Vestigiile dacice din Munţii Orăştiei vor fi scanate și modelate 3D. În curând vă veți putea plimba virtual prin cetățile dacice, cu ajutorul unor ochelari 3D

Categories ArticolePosted on


Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai – Cluj-Napoca şi Muzeul Civilizației Dacice şi Romane Deva lansează proiectul „Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munții Orăștiei”.

Între obiectivele principale ale proiectului se numără digitizarea a 500 de artefacte, reconstituirea virtuală a unor edificii dacice și amenajarea a două spații expoziționale multimedia în cadrul muzeelor partenere din proiect.

Potrivit reprezentanţilor Universităţii Tehnice, aparatura de scanare 3D se ridică la valoarea de circa 1 milion de euro şi poate scana totul pe o rază de 180 de metri.

După operaţiunea de scanare a terenului şi a vestigiilor va urma o operaţiune migăloasă de reconstituire asistată de computere.

Operele rezultate vor fi expuse şi la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei în mod 3D, interactiv.

În final, utilizatorii vor putea inclusiv să se plimbe virtual, cu ajutorul unor ochelari 3D, prin aşezările dacice.

Sursa: http://www.napocanews.ro/2015/02/vestigiile-dacice-din-muntii-orastiei-vor-fi-scanate-3d-de-o-echipa-clujeana-si-expuse-virtual-in-muzee.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+napocanews%2FhIWc+%28NapocaNews%29

Lasă un răspuns