Descoperire arheologică extraordinară, la Galaţi. Cercetătorii au găsit dovada existenţei în zonă a dacilor liberi

Categories ArheologiePosted on

Un cuptor de ardere a ceramicii, care datează din secolul IV, aproximativ anul 300, a fost scos la lumină de arheologi în situl aflat în spatele şcolii din Negrileşti. Cuptorul aparţine civilizaţiei Sântana de Mureş, care este un amestec de populație autohtonă, asa zișii carpi sau dacii liberi cu migratorii germanici din aceea perioada.

„Cuptorul acesta pe care acum îl dezgropăm reprezintă o descoperire importantă, deoarece este foarte bine păstrat. În plus, chiar dacă are cupola prăbuşită, nu stim ce vom găsi când terminăm totul. Era folosit de localnici ai civilizaţiei Sântana de Mureş, ale cărei vestigii au mai fost descoperite de-a lungul Bârladului. Sperăm să îl ducem în siguranță la Galaţi, la muzeu. Dacă nu se poate, am spera să putem să îl expunem aici. Ar fi o atracţie turistică. Din păcate, pentru asta trebuie bani”, a declarat Costel Ilie (foto1), arheolog al Muzeului de Istorie Galaţi, care este şi coordonatorul explorării. În acelaşi loc, arheologi, studenți de la Facultatea de Istorie, dar şi localnicii care îi ajut, au descoperit un sit multistrat cu urme de la mai multe civilizaţii. La câţiva metri de cuptorul de abia scos la lumină, se află şi o vatră de ardere ce aparţinea unei locuințe din neolitic. Un pic mai încolo s-a descoperit o groapă menajeră din epoca bronzului, unde mai erau încă oase pietrificate de ierbivor. Practic, numai în această casetă a sitului arheologic unde e găsit cuptorul, sunt urmele unor civilizaţii care atestă locuirea zonei încă 7.000 de ani.

„Aici sunt condiţii care au favorizat stabilirea şi prosperarea civilizaţiilor. Apă, pădure şi izvoare plus pământ roditor. Am avut demult semne că în zonă sunt vestigii importante, dar de-abia în 1981, când s-a surpat malul Bârladului, s-au gasit urme de ceramică din epoca bronzului. Din 2007 am început anual să facem explorări, asta şi în funcţie de banii alocați. Am găsit şi alte locuințe vechi, dar şi din epoca medievală. Am mai găsit în alte zone, cam 30 de cuptoare, majoritatea pentru gătit sau încălzit mâncarea. Niciunul însă aşa de bine conservat ca acela găsit acum”, a mai spus Ilie Costel.

Studenții ajută echipa chiar dacă recunosc că munca e grea. Fiecare bucăţică de ceramică găsită le aduce însă satisfacţii maxime. „Pentru studenți este o bună modalitate de a vedea cum se lucrează în teren. Văd cum se lucrează și se conservă. Văd istoria pe viu”, a declarat Ovidiu Cotoi, profesor de istorie Universitatea „Dunarea de Jos” Galaţi. Negrileştiul este atestat documentar din 1528, situl nou descoperit atestă o locuire mult mai îndelungată.

 

Sursa: http://presagalatibraila.com/article/gala%C5%A3i-cuptor-de-ardere-ceramicii-descoperit-la-negrile%C5%9Fti

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns