Dolarul amenintat? India si China platesc petrolul iranian in rupii, yuani si grane

Categories EconomiePosted on

China și India ocolesc sancțiunile impuse Iranului de catre SUA și UE platind titeiul iraniant cu valutele proprii, grau, soia sau alte bunuri. Mai important decat incalcarea embargoului, este insa faptul ca plata titeiului iranian in alte monede decat dolarul poate fi considerata un pas inainte in demersurile economiilor emergente de a diminua rolul valutei SUA in tranzactiile internationale. Mai ales ca Iranul vrea semnarea de acorduri de schimb țiței contra grau cu si Pakistanul și Rusia.

India, a doua țara importatoare de petrol iranian, a inființat un cont in rupii la o banca de stat pentru a plati 45% din factura importului de țiței, conform unor oficiali indieni.

China, principalul importator de țiței iranian deja platește parte din costurile de import prin troc, a anunțat Mahmoud Bahmani, guvernatorul Bancii Centrale a Iranului.

Iranul intenționeaza semnarea de acorduri de schimb țiței contra grau cu Pakistan și Rusia, conform unor rapoarte aparute recent in mass-media țarilor respective, rapoarte citate de agenția de știri Bloomberg.

Nevoie de valuta forte

Cu toate ca acest fenomen pare sa se extinda, oficialii americani considera ca atata timp cat accesul Iranului la valuta forte va fi limitat, acesta nu va putea sa-și sprijine moneda naționala, rialul, a carei valoare este in cadere libera și nu va putea sa-și finanțeze programele nucleare și de rachete balistice. Iranul are deja nevoie acuta de dolari și euro pentru a-și susține rialul iar acordurile de troc vor forța aceasta țara sa iroseasca țiței in valoare de miliarde de dolari pe bunuri, conform unor specialiști precum Kenneth Katzman, care face parte din Serviciul de Cercetare al Congresiului SUA, un institut guvernamental apolitic din Washington D.C.

„Iranul nu-și va putea stabiliza valoarea monedei prin astfel de metode neortodoxe de plata și acesta este motivul principal pentru care economia i se prabușește”, a declarat Katzman, specializat in sancțiunile impuse Iranului, in cadrul unui interviu acordat Bloomberg. „Iranul a intrat de fapt intr-un program ‘Junk for Oil’ (gunoi pentru țiței)”, adaugat acesta, facand aluzie la programul ONU „Oil for food” (petrol contra mancare) prin care Irakul lui Saddam Hussein a putut sa-și comercializeze parte din producția de țiței pe piața mondiala in schimbul produselor alimentare și de medicamente.

Monede locale și aur

Al doilea cel mai mare producator din cadrul OPEC a declarat, luna trecuta, ca va accepta plați in monede locale și aur, noile sancțiuni facand mult mai dificila plata in euro sau dolari.

Juriștii și analiștii considera ca aceasta tendința catre troc dezvaluie o consecința neintenționata a sancțiunilor: excluderea Iranului de pe piețele financiare globale forțeaza desfașurarea comerțului cu țiței iranian pe canale informale, oferind oportunitați mult mai mari pentru corupție și pentru devierea fondurilor in scopuri ilicite.

„Plațile efectuate in cadrul sistemului financiar global sunt mai ușor de reglementat și exista oportunitați mai puține pentru corupție”, a declarat Nigel Kushner, jurist britanic specializat pe sancțiunile iraniene și pe reglementarile exporturilor.

Cu toate ca „beneficiile interzicerii accesului Iranului la valuta forte pentru dezvoltarea programului nuclear depașesc factorii negativi reprezentați de scaderea nivelului de transparența și impingerea comerțului cu țiței iranian pe piața neagra, riscul este ca sa pierdem din vedere care sunt clienții Iranului”, a declarat Kushner in cadrul unui interviu acordat Bloomberg News. De Laurențiu Luca  – Adevarul