Viziteaza muzeele tarii – Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova

Categories ArticolePosted on

un articol de Valentin Roman

Muzeul este locul in care trecutul ne “vorbeste”, un spatiu al reamintirii ca noi, cei de astazi, le datoram lor, celor din alte vremuri, totul. Tara noastra, acest spatiu bogat in descoperiri a caror vechime parcurge toata varstele umanitatii, isi asteapta vizitatorii si in muzee, astfel incat acestia, mai ales cei tineri, sa ia contact cu vremurile trecute. Cunoscand trecutul, cel curios si iscoditor poate intelege mai bine prezentul si, de ce nu, poate anticipa, intr-o masura mai mica sau mai mare, viitorul.

Din aceste considerente, va propunem o rubrica periodica in care va vom prezenta, de fiecare data, cate un muzeu al tarii noastre, lansandu-va, totodata, invitatia ca, pe langa turul virtual pe site-urile acestora, sa le pasiti pragul, ca intr-o calatorie in timp, pentru a descoperi misterele poporului nostru milenar.

Astazi va invitam la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova.

Infiinţat în anul 1955 prin strădania profesorului Nicolae Simache, este astăzi o instituţie de cultură de prestigiu, care prin cele 15 muzee deschise publicului, valorifică expoziţional, valori materiale şi spirituale din patrimoniu naţional şi universal.Sectiile muzeale ce apartin institutiei sunt Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova – Biroul Istorie, Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova – Biroul Arheologie, Muzeul Memorial Constantin si Ion Stere, Muzeul Ceasului “Nicolae Simache”, Muzeul Memorial “Nichita Stanescu”, Muzeul “I.L. Caragiale”, Muzeul Memorial “Paul Constantinescu”, Muzeul Memorial “Nicolae Iorga”, Muzeul de Arta Religioasa “Nicolae Iorga”, Muzeul de Etnografie al Vaii Teleajenului, Muzeul Memorial “Cezar Petrescu” Busteni, Muzeul “Conacu Bellu” de la Urlati, Muzeul “Casa Domneasca” Brebu, Muzeul Tohani-Popas pe Drumul Vinului, Muzeul Satesc Sangeru, Muzeul “Casa de Targovet din secolul al XVIII-lea – al XIX-lea”, Sectia de evidenta a patrimoniului cultural national, Sectia de conservare si restaurare, Rezervatia arheologica Budureasca, Rezervatia arheologica Targsoru Vechi

 

site-ul institutiei:http://www.histmuseumph.ro/

Lasă un răspuns