Costurile cercetării arheologice de la Zargidava. Află detaliile!

Categories ArticolePosted on

Tweet

Faza pregătitoare: aproximativ 7.500 Euro – îngrădire, cabină de pază, toaletă ecologică, panouri de semnalizare a sitului

În prima fază a proiectului Zargedava trebuie asigurată protecţia şi semnalizarea zonei corespondente acropolei aşezării antice. Concret, este nevoie de montarea unui gard cu o lungime de 640 de metri, ale cărui costuri, însemnând materiale şi manoperă se ridică la aproximativ 14.000 de lei.

Asta în cazul celei mai ieftine variante, respectiv montarea gardului din bucăţi de plasă sudată cu striaţii de 2 metri lăţime şi 5 metri lungime. Preţul unei bucăţi este de aproximativ 65 lei, de unde rezulta un cost total al plaselor de peste 8.300 lei.

Acestuia, în mod evident, i se adaugă preţul stâlpilor folosiţi pentru îmbinarea şi susţinerea plaselor (aproximativ 2.500 lei), precum şi costul manoperei, ce se ridică la aproximativ 3.000 de lei. Preţurile nu includ costurile transportului materialelor la sit.

În mod clar, montarea unui gard nu poate asigura protecţia eficientă şi permanentă a sitului arheologic, mai ales că, după decopertarea zonei ce conţine vstigii imobile deja identificate (sanctuarul, piaţa centrală, palatul conducătorului etc), acestea trebuie supravegheate permanent. În acest sens, este absolut necesară construcţia unui post permanent de pază umană şi angajarea de personal cu rol în supravegherea zonei.

O cabină modulară de pază (fiecare panou al structurii este confectionat din placi duble de poliester armat cu fibră de sticlă, iar la interior este injectată spumă poliuretanică pentru izolaţie), cu dimensiunile de 220 cm X 220 cm şi înăţlimea de 240 cm, ce dispune de instalaţie electrică, se achiziţonează la un preţ de aproximativ 6.500 lei.

De asemenea, este necesară amplasarea unei toalete ecologice. Acestea au preţuri ce pornesc de la 2.300 lei, în cazul uneia second-hand şi 3.000 lei, în cazul uneia noi.

În ceea ce priveşte semnalizarea sitului arheologic, planul nostru prevede instalarea a trei panouri simple: unul la ieşirea din Bacău către Vaslui, unul la curba care se face din satul Traian către comuna Negri şi unul la intrarea în comuna Negri.

Acestea vor fi inscipţionate în mod specific pnourilor ce semnalizează un monument istoric, realizate la dimensiunile standard. În afară de acestea, la intrarea în sit va fi amplasat un panou informativ de dimensiuni mari, care va oferi vizitatorului informatiile generale despre sit, istoricul cercetărilor etc.

În sit, în proximitatea fiecărui vestigiu imobil, ce va fi conservat în locul unde a fost găsit, vor exista panouri ce vor conţine informaţii particulare legate strict de acel vestigiu. Costurile totale ale acestor panouri, însemnând realizare, inscripţionare, transport şi montaj în locaţii se ridică la aproximativ 2.500-3.000 de lei.

Nu în ultimul rând, pentru a putea începe săpăturile avem nevoie de unelte de lucru (diverse tipuri) ale căror costuri sunt estimate la 5.000 de lei.

 

Faza de cercetare – costuri lunare minime: 5.500 Euro (în acest an s-ar mai putea cerceta 3 luni)

 

Dată fiind importanţa sitului, supravegherea trebui să fie una permanentă 24h/24h. Ca atare, va fi nevoie să angajăm 4 persoane. Pornind de la un salariu de aproximativ 1.000 de lei pentru fiecare dintre acestea, rezultă o cheltuială lunară cu salariile pentru pază de 4.000 lei (la care se adaugă taxele şi impozitele plătite către stat).

Etapa de asigurarea a protecţiei şi semnalizării sitului arheologic va fi urmată de demararea cercetării, atît în zonele neexplorate de arheologi, cât şi în zonele deja săpate pentru decopertarea vestigiilro imobile identificate în campaniile trecute.

Echipa umană ce va asigura aceste lucrări va fi formată, în mod obişnuit, din arheologi (cel puţin doi, din care unul cu drept de coordonar a unui şantier), studenţi ai facultăţilor de profil ce vor veni în practică şi voluntari, ce vor îndeplini sarcini ce nu presupun specializare.

Potrivit legii, plata salariilor arheologilor coordonatori cade în sarcina organizatorului şantierului, în cazul de faţă Asociaţia Geto-Dacii. Pornind de la un salariu net de aproximativ 2.000 lei pentru un arheolog, rezultă un efort bugetar de 4.000 lei pe lună (la care se adaugă taxele şi impozitele către stat), în lunile în care şantierul va funcţiona (aproximativ 5 luni pe an).

Pentru a putea progresa permanent în cercetare e nevoie ca, pe lângă voluntarii și studenții care vor veni pe șantier, să avem și 6 muncitori angajați permanent pentru a executa săpături. La un salariu de 1.000 de lei / lună vorbim de 6.000 de lei, lunar (fără taxele la stat)

Cât priveşte activitatea studenţilor aflaţi în practică şi a voluntarilor, deşi aceasta presupune, în mod obişnuit, o implicare benevolă, fără plată, ne dorim ca, în limita posibilităţilor, să oferim acestora măcar o masă caldă pe zi şi să încercăm să asigurăm, pe cât se poate, cazarea acestora în condiţii decente. Aceste lucru presupune, de asemenea, un anumit buget lunar, ce s-ar putea ridica la aproximativ 2.000 de lei.

 

Faza de conservare

 

Faza de conservare presupune acoperirea vestigiilor  scoase la lumină (sanctuarul, piața centrală a așezării, palatul conducătorului), pentru a le proteja de intemperii, refacerea unor  vase ceramice ș.a.m.d. Deocamdată nu se poate face o estimare obiectivă a costurilor.

 

Faza de analiză a artefactelor

 

Desigur că unele dintre artefactele descoperite în sit vor necesita o analiză cu carbon 14 sau termoluminiscență pentru a se putea stabili vechimea lor. Deocamdată nu se poate face o estimare obiectivă a costurilor.

În concluzie, dragii noștri, avem nevoie de sprijin pentru a face lucruri care să însemne ceva pentru acest popor. De aceea, vom conta pe voi: vă așteptăm pe șantier ca voluntari sau cu donații. Sperăm să veniți alături de noi! Pentru a afla detalii despre toate proiectele noastre vizitaţi site-ul Asociaţiei Geto-Dacii, www.geto-dacii.ro.

Analiză de costuri realizată de Valentin Roman și Daniel Roxin

 

 

7 comments

 1. Taiati cheltuielile cu montarea gardului si cu ridicarea postului de portar.Daca am materialele eu cu inca un ajutor le fac gratis.Curent electric si apa sa avem in apropiere ca sa putem lega un aparat de sudura si a face pasta de ciment.
  Am uneltele necesare pentru gard si baraca.Nu am masina aici in tara pentru a ma deplasa cu uneltele la sit.Numarul meu de telefon este 0762014832.Cine vrea sa ajutam sa sune.

 2. Bravo Adrian . Să trăieşti şi să tot fie români(daci) ca tine.
  Este mare nevoie să avem oameni care să ştie să pună mâna pe lopată când e nevoie nu numa pe ,,carte”.

 3. Lopata e condeiul meu,si il pot manuii ca si cuvintele scrise pana acum pe acest site,pentru ca le scriu din suflet si cu credinta ca neamul meu o sa aiba si sorti de izbanda.
  Pe de alta parte sunt in tara pana la sfarsitul lunii iulie si sunt hotarat sa fac ceva util pentru patria si neamul meu.Asta astept si de la cei ce au tot scris cuvinte frumoase aici,in acest site,si chiar si de la The Ancient History,care a promis ajutorul sau,la anumite proiecte ale asociatiei noastre.Sunt un om foarte hotarat in ceea ce fac si astept ca si cei din jurul meu sa fie la fel de determinati ca si mine,oameni de cuvant si de actiune.

 4. Buna ziua !
  Dupa data de 15 iulie ma ofer voluntar la efectuarea sapaturilor pana la finalizarea lor. tel.0723453865 pentru detalii.

 5. Pentru astfel de proiecte minunate de ce nu se pot accesa fonduri europene? Cred ca Primaria comunei Negri ar trebui sa faca un efort, si cu ajutorul autoritatilor din Bacau sa contribuie macar cu atat… Daca instututiile culturale din Romania s-ar ocupa printre altele si de… cultura, sunt convinsa ca ati avea mai mult sprijin. Va urez mult succes, sa aveti rabdare si sper sa gasiti si fondurile care sa va faciliteze munca. Ma leaga amintiri speciale de aceste locuri, si, daca voi putea, voi incerca sa vin si eu sa va ajut, cu cat voi putea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *