Europa emergenta si Asia Centrala au stabilit o contractie economica mai profunda si o redresare mai blanda

Categories EconomiePosted on

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) prognozeaza o contractie economica mai profunda si o redresare mai blanda in 2021 pentru regiunea sa, afirmand ca impactul pandemiei Covid-19 a durat mai mult decat se astepta.

BERD prognozeaza acum o contractie globala in economiile sale de 3,9% in acest an si o revenire la crestere anul viitor de 3,6%. Previziunile anterioare publicate in luna mai prevedeau o scadere in 2020 de 3,5% si o recuperare mai puternica de 4,8% in 2021.

„Productia in regiunile BERD s-a contractat brusc in al doilea trimestru al anului 2020 cu aproximativ 8,2% fata de anul anterior”, spune Beata Javorcik, economistul sef al BERD. „In multe economii, contractia a fost mai mare decat scaderile observate in timpul crizei financiare globale. Viteza de redresare este de asteptat sa fie similara cu cea observata in urma crizei, nivelurile pre-pandemice ale PIB-ului revenind spre sfarsitul anului 2021. ”

Economiile BERD au inregistrat presiuni asupra cererii si ofertei din cauza masurilor interne de reducere a pandemiei, in timp ce socurile externe au inclus preturi scazute la marfuri, exporturi in scadere, o prabusire a turismului si scaderea remitentelor.

Ultimele seturi de prognoze ale bancii sunt supuse unui nivel ridicat de incertitudine si depind intr-o oarecare masura de acuratetea estimarilor timpurii ale cresterii in prima jumatate a anului 2020.

Sunt, de asemenea, sensibili la faptul daca guvernele impun blocaje suplimentare sau la modul in care oamenii pot reactiona la continuarea virusului, posibil prin distantarea sociala autoimpusa.

Noul raport avertizeaza ca unele sectoare, cum ar fi turismul, se pot confrunta cu daune durabile pe termen lung, dar spune ca altele, cum ar fi retailul online, ar putea beneficia de o digitalizare sporita.

Se spune ca contractiile din acest an vor fi probabil cele mai mari in economiile extrem de dependente de sursele externe de venit, cum ar fi Albania, Croatia, Cipru, Grecia si Muntenegru, care si-au pierdut cea mai mare parte a sezonului turistic anul acesta.

Exporturile din regiunile BERD au scazut cu peste 14% in prima jumatate a anului 2020, comparativ cu aceeasi perioada din 2019. Turismul international si cel intern au scazut brusc, cu sosirile de turisti internationali in regiunile BERD in scadere cu aproximativ 65% in primele sase luni, comparativ cu aceeasi perioada a unui an mai devreme.

Alte economii extrem de afectate includ tari care au inregistrat scaderi mari ale remitentelor, cum ar fi Kargazstanul, sau care sunt puternic integrate in lanturile valorice globale, cum ar fi Slovacia.

Remitentele din Rusia catre Asia Centrala, Europa de Est si Caucaz au scazut cu 29% fata de anul anterior in al doilea trimestru al anului 2020, comparativ cu aceeasi perioada din 2019, similar cu declinul inregistrat in timpul crizei financiare mondiale. Platile inapoi catre Serbia au scazut cu 30% in ianuarie-mai 2020, comparativ cu anul precedent.

Raportul spunea ca, desi unele remitente ar fi putut fi doar amanate, multi imigranti s-au intors in tarile lor de origine, sugerand ca remitentele ar putea scadea in viitor.

Intr-un studiu separat, realizat impreuna cu institutul german de cercetare Ifo, BERD a analizat, de asemenea, impactul mai detaliat asupra populatiei din Belarus, Egipt, Grecia, Ungaria, Polonia, Serbia, Turcia si Ucraina. Acesta a constatat ca o treime din gospodariile din Egipt si un sfert din gospodariile din Turcia, Ucraina si Belarus au redus consumul de alimente.

In general, 73% dintre respondenti au declarat ca au fost afectati personal.

„Suntem deosebit de ingrijorati de persoanele cu venituri mai mici din tarile care nu sunt destinate sa beneficieze de puterea de foc europeana”, a spus Javorcik, referindu-se la masurile de stimulare fara precedent lansate de tarile din Uniunea Europeana pentru a ajuta la consolidarea economiilor impotriva caderii coronavirusului.

Lasă un răspuns