, dupa care li se pierde din nou urma. Plus acele prezente despre care nu se vorbeste. De putin timp am citit o poveste despre personajul Ioda, “Razboiul stelelor” , care ocultat putea sa insemne Daoi si am fost atent la ce spunea personajul. Batalii din istorie castigate de noi si in care nu aveam nicio sansa, practic era imposibil sa castigam. Ultima e cea de la Galati, din primul razboi mondial, in care pierdusem aproape totul, ii aveam in fata pe nemti, iar rusii intorsesera frontul si erau de 5-6 ori mai multi impotriva noastra. Acolo se intampla la un moment dat ceva inexplicabil, oricat patriotism aveau acei oameni ramane ciudat. Apoi din nou aparitiile stranii de care nu sufla nimeni nimic. Scrierile vechi care au aparut de cativa ani si unde se vorbeste de tot ce s-a intamplat anul aacesta.

    Spatiul nostru a fost, alaturi de cel din Egipt, India, America spatii unde au avut loc contacte cu cel putin o civilizatie nepamanteana.

  2. No, Tibi draga, tu chiar ai scapat de spectrul nebuniei caci a ta va fi imparatia dupa cate “garduri” ai sarit in logica excursului tau de “iluninat”. Pace tie si multa sanatate asistentului medical care iti da medicatia (Doamne fereste sa uite o zi ca ne-o batuta Al de sus).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *