Cum ar arata lumea fara carți?

Categories documentare și cărțiPosted on

Deseori in dezbaterile publice contemporane s-a pus problema viitorului pe care il vor avea carțile in societatea in care traim. De multe ori, cartea a ajuns sa fie perceputa drept un antonim al new media care au caștigat teren in ultimele decenii. Nu puține au fost ocaziile in care criticii literari și oamenii de cultura au declarat faptul ca moartea lecturii va fi infaptuita de calculator, deși nu am reușit sa ințeleg de ce parcurgerea paginilor unei carți ar fi incompatibila cu lectura on-line.

Istoria scrierii de carți este una adanc inradacinata in mentalul colectiv, iar transpunerile moderne ale carții, sub forma unor audio-books și e-books nu reprezinta decat o treapta a evoluției creației scriitoricești a unor autori, deși acestea sunt privite cu scepticism la fel cum au fost receptate și primele carți cu ilustrații de catre publicul conservator de cititori.

Așa numitele audio-books au devenit din ce in ce mai raspandite prin intermediul internetului, dar, cu toate aceastea, placerea parcurgerii unei carți nu a putut și nici nu poate fi egalata de acestea.

Termenul de carte s-a impus in limba romana drept un simbol elementar, iar conținutul sau semantic nu face, in evoluția sa, altceva decat sa-și largeasca sfera pe parcursul apariției acestor noi metode de prezentare a conținutului lor.

Dar nu forma in care apar carțile conteaza intradevar, ci ceea ce conteaza este informația inclusa in carți, informația sacra a istoriei unei civilizații, insemnata cu truda in paginile nenumaratelor carți publicate.

Imaginați-va doar cum ar fi aratat sau ar putea arata o lume fara carți. Consecințele acestei absențe ar fi unele dezastruoase. Omenirea nu ar avea absolut nicio noțiune despre istoria neamului lor sau despre istoria universala, nu ar exista insemnari despre creația artistica și viața marilor personalitați ale lumii și nu ar avea religie. Lumea nu ar putea progresa, pentru ca, nefiind notate undeva, informațiile respective, obținute ca urmare a muncii nesfarșite de cercetare s-ar pierde, ar fi date uitarii, nefiind consemnate in carți. Nu am putea evolua nici in domeniul științific, bolile nu și-ar gasi niciodata leacul, iar lumea și-ar gasi, incet, dar sigur, sfarșitul.

Ce ar insemna o lume fara carți, in care totul ar fi transmis pe calea oralitații, prin viu grai, fara a pastra obiectivitatea și așa destul de dificil de consemnat in paginile unei lucrari științifice.

O lume fara carți ar fi mai mult ca sigur sortita pieirii sau haosului fara de sfarșit. Ar fi un univers trist, populat de oameni lipsiți de imaginație și incapabili sa-și expuna sentimentele.

Caci, numai carțile sunt un adevarat deschizator de drumuri catre emanciparea omenirii, catre descoperire, cercetare, inovație tehnologica și nu numai.

Ray Bradbury consemna in „Fahrenheit 451” o lume apocaliptica, din care cartile sunt izgonite, in care omul este privat de libertatea de a gandi. Romanul se incheie, totusi, intr-o nota optimista: sunt oameni care se sustrag controlului diabolic, oameni care stiu carti pe de rost si le spun celorlalti. Lumea imaginata de acesta ar fi un echivalent terestru al Infernului surprins de Dante in „Divina comedie”.

In același spirit, Jorge Luis Borges transpunea in paginile carții sale o comparație a Raiului cu o biblioteca. Cartea, deși este o nascocire timpurie a umanitații, ea continua sa ne fascineze prin farmecul inconfundabil, prin parfumul sau de unicitate, prin capacitatea sa inegalabila de a ne transpune intr-o lume reala sau imaginara, de a ne conduce catre trecut, oferindu-ne o fila a unor lumi demult pierdute și regasite in paginile unei carți.

V-ați dori sa traiți intr-o lume in care nu puteți evada nici macar imaginar vorbind? V-ați dori sa fiți sclavi ai unei lumi fara trecut și viitor, al carei singur scop existențial este acela de a trai numai prezentul?

Daca raspunsul la toate aceste intrebari este unul negativ, atunci ați ințeles de ce nu putem trai intr-o lume fara carți. Deși, de multe ori, primim de-a gata accesul la acest vast tezaur de consemnari al evoluției umanitații, uitam deseori sa indreptam un gand de mulțumire catre toți cei care și-au dedicat intreaga viața crearii de carți. Sa le mulțumim deci, pe aceasta cale, tuturor autorilor de carte, a caror munca a reușit sa conduca la crearea și evoluția societații in care traim. Va mulțumim!