Estonia. Sat cu nume românesc – MOLDOVA, datat din sec. 8
Anul acesta s-au împlinit zece ani de când „Formula AS” îşi trimite „iscoade” pe cărările Europei, în căutare de urme pierdute ale istoriei româneşti.
Dacă ceea ce găseam la început încăpea într-o palmă, urmele descoperite recent sunt bucăţi întregi de istorie, realităţi fabuloase ale trecutului românesc, rătăcite în ceaţă. De ce? Nu se ştie! Nu există explicaţie „oficială” pentru amorţeala, dezinteresul, lâncezeala cercetării istorice româneşti, când e vorba de daci.
Letonia. Localitatea PĂDURE – numele îi aparţine unei întregi regiuni
Spune-i unui istoric de astăzi, că te duci să cauţi urme ale civilizaţiei dacice în Ţările Baltice. Îşi va duce mâna la tâmplă, arătându-ţi că eşti nebun. Dar tu îţi asumi nebunia şi pleci. Străbaţi cu maşina opt mii de kilometri „la pas” (până la o palmă de Cercul Polar), te duci, pe rând, în Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia, şi tot pe rând, vezi cum „nebunia ta” străluceşte sub formă de exponate arheologice, în vitrinele marilor muzee din capitalele nordului european, prezentate de specialişti „parafaţi”, care îţi confirmă că ai în faţă „dovezi ale civilizaţiei dacice”, ajunsă acolo prin chiar creatorii lor.
http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html
Vasăzică, nu eşti nebun! Nici tu şi nici arheologii care îţi confirmă artefactele dacice, nici etnografii şi folcloriştii care îţi cântă „daine” lituaniene, cu refrene legate de Dunăre (în toată istoria lor, lituanienii n-au ajuns niciodată pe malul Dunării), nici locuitorii din satul Pădure sau Ape sau Peri sau Moldova, sau Trakia, Samogetia, pe care îi întrebi, uluit, dacă vezi bine ce scrie pe indicatoarele de pe şosele, şi ei îţi răspund că „da”. „Păi, nu se potrivesc deloc cu numele celelalte, lituaniene, letone sau estoniene”, „Cum să se potrivească, dacă sunt nume latine?”, răspund. „Latine?” „Fireşte, latine”, deşi picior de roman n-a călcat niciodată pe Malul Balticii. Au călcat, însă, dacii, locuitorii unei ţări cucerite de Roma, „neliniştiţii”, cum li se spune în scrierile cronicarilor nordici, „drumarii”, „neaşezaţii”, şi care au lăsat dâre scânteietoare, în toate ţările Europei, prin care au trecut.
Punct ochit, punct lovit: Cavalerul trac de la Marea Baltică
Sigur, nu e treaba noastră să dovedim adevăruri istorice. Noi nu suntem cercetători, ci reporteri la revista „Formula AS”. Un soi de „informatori” despre realitatea care ne face să plângem de bucurie, când are legătură cu România. Ne place munca noastră! O iubim! Suntem fericiţi că o facem, deşi fericirea ar fi cu mult mai deplină, dacă lucrurile pe care le semnalăm de ani de zile ar stârni şi interesul „oficial”.
Până atunci, dragi cititori ai revistei, vă garantăm şi anul acesta, aşa cum am făcut şi în anii trecuţi, că avem o istorie fabuloasă, că dacii sunt unul dintre cele mai vechi şi mai strălucite popoare ale Europei, că avem temeiuri mari de mândrie şi bucurie, ce se cer celebrate – nu doar cu mintea, ci şi cu sufletul.
Sânziana Pop
Sura articol: http://www.formula-as.ro/2015/1187/societate-37/dacii-de-la-marea-baltica-19843
Recomandare carte: Românii în „Mileniul de întuneric”
Descriere: Cartea conține izvoare istorice de excepție despre existența și continuitatea geto-dacilor, de la Retragearea Aureliană până în Evul Mediu, adică din așa numitul „Mileniu de Întuneric”, o perioadă despre care ni s-a spus că nu a oferit informații referitoare la strămoșii noștri. O carte pe care orice român ar trebui să o aibă acasă! Disponibilă doar pe Dacia Art: http://dacia-art.ro/products-page/carti/
Accesează acest link: Redirectioneaza 2%
Urmele “latine” nu se datoreaza cuceririi romanilor,ci faptului ca getii au creat bazinul de latinitate,care a fost ulterior atribuit romanilor,ei insisi stranepoti ai getilor.Oamenii de pe acolo cunosc faptul ca se trag din geto-daci,numai noi suntem obligati sa negam acest lucru,in mod oficial.Toata Europa a avut un substrat de populatie getica la origini,pentru ca din bazinul Dunarii a pornit civilizatia Europei dupa ultima glaciatiune.
probabil o sa preluati si interviul cu directorul muzeului din Kernave, acelasi numar din 28 octombrie, asa ca nu mai spun decat atat: intotdeauna s-a incercat sa se ascunda faptul ca Dacii si nu romanii au fost adevaratii civilizatori ai Europei, cu mult inainte de intemeierea romei. De altfel, ce poti civiliza prin cuceriri, jaf, deportari, genocid, fiindca asta a fost esenta imperiului pana la crestinarea lui de timoceanul Constantin
din Lituania, Letonia, Estonia, Insulele Britanice pana in Asia Mica, la Troia si dincolo de ea.
in Spania,
Elvetia,
Franta, Austria, Germania (vezi epopeea lui Ariminius)
Polonia
Cehia, Ungaria,
in Peninsula Balcanica toata
Italia – pornind din nord
fata de slavitatea din rasarit
rolul valahilor in opritea expansiunii otomane,
al recuceririi din mana maurilor a Iberiei de
catre Cid, cel din neamul Dacilor….respingerii
si macinarii persilor de regina Tomiris si alti
basilei, mergand in trecut…cand vom intelege
ce au insemnat alexandriile marelui
Alexandru, cand vom intelege ca imparati din
neamul noatru au crestinat si au restabilit echilibre vechi….abia atunci vom fi gata!
incerca, domnule, un film documentar, ca sa inteleaga toti, de la copil de tata la cel mai batran dintre batrani cine a fost cu adevarat acest Neam! Iar pe fundal cu doina aceea tulburatoare, ca era de-a noastra, care s-a auzit si la marea demonstratia de la Belgrad, cand au pierdut sarbii Kosovo.
stiu bine ce au facut sarbii in Timoc cu mult inainte de 1948, turcii in vremea rascoalei din Timoc, in ajunul Razboiului pentru Independenta si multe altele, insa nu poti vorbi in acelasi timp despre toate, eu am trimis la o doina pe care nu am auzit-o decat acolo.
Ba as spune ca e treaba noastra sa dovedim adevaruri istorice, facand trimitere la documente, artefacte si vestigii ignorate sau scunse de coioti de toate soiurile!
În Letonia se întâlnește prenumele feminin de – Dace – / se pronunță -Dațe-/, probabil că provine de la noi, de la daci.
http://moldemi.com/group/blogs/98/96/60-drume-ii-europene-v-jurnal-baltic