Departe de „a se indeparta de integrarea europeana”, Georgia este mai aproape ca niciodata de UE

Categories PoliticaPosted on

Daniel Mitov scrie intr-o opinie pentru Europa emergenta ca situatia din Georgia „este un semn slab pentru sanatatea unei democratii aspirante”. Domnul Mitov are dreptul la opinia sa. Cu toate acestea, opinia sa este contrazisa de fapt.

Banca Mondiala nu a scris un text de 700 de cuvinte; a publicat un raport de cercetare de 150 de pagini bazat pe date economice si analiza politicilor din 190 de tari. Concluzia este ca Georgia ocupa locul sapte in lume in ceea ce priveste mediul de afaceri. Aceasta este o pozitie mai inalta decat 26 din cele 27 de state membre ale UE. Nu tocmai un „semn slab de sanatate”.

Banca Mondiala lauda in mod specific guvernul actual al Visului Georgian ca „reformator vedeta”, subliniind ca „reformele profunde in managementul economic” au „introdus reguli si reglementari care faciliteaza desfasurarea afacerilor …”, dar si faptul ca „saracii au beneficiat considerabil de politicile sociale ale guvernului [si] noile oportunitati economice. ” Acest lucru pare a fi o tara cu o sanatate extrem de buna, potrivit expertilor de la Banca Mondiala.

Alti experti autorizati sustin faptele Bancii Mondiale si resping opinia dlui Mitov. Indexul pentru libertatea economica al Heritage Foundation plaseaza Georgia pe locul 12 in lume, inca o data cu mult peste majoritatea tarilor europene. Indicele mentioneaza ca „Economia Georgiana isi continua spectaculos, pe sapte ani pe rand …” si „Reformele multianuale pentru reducerea coruptiei, reducerea reglementarilor si simplificarea impozitelor au condus la miscari ascendente in toate aspectele libertatii economice”. Suna intr-adevar foarte sanatos!

Nu exista spatiu aici pentru a enumera toate dovezile. Consiliul Europei, Comisia Europeana, Institutul Fraser, Departamentul de Stat al SUA: acestea sunt doar cateva dintre institutiile internationale majore ale caror rapoarte si declaratii publicate sustin datele Bancii Mondiale si resping afirmatia neacceptata a dlui Mitov.

Sa nu ne oprim doar asupra datelor economice. Succesul caii occidentale a Georgiei este evaluat nu numai in termeni monetari. Guvernul Visului Georgian a adoptat recent cea mai ambitioasa reforma electorala din istoria Georgiei moderne. Reformele introduc pentru prima data un sistem electoral mai plural, mai proportional si mai reprezentativ pentru Georgia. Reforma inseamna ca georgienii se vor bucura de acelasi sistem electoral proportional folosit in parti mari ale UE, inclusiv pentru alegerile pentru Parlamentul European. Departe de „a se indeparta de integrarea europeana”, asa cum a sustinut dl Mitov, aceasta reforma apropie Georgia ca niciodata de Uniunea Europeana.

Nu ma credeti doar pe cuvant. Membrii Parlamentului European au descris reforma ca „un moment de cotitura in viata politica a Georgiei … dorim sa ii felicitam pe toti participantii la acest dialog politic uneori dificil”; Ambasadorul Germaniei HE Hubert Knirsch a numit-o „o realizare remarcabila … tocmai asta sustin partenerii internationali”. Departamentul de Stat al SUA a declarat: „Statele Unite aplauda adoptarea istorica a Georgiei de amendamente constitutionale care stabilesc un sistem electoral mai proportional”.

Pentru a rezuma, institutiile de top din lume confirma ca pozitia economica a Georgiei este foarte sanatoasa (in pofida pandemiei globale Covid-19, care a avut un impact negativ asupra Georgiei, deoarece are toate natiunile).

Democratia georgiana – dupa cum se dovedeste prin sprijinul guvernelor europene si americane – are, de asemenea, o stare de sanatate foarte solida. Visul Georgian ramane 100% angajat in calea occidentala a Georgiei, inclusiv cererea de aderare la Uniunea Europeana si la NATO.

Alegeri parlamentare libere si corecte vor avea loc in Georgia pe 31 octombrie. Visul Georgian a castigat alegeri libere si corecte in 2016 si ramane increzator in asigurarea realegerilor pe baza istoricului nostru de reforma economica, justitie sociala si angajament fata de directia occidentala a Georgiei. .

Georgienii au o lunga si trista experienta de dezinformare – alegerile din acest an vor fi fara indoiala o tinta pentru campaniile de amestec din Rusia, asa cum au mai fost multe alte alegeri. Scopul acestor eforturi este de a submina faptele si de a confunda si denatura realitatea prin insinuari si naratiuni false. Georgienii s-au obisnuit cu astfel de tactici emanate de actori ostili; este foarte dezamagitor sa vedem aceleasi naratiuni exprimate de fosti diplomati europeni.

Domnul Mitov are, desigur, dreptul la opinia sa; dar nu are dreptul la propriile fapte. Faptele sunt clare, asa cum au fost expuse de institutiile si expertii internationali: directia occidentala a Georgiei se accelereaza si aceasta accelerare este sustinuta de o economie puternica si o democratie revitalizata.

Lasă un răspuns