Costurile cercetării arheologice de la Zargidava. Află detaliile!

Categories ArticolePosted on

Tweet

Faza pregătitoare: aproximativ 7.500 Euro – îngrădire, cabină de pază, toaletă ecologică, panouri de semnalizare a sitului

În prima fază a proiectului Zargedava trebuie asigurată protecţia şi semnalizarea zonei corespondente acropolei aşezării antice. Concret, este nevoie de montarea unui gard cu o lungime de 640 de metri, ale cărui costuri, însemnând materiale şi manoperă se ridică la aproximativ 14.000 de lei.

Asta în cazul celei mai ieftine variante, respectiv montarea gardului din bucăţi de plasă sudată cu striaţii de 2 metri lăţime şi 5 metri lungime. Preţul unei bucăţi este de aproximativ 65 lei, de unde rezulta un cost total al plaselor de peste 8.300 lei.

Acestuia, în mod evident, i se adaugă preţul stâlpilor folosiţi pentru îmbinarea şi susţinerea plaselor (aproximativ 2.500 lei), precum şi costul manoperei, ce se ridică la aproximativ 3.000 de lei. Preţurile nu includ costurile transportului materialelor la sit.

În mod clar, montarea unui gard nu poate asigura protecţia eficientă şi permanentă a sitului arheologic, mai ales că, după decopertarea zonei ce conţine vstigii imobile deja identificate (sanctuarul, piaţa centrală, palatul conducătorului etc), acestea trebuie supravegheate permanent. În acest sens, este absolut necesară construcţia unui post permanent de pază umană şi angajarea de personal cu rol în supravegherea zonei.

O cabină modulară de pază (fiecare panou al structurii este confectionat din placi duble de poliester armat cu fibră de sticlă, iar la interior este injectată spumă poliuretanică pentru izolaţie), cu dimensiunile de 220 cm X 220 cm şi înăţlimea de 240 cm, ce dispune de instalaţie electrică, se achiziţonează la un preţ de aproximativ 6.500 lei.

De asemenea, este necesară amplasarea unei toalete ecologice. Acestea au preţuri ce pornesc de la 2.300 lei, în cazul uneia second-hand şi 3.000 lei, în cazul uneia noi.

În ceea ce priveşte semnalizarea sitului arheologic, planul nostru prevede instalarea a trei panouri simple: unul la ieşirea din Bacău către Vaslui, unul la curba care se face din satul Traian către comuna Negri şi unul la intrarea în comuna Negri.

Acestea vor fi inscipţionate în mod specific pnourilor ce semnalizează un monument istoric, realizate la dimensiunile standard. În afară de acestea, la intrarea în sit va fi amplasat un panou informativ de dimensiuni mari, care va oferi vizitatorului informatiile generale despre sit, istoricul cercetărilor etc.

În sit, în proximitatea fiecărui vestigiu imobil, ce va fi conservat în locul unde a fost găsit, vor exista panouri ce vor conţine informaţii particulare legate strict de acel vestigiu. Costurile totale ale acestor panouri, însemnând realizare, inscripţionare, transport şi montaj în locaţii se ridică la aproximativ 2.500-3.000 de lei.

Nu în ultimul rând, pentru a putea începe săpăturile avem nevoie de unelte de lucru (diverse tipuri) ale căror costuri sunt estimate la 5.000 de lei.

 

Faza de cercetare – costuri lunare minime: 5.500 Euro (în acest an s-ar mai putea cerceta 3 luni)

 

Dată fiind importanţa sitului, supravegherea trebui să fie una permanentă 24h/24h. Ca atare, va fi nevoie să angajăm 4 persoane. Pornind de la un salariu de aproximativ 1.000 de lei pentru fiecare dintre acestea, rezultă o cheltuială lunară cu salariile pentru pază de 4.000 lei (la care se adaugă taxele şi impozitele plătite către stat).

Etapa de asigurarea a protecţiei şi semnalizării sitului arheologic va fi urmată de demararea cercetării, atît în zonele neexplorate de arheologi, cât şi în zonele deja săpate pentru decopertarea vestigiilro imobile identificate în campaniile trecute.

Echipa umană ce va asigura aceste lucrări va fi formată, în mod obişnuit, din arheologi (cel puţin doi, din care unul cu drept de coordonar a unui şantier), studenţi ai facultăţilor de profil ce vor veni în practică şi voluntari, ce vor îndeplini sarcini ce nu presupun specializare.

Potrivit legii, plata salariilor arheologilor coordonatori cade în sarcina organizatorului şantierului, în cazul de faţă Asociaţia Geto-Dacii. Pornind de la un salariu net de aproximativ 2.000 lei pentru un arheolog, rezultă un efort bugetar de 4.000 lei pe lună (la care se adaugă taxele şi impozitele către stat), în lunile în care şantierul va funcţiona (aproximativ 5 luni pe an).

Pentru a putea progresa permanent în cercetare e nevoie ca, pe lângă voluntarii și studenții care vor veni pe șantier, să avem și 6 muncitori angajați permanent pentru a executa săpături. La un salariu de 1.000 de lei / lună vorbim de 6.000 de lei, lunar (fără taxele la stat)

Cât priveşte activitatea studenţilor aflaţi în practică şi a voluntarilor, deşi aceasta presupune, în mod obişnuit, o implicare benevolă, fără plată, ne dorim ca, în limita posibilităţilor, să oferim acestora măcar o masă caldă pe zi şi să încercăm să asigurăm, pe cât se poate, cazarea acestora în condiţii decente. Aceste lucru presupune, de asemenea, un anumit buget lunar, ce s-ar putea ridica la aproximativ 2.000 de lei.

 

Faza de conservare

 

Faza de conservare presupune acoperirea vestigiilor  scoase la lumină (sanctuarul, piața centrală a așezării, palatul conducătorului), pentru a le proteja de intemperii, refacerea unor  vase ceramice ș.a.m.d. Deocamdată nu se poate face o estimare obiectivă a costurilor.

 

Faza de analiză a artefactelor

 

Desigur că unele dintre artefactele descoperite în sit vor necesita o analiză cu carbon 14 sau termoluminiscență pentru a se putea stabili vechimea lor. Deocamdată nu se poate face o estimare obiectivă a costurilor.

În concluzie, dragii noștri, avem nevoie de sprijin pentru a face lucruri care să însemne ceva pentru acest popor. De aceea, vom conta pe voi: vă așteptăm pe șantier ca voluntari sau cu donații. Sperăm să veniți alături de noi! Pentru a afla detalii despre toate proiectele noastre vizitaţi site-ul Asociaţiei Geto-Dacii, www.geto-dacii.ro.

Analiză de costuri realizată de Valentin Roman și Daniel Roxin

 

 

Lasă un răspuns