Care sunt semnele Alzheimerului cu debut precoce?

Categories SanatatePosted on

Boala Alzheimer este un tip de dementa asociata in mod obisnuit cu adultii in varsta. Cu toate acestea, boala Alzheimer cu debut precoce apare inainte de 65 de ani.

Alzheimerul cauzeaza probleme de memorie si o varietate de simptome asociate. Este o boala degenerativa, ceea ce inseamna ca simptomele se vor agrava in timp.

Potrivit Asociatiei Alzheimer, Alzheimer este cea mai comuna forma de dementa, reprezentand 60 pana la 80 la suta din toate cazurile cunoscute de dementa.

Desi nu exista nici un tratament, exista cateva tratamente disponibile pentru a usura simptomele si a incetini progresia bolii.

Semne si simptome

Exista mai multe semne si simptome distincte ale pierderii memoriei care pot indica Alzheimer. Daca o persoana are unul sau mai multe dintre urmatoarele semne sau simptome, ar trebui sa vorbeasca cu medicul sau.

 1. Pierderea memoriei care impiedica activitatile zilnice
  Cel mai frecvent simptom al Alzheimerului este pierderea memoriei. O persoana care se confrunta cu pierderea memoriei poate:

-uita informatiile invatate recent
-cere aceleasi informatii in mod repetat
-are o dependenta mai mare de mijloacele de memorie, cum ar fi calendarele si notele
-uita evenimente sau date importante

Pe masura ce o persoana imbatraneste, nu este neobisnuit sa uiti lucrurile din cand in cand. Pierderea de memorie tipica, non-Alzheimer, poate include uitarea numelui unui cunoscut, dar amintirea acestuia mai tarziu.

O persoana cu Alzheimer cu debut precoce va avea o pierdere de memorie mai vizibila si poate uita in mod repetat aceleasi informatii.

 1. Probleme la indeplinirea sarcinilor de zi cu zi
  Un alt semn comun timpuriu al Alzheimerului este atunci cand o persoana are dificultati in indeplinirea unei sarcini altfel familiare.

O persoana cu Alzheimer cu debut precoce poate:

-uita cum sa ajunga la un magazin alimentar, restaurant sau la locul de munca
-areprobleme la echilibrarea bugetului unei case sau a unui loc de munca
uitati de regulile unui joc familiar

Uneori, imbatranirea naturala poate determina o persoana sa aiba nevoie de ajutor pentru lucruri noi sau necunoscute. De exemplu, a ajuta o persoana draga mai in varsta sa-si dea seama de setarile noului telefon nu este neobisnuit si nu indica neaparat o problema.

In schimb, daca o persoana a folosit acelasi telefon de ani de zile si dintr-o data nu isi mai aminteste cum sa efectueze un telefon, este posibil sa se confrunte cu pierderea de memorie legata de Alzheimer.

 1. Rezolvarea problemelor sau dificultati de planificare
  Unii oameni cu boala Alzheimer cu debut precoce considera ca au probleme cu urmarirea instructiunilor, rezolvarea problemelor si concentrarea.

Poate fi greu pentru o persoana sa urmeze o reteta sau instructiuni scrise pe un produs. Este posibil, de asemenea, sa aiba probleme la urmarirea facturilor sau cheltuielilor lunare.

 1. Probleme cu viziunea si constientizarea spatiala
  Alzheimerul poate provoca uneori probleme de vedere, ceea ce poate face dificila pentru o persoana sa judece distantele dintre obiecte.

De asemenea, poate determina o persoana sa aiba dificultati in a distinge contrastul si culorile. Aceste probleme de vedere combinate pot face dificila sau imposibila conducerea.

Imbatranirea normala afecteaza, de asemenea, vederea, de aceea este esential sa faceti controale periodice la un medic de ochi.

 1. Confuzie despre locatie si timp
  Un alt semn comun al bolii Alzheimer cu debut precoce este confuzia in ceea ce priveste locurile sau timpul. O persoana poate avea probleme in a tine evidenta anotimpurilor, lunilor sau orei din zi.

O persoana poate fi uneori incapabila sa recunoasca unde se afla sau nu isi aminteste cum a ajuns acolo.

 1. Inlocuirea frecventa a articolelor si imposibilitatea de a urmari pasii
  Majoritatea oamenilor vor pierde articole la un moment dat, dar sunt de obicei capabili sa le localizeze din nou cautand in locatii logice si urmarind pasii lor.

O persoana cu Alzheimer poate uita unde a plasat un obiect, mai ales daca l-a pus intr-un loc neobisnuit.

Alzheimer face, de asemenea, dificil pentru o persoana sa-si reia pasii pentru a gasi obiectul lipsa. Acest lucru poate fi dureros si poate determina persoana sa creada ca cineva ii fura.

 1. Probleme la scris sau vorbire
  O persoana poate avea probleme in a tine pasul intr-o conversatie sau se poate repeta. O persoana poate avea, de asemenea, probleme in a-si nota gandurile.

Persoana se poate opri in mijlocul unei conversatii, incapabila sa-si dea seama ce sa spuna in continuare. Este posibil sa se lupte pentru a gasi cuvantul potrivit sau pentru a eticheta lucrurile incorect.

Nu este neobisnuit ca o persoana sa se lupte ocazional sa gaseasca cuvantul potrivit. De obicei, ei isi amintesc in cele din urma si nu experimenteaza problema frecvent.

 1. Dand semne de judecata slaba
  Uneori toata lumea ia decizii proaste. Cu toate acestea, persoanele cu Alzheimer cu debut precoce pot prezenta o schimbare marcata a capacitatii lor de a lua decizii bune.

Semnele unei judecati slabe includ:

-cheltuind prea mult pe articole inutile
-manifestand neatentie fata de ingrijirea personala
-nu se face dus sau nu se curata regulat

 1. Starea de spirit sau schimbarile de personalitate
  O persoana cu Alzheimer poate incepe sa devina confuza, anxioasa, suspecta sau deprimata. Acestea pot prezenta aceste semne intr-o varietate de setari, inclusiv la locul de munca, acasa si in locuri necunoscute.

Acestia pot deveni frustrati de simptomele lor sau se pot simti incapabili sa inteleaga schimbarile care au loc. Acest lucru se poate prezenta ca agresivitate sau iritabilitate fata de ceilalti.

 1. Abandonarea de la activitati sociale sau de munca
  Pe masura ce Alzheimer se dezvolta, o persoana poate sa nu mai participe la activitatile sociale sau de munca de care se bucura.

Factori de risc

Potrivit Asociatiei Alzheimer , varsta este principalul factor de risc pentru dezvoltarea Alzheimer.

De la varsta de 65 de ani, riscul de a dezvolta Alzheimer se dubleaza la fiecare 5 ani. Pana la varsta de 85 de ani, o persoana are sanse de 50% sa dezvolte Alzheimer.

Un alt factor de risc este istoricul familiei sau genetica. Este mai probabil ca o persoana sa dezvolte Alzheimer daca are un membru al familiei imediate cu boala. Daca mai multe persoane din familie au avut Alzheimer, riscul genetic creste.

Cercetatorii nu sunt inca siguri de ce Alzheimer se dezvolta la o varsta frageda la unele persoane. Cu toate acestea, au identificat gene rare la unele persoane care sufera de Alzheimer in anii 30, 40 si 50 de ani.

Lasă un răspuns