Transilvania – Inima românității și minciunile lui Lucian Boia. INCENDIAR

Categories Dezvăluiri, Emisiuni TVPosted on

Cum ar trebui oare interpretate afirmațiile istoricului Lucian Boia (profesor la Universitatea din București și „eroul“ editurii Humanitas – fost secretar cu propaganda în Biroul Organizaţiei de Bazǎ a Partidului Comunist Român de la Facultatea de Istorie, înainte de 1989) atunci când acesta spune în cartea sa “Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, interpretări”( Humanitas: 2014) că Transilvania, înainte de 1918, “nu aparţinuse niciodată României sau vreunuia din principatele care formaseră România în 1859” și, în consecință, românii puteau invoca doar “dreptul etnic asupra Transilvaniei (populaţia românească fiind majoritară), dar nu şi vreun drept istoric”?!?

Acest gen de afirmații, descalificante pentru orice istoric serios, sunt esența unei minciuni uriașe, foarte folositoare Budapestei, care îl și iubește enorm pe Lucian Boia pentru aceasta. De ce? Pentru că extremiștii maghiari îl pot invoca oricând pe Lucian Boia, atunci când spun că Transilvania este un pământ unguresc.  “Păi”, vor spune acestia, “până și istoricii români spun că ei nu au drepturi istorice în Transilvania!!!“ Nu?

De ce afirmațiile lui Boia sunt mincinoase? Haideți să vedem:

 1. Lucian Boia îl scoate din calcul în primul rând pe Mihai Viteazul care, la 1600, unește cele trei țări românești într-una singură. Gândiți-vă că individul pretinde în carte că Transilvania nu a aparținut niciodată României sau vreunuia din principatele care formaseră România în 1859. Cum nu, dacă Mihai Viteazul a  realizat Unirea? Cui a aparținut Transilvania atunci? Vietnamezilor?
 2. Mircea cel Bătrân a stăpânit pentru o perioadă și părți însemnate din Transilvania. Cel mai lung titlu al lui Mircea apare din 1406 până la sfârșitul domniei sale, în 1418, sub forma: „Eu, întru Hristos Dumnezeu binecredincios și binecinstitor și de Hristos iubitor și autocrat, Io Mircea mare voievod și domn din mila lui Dumnezeu și cu darul lui Dumnezeu, stăpânind și domnind peste toată Țara Ungrovlahiei și a părților de peste munți, încă și către părțile tătărești și Amlașului și Făgărașului herțeg și domnitor al Banatului Severinului și pe amândouă părțile pe toată Podunavia, încă până la marea cea mare și stăpânitor al cetății Dârstorului”. Păi cum, niciodată, domnu’ Boia?!? Ca să aveți o imagine mai bună, vedeți harta de mai jos, cu teritoriul stăpânit de Mircea cel Bătrân…

Argumentele de mai sus sunt în principal argumente politice și fac trimitere la îmbrobodirea cu “Transilvania nu a aparținut niciodată României sau vreunuia din principatele care formaseră România în 1859”.

Din punct de vedere al dreptului istoric, ceea ce spune Boia nu are, de asemenea, nicio acoperire pentru că din această perspectivă, drepturile românilor sunt cel mai bine susținute. Mai ales de izvoarele istorice maghiare…

 1. Să îi amintim așa-zisului istoric că la venirea lui Arpad, vlahii erau prezenți până în Panonia. Să îi amintim de Glad, Gelu și Menumorut, voievozii valahi care stăpâneau Transilvania în secolele IX și X.
 2. Să îl informăm pe așa-zisul demitizator că românii sunt în principal urmașii geto-dacilor (indiferent de ce alte influențe mai poartă românii de astăzi), că județele Harghita, Covasna și Mureș reprezintă zona cu cea mai mare concentrare de cetăți și așezări civile dacice din toată țara – peste 70 de cetăți și peste 200 de așezări civile – și că, în consecință, în virtutea continuității evidente, noi avem drepturi istorice aici încă din antichitate.
 3. Să îi atragem atenția acestui personaj că portul popular românesc și majoritatea tradițiilor (mai ales în Transilvania) poartă amprenta geto-dacilor (acei strămoși de care individul nu vrea să audă!), de la care le-am și moștenit, o altă dovadă a continuității…

De altfel, viziunea lui Lucian Boia asupra istoriei românilor a fost desființată fără drept de apel de către Academicianul Ioan Aurel Pop care, în cartea “Istoria, adevărul şi miturile”, apărută într-o singură ediţie la Editura Enciclopedică în anul 2002, și ignorată în general de presa centrală (aceeași presă care îl ridică în slăvi pe Boia), ia la bani mărunți ce spune Boia și dovedește goliciunea mesajului.

Nu în ultimul rând, Profesorul Universitar  Ioan Scurtu îl pune la zid într-o manieră dură, numindu-l “’principal exponent al neorollerismului”, explicând, în același timp, ce anume reprezintă această subspecie ștințifică: “Neorolleriştii aveau studii universitare, fǎceau parte din „societatea civilǎ”, primeau stipendii şi burse de la Fundaţia Sörös, ocupau catedre universitate.” Măi, să fie! Cum e ceva antiromânesc (numit eufemistic “Corect politic”) pe undeva, cum auzim de numele lui George Sörös și ONG-urile lui!

Și atunci, cum ar trebui să înțelegem  afirmațiile mincinoase ale lui Lucian Boia (fost propagandist comunist), o sfidare majoră a realităților istorice?

Pentru a cunoște mai multe despre drepturile noastre istorice asupra Transilvaniei, vă invit să urmăriți emisiunea incendiară de mai jos, realizată pe Nașul Tv: “Transilvania – Inima românității”

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin

 

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

25 comments

 1. astazi nu ne mai intereseaza teritori azi noi europeni avem o singura tara EUROPA TUTURORA a oricarui European majoritar sau minoritar a acestei continent ,destul de mare s-ti ajunga si tie si mie.caatare sovatare inismul ,regionalismul etnicitatea ,etc in Europa sant depesite ,oi nu mai au valore dei trecut .acum te poti muta unde vrei si sa locuiesti in locul unde consideri ca te simti cu ai tai deo relgie sau culturea sau nationalitate .deci acesata limba de nationalism in Europa este moarta si nu mai interseaza pe nimeni. vrei sa fi ungur te muti in ungaria ,vrei sa fi roman te muti in Romania … alegi unde vrei .sa terminat cu trecutul .acun traim alte vremuri mai bune si libere .doar in rusia mai traeste-n trecut

 2. Ar trebui sa inaintam o petitie catre Rectorul Universitatii din Bucuresti pentru a fi destituit acest personaj tradator si falsificator, Boia!

 3. La fel vorbea si Ana Pauker .
  La fel vorbea si unchiul lui Tismaneanu generalul Boiko Mihail si dupa aia a venit planul Valev .

 4. Domnilor, Boia are dreptate… Din gaura lui de soarece, asa se vede Romania, o tara urata, locuita de oameni mediocri si fara valoare. Asa ca el… Perspectiva gaurii de soarece… Singura intrebare pe care merita sa i-o punem este: – Cine te plateste, Iuda? Si nu ne intereseaza cu cati arginti! Dar cred ca stim raspunsul… Probabil aceiasi bani care au sprijinit editura Inumanitas! Poate…

 5. BOIA intr-o anumita limba inseamna…CALAU,asa ca acest personaj calau al istoriei neamului nostru ar trebui dat afara din institutiile statului!!!

 6. Asa e mai acesta europenibilizatul.Ai mare dreptate cand spui asta , dar cu o singura conditie ,comprobata de altfel de catre milioanele de romani care au plecat deja , sa nu spui ca vii din Ro. sau sa se afle ca atunci nu te mai numesc european de-al lor, nici englezii , nici francezii nici spaniolii sau nici macar bulgarii sau ungurii ce sa mai zic de fratii nostri italienii. Toti i-ti spun pe limba lor :ba gipsy , ba gitano ,ba tzigan ,mai putin ceea ce esti cu adevarat un roman mandru urmas al marelui popor dac.Am ajuns chiar sa aud cum un tigan (de-al nostru , ca au si destui ) vorbind urat despre romani ,cum ca ar fi hoti si i-i facea in tot felul.Ce a urmat nu va mai povestesc…

 7. @dionise: dar de ce sa alegeți doar din Europa? Sa alegeți teritoriile natale din Mongolia si sa purcedeti. Mai ales ca nu va mai interesează. (Am avut un mic șoc cultural când am vizitat “piața eroilor” din Ppesta. Așa cum ne mândrim noi cu portul tradițional, ca-i si pe Columna, așa se mândresc “Dezinteresații” cu statuile unor savages: mongoloizi cCodani, calare pe cai cu coarne de cerb).

 8. individul va ramane in amintirea negativa a rumanilor ca un Bicillis, nimic mai mult niciodata pomenit credeti-ma. de-alde soros, dar mai bine nu mai zic nimic…..

 9. Carti interesante …puncte de vedere interesante…nu vad nimic rau sau grav in modul in care sunt puse problemele in cartile lui Boia…Nu suntem mai putin patrioti sau mai putin romani daca citim si apreciem cartile lui Boia…La fel si profesoruil Boia …e la fel de patriot si roman ca noi toti…Trebuie sa acceptam si astfel de discutii si punere a problemelor…altfel nu suntem decat niste ignoranti si oameni manipulabili ..de demagogi si patriotarzi…

 10. Propunerea cu petiţia către rectorul Universităţii din Bucureşti este bună.

  Un farsor care-şi bate joc de valorile unui neam nu se cade să ocupe locul unui specialist cu vocaţie de cercetător.
  Avem mulţi tineri geniali.
  De ce nu sunt chemaţi la catedre?
  De ce sunt ţinuţi acolo ignoranţii cu staj în domeniul oportunismului?

  Nu am nimic cu ignoranţa care merge tăcută prin viaţă.

  Dar când ignoranţa obraznică ocupă un post prestigios şi îşi etalează josnicia în scrieri cinice şi vulgare, consider că trebuie să se ia atitudine. Studenţii nu au nimic de câştigat de la aşa ,,profesor”.
  Din simplul motiv că nu este profesor.
  Este un manipulator care crează confuzie.
  A văzut că specialitatea de manipulator este astăzi bine plătită şi şi-a dat frâu adevăratei sale vocaţii: de a pângări valorile românilor.

  Aşa cum harpiile din mitologie scârnăveau cu excrementele lor hrana pământenilor, la fel harpia de la catedra universitară pângăreşte hrana spirituală a românilor.

  Avem nevoie de advăraţi profesori de istorie, nu de HARPII VULGARE.

 11. Vai, dionisie, ce agramat esti! Si e clar: daca tu spui ca suntem Europeni si ca tre’ sa dam dracului trecutul nostru, sa stii ca asa vom proceda! ?

  Dimpotriva, stimabile Farfuridi, cu cat mai mult se va incerca sa ni se taie radacinile, cu atat vom riposta si ne vom tine mai abitir de ele, si ne vom educa si copiii sa fie patrioti si mandri de trecutul lor!

  Bravo, Daniel Roxin, pentru initiativa ta si a celor care te sustin!

 12. Bine ca esti tu destept, Vall! Si bine ca citesti tu multe carti! Se vede cat esti de “erudit” dupa gramatica infecta si dupa ilogica de care dai dovada. Ar fi bine, inainte de a mai posta pareri, sa te-apuci de studiat gramatica de gimnaziu a limbii Romane. Hai, burta pe carte!

 13. in aceeasi perioada , in care au fost adusi sasii si secuii pentru a apara granitile imperiului austroungar ,au fost dusi si romani de-ai nostri in peninsula sinai penrtu aceeasi treba dar ei nu s-au facut stapani acolo ci convetuiesc cu locuitorii de acolo , le vorbesc limba si poarta turban ,nu au vizitat tara de origine niciodata pt. ca sunt saraci

 14. Nu este neaparat vulgar si deloc intamplator functioneaza la acea catedra. Agentii de influenta sint recrutati dintre cei cu fete prietenoase, distinse daca se poate. E necesar sa ai ticalosia in sange, reusita disimularii vine cu timpul. Nu-i asa, vall?

 15. Devine din ce in ce mai evidenta indarjirea acestor lipsiti de radacini, in a manji forma, pe masura ce isi dau seama ca, in fapt, nu au argumente de fond. Daca nu ar produce rau prin aceasta, ar fi de compatimit…

 16. Draga Vali,

  Ai perfecta dreptate ….trebuie sa acceptam si astfel de “discutii” dar ele trebuie sa fie discutii/dezbateri si nu “bule” papale a la Lucian Boia.
  Dl. Boia este doar unul dintre multii “Luciani” (adica lumina inselatoare), “boitzi” (de la a te boii = a te vopsi) adica cu doua fetze (apropo de disimulare) CARE SUNT PUSI/PROMOVATI/MEDIATIZATI (aici e problema) de cei care se chinuiesc de circa 2000 de ani sa “oculteze” un ADEVAR UNIVERSAL mult mai profund decat ne putem inchipui si care priveste TOATA rasa umana pe acest pamant! Pare bombastic ceea ce spun dar va dau cateva indicii: studiati cate ceva din “Romana, limba vechii Europe”, “Dacia Preistorica”, “Vechiul Testament, Sumer, Egipt, India, Legendele Olimpului SI LIMBA ROMANA (cautati si texte in rumana veche). “Ascultati” cu atentie ce spune dl. Cuejdean in cartea lui si apoi meditati asupra fiecarui cuvant care va vine in cap, incepand cu cele care exprima sunete si actiuni/notiuni de baza si apoi cele cu sens metaforic. Exemple: cuvantul fundamental APAH (adica apa), vedeti cum se scrie si in sanskrita si observati apoi cum se scrie in toate celelalte limbi indo-europene. Veti vedea ca se scrie APARENT (adica “apare din pamant”) diferit…DAR…concentrati-va asupra cuvintelor VAD (VADUL OII), VADAR (limba hitita), VADRA (rumana), VAS/VAZA (rumana), apoi VADA (rusa), WASSER (germana), WATER (engleza) (ascultati sunetul si mai putin literele). Acesta a fost doar un exemplu banal observati cu atentie, rostiti in fel si chip cu atentie la fiecare sunet si apoi puneti-va in locul celui care a scos primul pe gura acel cuvant…NU VA FI USOR DAR AVETI RABDARE SI NU VA DATI BATUTI!
  Veti porni intr-o calatorie extraordinara. FACETI ACEST EFORT SI VETI VEDEA CA MERITA SA TRAITI FIE SI NUMAI PENTRU ATAT!

 17. Ce tot vorbesti acolo tu, mài dionisie??? Eu chiar sint in Italia de aproape 20 de ani, simt cà nu sint acceptat in totalitate ca cetàtean cu drepturi depline, chiar dacà in realitate ele pe hirtie existà !!! Mai terminati dracului odatà cu propaganda proeuropeanà, in defavoarea romànismului din ce in ce mai acerbà !!!

 18. De Mihai se spune că atunci când se-ntindea, cu securoiul, mătura un lan de turci. Vă daţi seama ce eroi am avut şi pe mâna cui am ajuns?

 19. Ce jalnic! Cata pasiune si vulgaritate in raspunsuri! Ce putere enorma are indoctrinarea de copil…Am fost invatati sa fim mandri nu de ceea ce suntem ci de ceea ce am fost.. E normal, pe timpul comunismului prezentul era nu tocmai placut si mai ales n’aveai de ce te mandri… De ce românii sunt asa de sensibili la trecutul lor? Cum se poate sa pui atata pasiune ca sa te revendici de un popor din antichitate care a trait pe meleagurile tale? CE IMPORTANTA REALA PENTRU ZIUA DE ASTAZI…ca ne tragem din daci?
  Patriot nu inseamna sa dai si sa jignesti in cel ce are o alta parere decat tine… Am citit cartea domnului Boia si am apreciat stilul, mi-am pus intrebari… Nici macar nu mi-a trecut prin minte ca ar fi de parte ungurilor, scriind ceea ce a scris, E o argumentatia obiectiva. Se poate dezbate… Dar ce face romanul, ia o bata si da in cap, daca se poate sa si injure…Nu ma simt mai putin romanca si transilvaneana (de la Cluj) citind si inercand sa inteleg argumentele lui… Nu ma simt amenintata de nici un ungur si nici nu cred ca cineva o sa ne fure Transilvania…
  Personal, il sustin pe domnul Boia si ii multumesc ca exista. Avem nevoie de intelectuali ca dansul ca sa putem avansa si intelege mai mult.

 20. Pentru Vereda,

  Ai tot dreptul să-i mulţumeşti pseudoistoricului care-şi bate joc de valorile românilor. Probabil sunteţi pe aceeaşi lungime de undă.

  Dar sentimentul de recunoştinţă pentru cineva care dărâmă cu pasiune şi vulgaritate valorile istorice şi spirituale ale unui neam este foarte jalnic.

  Iar când vii pe acest site şi postezi cuvinte jignitoare la adresa tinerilor, care îşi iubesc strămoşii şi vor să afle cât mai multe despre ei, înseamnă că ai căzut aşa de jos, că nici nu realizezi în ce stare te afli.

  Idolul dumitale nu este istoric. Este un farsor.
  El nu face istorie, El scuipă în sufletele românilor.
  Eu sunt român şi nu-mi place insul mârşav care-mi scuipă în suflet.
  Ţara mea, cu Ardealul cel scăldat de sângele dacilor, este mama mea.
  Şi nu-mi place ca Maica mea să fie scupată în suflet.
  De aceea simt nevoia să mă revolt şi să-i spun scuipătorului în suflete că este cel mai josnic dintre josnicii acestei lumi.

  La fel sunrtşi cei, care urmând exemplul josnic al farsorului istoric, vin şi scupă idei veninoase pe site-ul lui Daniel Roxin.

 21. Vereda şi alţi fani ai farsorului istoric,
  Faceţi-vă un site al vostru, unde să ridicaţi în slăvi farsorii ce-şi bat joc de istoria şi strămoşii românilor.

  Descărcaţi-vă acolo ciuda că tinerii români s-au trezit cu adevărat.
  Descărcati-vă acolo îngrjijorarea că urmaşii dacilor chiar înnţeleg CE IMPORTANŢĂ REALĂ PENTRU ZIUA DE AZI are faptul că ŞTIM că NE TRAGEM DIN DACI.
  A spus-o foarte bine Daniel Roxin în cartea ,,Spiritul dacic renaşte”.

  Şi faceţi acolo exerciţii de făţărnicie vorbind despre patriotism. Adică farsorul istoric şi fanii lui ne jignesc şi ne lovesc în ce acem mai sfânt şi tot ei ne spun cu făţărnicie că ,,patriot nu înseamnă să dai şi să jigneşti în cel ce are o altă părere decât tine”.

  Faceţi-vă un site al farsorilor, al pidosniciei şi al vorbelor goale.
  Site-ul lui Daniel Roxin este foarte minuţios documentat şi postările care ridică în slăvi farsorii ce mistifică istoria sunt cu adevărat jalnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *