DACII IN ARMATA ROMANA

Categories DezvăluiriPosted on

un articol de Valentin Roman

 

Un element ce sustine intr-un mod care nu poate fi combatut continuitatea dacilor pe aceste meleaguri este prezenta acestora in anumite unitati ale armatei romane, dupa anul 106, atat in spatiul Daciei Romane, cat si in alte zone ale imperiului. In mare parte, dacii recrutati de romani au fost incadrati in unitati auxiliare ale armatei imperiale.

In lucrarea “De munitionibus castrorum“, care ii apartine lui Hyginus, redactata, se pare, in timpul domniei lui Traian sau imediat dupa acesta, printre popoarele din randul carora se recrutau soldati romani, ii regasim si pe daci, prezenti in diverse unitati militare, despre care, astazi, avem suficiente informatii pentru a realiza o lista, dupa cum urmeaza:

Ala I Ulpia Dacorum – O inscriptie descoprita la Roma, realizata in onoarea lui L.Aemilis Karus, guvernator al Cappadociei intre anii 147-150, aminteste de prezenta acestei unitati militare in provincia mentionata sub conducerea prefectului C. Iulius Erucianus Crispus. Unitatea in cauza mai este amintita si de sitoricul Flavius Arrianus, guvernator al Cappadociei la anul 136, care, in volumul “Ordinea de lupta contra alanilor”, precizeaza: “Ariergarda s-o alcatuiasca detasamentul getilor si cel care-l conduce”. In vremea lui Gallerius, unitatea inca exista, avand locul de cantonare la Suissa.

Cohors I Ulpia Dacorum – Existenta acestei unitati este confirmata de o diploma militara romana datata la anii 156-157, in care se face referire la satisfacerea completa a stagiului militar de 25 de ani de catre unii dintre militarii sai. In secolul al IV-lea, prezenta unitatii cu resedinta la Claudiana este atestata de o alta serie de izvoare literare si militare.

Cohors I Aelia Dacorum – Aceasta este, poate, unitatea militara formata din daci cel mai des amintita de izvoarele antice. Prima mentiune a sa dateaza din iarna anilor 145-146 si precizeaza c aunitatea isi avea garnizoana la Amboglanna, in Britannia. In aceast amentiune se vorbeste despre lasarea la vatra ce celor care au terminat stagiul de 25 de ani, fapt care arata ca unitatea a fost constituita in preajma anului 121, sub domnia lui Hadrian. Unitatea despre care vorbim era compusa din 1000 de daci, aflati sub comanda unui tribun. Ea ramane in garnizoana britanica pana in plin secol al IV-lea.

In inscriptiile din Britannia sunt amintite, pe langa numele unor comandanti ai unitatii, si cele ale unor ofiteri de rang mai mic, cum este cazul centurionilor Aelius Dida si Decius Saxa, nume care au in componenta si parti de origine dacica, asa cum se poate clar observa. Un alt nume, cu origine clar dacica, este cel al lui Decibalus, ostas in aceast aunitate, nume prezent pe o inscriptie descoperita la Birdoswald.

Cohors II Aurelia Dacorum – Unitatea isi avea garnizoana in Pannonia Superior, dupa cum atesta descoperirile arheologice, ea fiind creata in timpul domniei lui Marcus Aurelius cu scopul de participa la efortul de razboi impotriva amenintarii triburilor germanice si a sarmatilor in zona Dunarii.

Cohors II Augusta Dacorum – In prezent, avem la dispozitie o singura inscriptie care confirma prezenta acestei unitati in provincia Pannonia Inferior. Ea face referire la inaintarea in grad a unui ofiter si a fost descoperita la Dalj.

Cohors I Gemina Dacorum Milliaria – Numele acestei unitati releva ca, intr-o faza initiala, au existat doua unitati auxiliare formate din daci care au fost contopie intr-una singura. In vremea domniei lui Septimius Severus, unitatea rea contonata la Montana, in Moesia Inferior

In afara unitatilor auxiliare compuse exclusiv din daci, prezenta acestora este atestata si in unele legiuni romane. Astfel, unitati precum Legio I Italica, Legio I Auditrix, Legio III Augusta au Legio XI Claudia, vor avea in componenta soldati recrutati din Dacia, unii dintre ei urcand pe scara ierarhica pana la pozitii superioare in comandamentul lor. De asemenea, izvoarele antice amintesc de prezenta dacilor in unitati precum cohortele pretoriene, dar si in unele unitati calare ce asigurau garda imparatului. Majoritatea inscriptiilor in acest sens dateaza din preajma secolului II e.n. Sursele vremii releva faptul ca majoritatea unitatilor formate din daci au fost infiintate de Traian, Hadrian si Marcus Aurelius. Cea mai importanta concluzie care se poate desprinde din cele de mai sus este ca forta umana a dacilor nu a fost nici pe departe secatuita in urma razboiaelor cu romanii, lucru relevat de faptul ca atat Traian, cat si urmasii sai, au putut face recrutari din Dacia Romana pentru unitatile militare imperiale.

 

 

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns