Descoperire istorica in Satu Mare: arheologii au gasit scheletul unui urias preistoric

Categories ArheologiePosted on

O descoperire arheologica facuta langa Carei, in judetul Satu Mare, starneste interes atat in Europa, cat si in Statele Unite. Strainii vor sa vina in Romania sa studieze scheletul unui razboinic urias, care a trait in sec. 16 inainte de Hristos.

Vor analiza si alte trei morminte aflate in apropiere, despre care se presupune ca au legatura cu stramosii razboinicului preistoric, deja botezat Goliat.

Cativa muncitori care lucrau la excavarea zonei au descoperit mormantul care a atras imediat atentia specialistilor. Razboinicul a fost inmormantat in afara cimitirului existent in vechea asezare, cu un pumnal pe care il purtau doar cei cu rang inalt. In plus, statura lui impresionanta le-a trezit curiozitatea arheologilor.

Imediat l-au botezat Goliat: “Un mormant de razbonic foarte masiv. Din ultimul raport antropologic reiese ca are 1.81, o inaltime foarte mare pentru preistorie. In perioada preistorica statura omului este foarte mica”, a declarat Cristian Virag, arhelog la Muzeul Judetean din Satu Mare.

Pumnalul are si el valoare de tezaur. Specialistii cred ca razboinicul a incalcat cumva regulile, daca nu i-a fost permisa inhumarea alaturi de comunitate.

In apropierea mormantului au mai fost descoperite alte trei cripte, inalte si de 20 de metri, unde se presupune ca ar fi inhumati stramosi ai razboinicului, insa cu ritualuri fastuoase ale vremii.

O proba din scheletul urias a fost trimisa in Germania pentru analize amanuntite.

sursa: http://stirileprotv.ro

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

5 comments

 1. Înhumarea marginalizată a unei persoane putea fi executată nu doar ca o pedeapsă pentru oarecare încălcări, dar şi pentru a fi evidențiată pentru anumite merite, cu atît mai mult dacă a fost înmormîntat cu arma sa, iar alături se mai află cîteve morminte care trebuesc cercetate.

 2. ne cam facem de poveste cand spunem “urias” unuia care avea doar 1.81…ce-o sa facem cand ajungem la uriasii autentici ale caror schelete chiar au fost descoperite sub comunisti si care aveau mult peste 2.60 (se pare cel mai scund) ?

 3. Ba va faceti de poveste. Anuntati pompos notiunea de urias preistoric ce imediat te duce cu gandul la scheletele de 4m descoperite si intre timp disparute, iar cand citesti textul afli ca avea 1,81m, ceea ce nu e deloc urias, chiar pentru standardele vremii, standarde care sunt banuite oarecum empiric. Ca sa stabilesti inaltimea medie dintr-o perioada trebuie sa ai o baza de referinta reprezentativa, ceea ce noi nu avem; ce avem este o suma mica de schelete raportat la numarul populatiei si la repartizarea teritoriala de atunci. Tot empiric, nu cred ca inaltimea medie a unui om preistoric (care defapt e din sec XVI BC, nu-i chiar preistoric) era de 1,20m ca acest schelet sa depaseasca cu 50% media si sa fie intr-adevar senzational, ci cred ca se apropia de 1,60m, iar 1,81 nu-i chiar urias. Sunteti o echipa serioasa, nu va transformati in can-can-isti vanatori de senzational!

 4. In primul rand ca formularea “preistorie” este f discutabila pentr acea vreme, stirea e de tabloid. Cat de “foarte mica” era statura pe atunci?! Un pumnal pe care il purtau “cei cu rang inalt”? Pai daca omul era inalt?! Nu vi se pare ca unele lucrusi sunt de ras?

  Nu ar fi mai normal sa se sape la radacina unor vestigii si a unor artefacte mult mai interesante? Poate la acele vase imense, de exemplu?

  Exista posibilitatea, nu spun ca asa este, sa se incerce o diminuare a interesului prin abaterea atentiei de la descoperirile cu adevarat interesante, fie incurcarea lucrurilor, aruncarea in derizoriu a unor descoperiri f importante.

 5. În articolul de faţă sunt câteva chestiuni corecte altele greşite:
  – cand vb despre sec XVI î.Hr, nu cred ca ne putem referi la preistorie… preistoria se incheie acolo unde incepe istoria, adica la aparitia scrisului, care este atesta in Sumer cu 40 de secole înainte de “uriaşul preistoric”.
  – că oameni din preistorie sau din sec XVI î.Hr erau mai mici, este destul de adevarat… chiar si in Evul Mediu, media de înălţime se situa sub cea din zilele noastre (de ex Stefan cel Mare, după cum atestă unii cronicari ave în jur de 1.50-60 m)
  – Uriaşi, care atingeau şi câte 6, 7 şi chiar mai mult, existau şi în sec XVI î.Hr şi în preistorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *