10 fabule cu invataturi pentru copiii mici

Categories documentare și cărțiPosted on

Fabele sunt de obicei nuvele care arata si, in acelasi timp, predau valori cu naratiuni foarte simple. Ele sunt de obicei efectuate de animale, ale caror comportamente reprezinta atitudinile, actiunile sau raspunsurile pe care trebuie sa le evitam sau sa le imitam in fata unui conflict. Astfel, ei pot invata cat de important este sa actioneze sau sa se comporte cu sarguinta, sinceritate si onestitate, in timp ce invata ca munca, cumpatarea, rabdarea si viclenia vor fi aliatii lor atunci cand este vorba de a-si atinge obiectivele sau de a- si depasi nesiguranta si fricile.

Aceste 10 fabule morale scurte de la scriitori clasici de diverse medii ii vor incuraja pe copii nu numai sa citeasca, ci sa devina interesati de literatura si sa pastreze conceptele, precum si acele valori. Aesop , Felix Maria de Samaniego , La Fontaine sau Tomas de Iriarte sunt cativa dintre acei autori care au semnat aceste texte sau le-au versionat din clasicul grecesc.

1. Gasca si ouale de aur

Era un fermier care era atat de sarac incat nici macar nu avea o vaca. Era cel mai sarac om din sat. Si se dovedeste ca intr-o zi, in timp ce lucra pe camp si isi plangea soarta, a aparut un mic pitic si i-a spus:

— Omule bun, ti-am auzit bocetele si am de gand sa-ti schimb averea. Ia puiul asta. Este atat de minunata incat depune un ou de aur in fiecare zi.

Piticul a disparut fara sa mai zadarniceasca iar fermierul a dus puiul in tarcul lui. A doua zi, surpriza!, a gasit un ou de aur. L-a pus intr-un cos mic si a mers cu el in oras, unde a vandut oul cu un pret mare. A doua zi, nebun de bucurie, a gasit un alt ou de aur. Norocul intrase in sfarsit in casa ei si in fiecare zi avea un ou nou! Astfel, incetul cu incetul, cu incasarile din vanzarea oualor, a devenit cel mai bogat om din regiune. Cu toate acestea, o lacomie fara sens i-a cuprins inima si s-a gandit:

„De ce sa astepti ca gaina sa depuna un ou in fiecare zi? — Mai bine o omor si descopar mina de aur pe care o are inauntru.

Si asa a facut, dar nu a gasit-o in interiorul puiului. Din cauza lacomiei sale excesive, acest satean prost a stricat averea pe care o avea.

Morala: cel care dispera sa obtina avere risca sa piarda totul.

2. Muste si miere

Dintr-un fagure s-a varsat mierea sa delicioasa, iar mustele au venit cu nerabdare sa o devoreze. Si era atat de dulce incat nu au putut sa o paraseasca. Dar labele lor s-au prins in miere si nu au mai putut sa-si ia zborul. Deja pe punctul de a se ineca in comoara lor, ei au exclamat:

— Murim, nefericite femei, ca vrem sa luam totul intr-o clipa de placere!

Morala: trebuie sa stii sa te bucuri de placerile vietii, dar intr-un mod prudent.

3. Vulpea si strugurii

Intr-o dimineata de toamna, in timp ce o vulpe se odihnea sub o plantatie de struguri, ea a vazut ciorchine frumoase de struguri copti atarnandu-i in fata ochilor. Nerabdatoare sa manance ceva racoritor si diferit de ceea ce era obisnuita, vulpea s-a ridicat, si-a suflecat manecile si s-a pus pe treaba mancand strugurii.

Ceea ce nu stia vulpea este ca ciorchinii de struguri erau mult mai inalti decat isi imagina. Asa ca a cautat o modalitate de a ajunge la ei. A sarit si a sarit, dar nici nu le-a putut atinge.

Erau multi struguri, dar vulpea nu putea ajunge la ei. A alergat si a sarit din nou, dar saltul a ramas scurt. Totusi, vulpea nu a cedat. A alergat din nou si a sarit din nou, dar nimic. Strugurii pareau sa fie din ce in ce mai sus si mai departe.

Obosita de efort si simtindu-se in imposibilitatea de a ajunge la struguri, vulpea s-a convins ca este inutil sa repete incercarea si a simtit o profunda frustrare. Epuizata si resemnata, a decis sa renunte la struguri.

Cand era pe cale sa se intoarca in padure, si-a dat seama ca o pasare care zbura pe langa a observat intreaga scena si s-a simtit stanjenita. Crezand ca a jucat un rol ridicol in incercarea lui de a ajunge la struguri, vulpea s-a intors catre pasare si a spus:

—As fi reusit sa ajung la struguri daca ar fi fost copti. M-am inselat la inceput crezand ca sunt coapte, dar cand mi-am dat seama ca sunt inca verzi, am preferat sa renunt sa mai intind mana dupa ele. Strugurii verzi nu sunt un aliment bun pentru un palat la fel de rafinat ca al meu.

Si asa a fost, vulpea si-a continuat drumul, incercand sa se convinga ca nu din lipsa ei de efort nu mancase acei struguri deliciosi. Si da pentru ca erau verzi.

Morala: Daca esti cu adevarat interesat sa obtii ceva, nu renunta. Fa un efort si persevereaza pana cand reusesti, fara sa te scuzi sau sa te prefaci.

4. Broasca testoasa si iepurele

A fost odata ca niciodata un iepure de camp foarte zadarnic care isi petrecea toata ziua laudandu-se cu cat de repede putea sa alerge. Obosita sa-i asculte mereu laudele, testoasa a provocat-o sa concureze la o cursa.

—Ce amuzant esti, broasca testoasa, trebuie sa glumesti! – a spus iepurele in timp ce radea in hohote.

— Vom vedea, iepure. „Pastreaza-ti cuvintele pana dupa cursa”, a raspuns testoasa.

A doua zi, animalele padurii s-au adunat pentru a urmari cursa. Toti voiau sa vada daca testoasa ar putea sa bata iepurele. Ursul le-a dat iesirea strigand:

-Gata, statornic, du-te!

Iepurele s-a repezit imediat inainte, a alergat si a alergat mai repede ca niciodata. Apoi s-a uitat inapoi si a vazut ca testoasa se afla la doar cativa pasi de linia de start.

„Testoasa lenta si naiva”, se gandi iepurele. De ce ar vrea sa concureze daca nu are sanse de castig?

Increzator ca va invinge, iepurele a decis sa se opreasca in mijlocul drumului pentru a se odihni sub un copac. Umbra racoroasa, placuta, era foarte relaxanta si astfel iepurele a adormit.

Intre timp, testoasa a continuat sa mearga incet, dar fara pauza. Era hotarata sa nu renunte. Curand a gasit iepurele dormind linistit si incetul cu incetul s-a apropiat de poarta. Toate animalele din padure au inceput sa tipe de entuziasm si tipetele l-au trezit pe iepure, caruia nu-i venea sa-si creada ochilor: testoasa trecea linia de sosire si pierduse cursa.

Morala: Trebuie sa ai o atitudine buna si sa nu-ti faci joc de ceilalti, pentru ca poti obtine mai mult cu perseverenta si disciplina decat cu graba si nepasare.

5. Pastorul si lupul

A fost odata un mic cioban care isi petrecea cea mai mare parte a timpului mergand si ingrijindu-si oile. In fiecare dimineata iesea la pajiste cu turma lui si se gandea adesea la lucrurile pe care le putea face pentru distractie. Intr-o zi a avut o idee. A decis ca se va distra bine distrandu-se in detrimentul orasenilor. S-a apropiat si a inceput sa strige:

— Ajutor, lupul! Vine lupul!

Satenii au luat ce aveau la indemana si s-au dus sa-l ajute pe bietul cioban care cerea ajutor, dar cand au ajuns acolo, au descoperit ca totul fusese o gluma practica si l-au vazut razand in hohote. S-au suparat si au plecat, dar din moment ce pastorul se distrase foarte mult, a repetat gluma. Asa ca, cand i-a vazut destul de departe, a strigat din nou:

— Ajutor, lupul! Vine lupul!

Au fugit inapoi, gandindu-se ca de data aceasta chiar a aparut lupul si ca ciobanul chiar are nevoie de ajutorul lor. Dar cand au ajuns, l-au gasit din nou razand pe podea. De data aceasta, satenii s-au infuriat si mai mult si au plecat.

A doua zi dimineata ciobanul, fara sa se pocaiasca de ceea ce facuse, a hotarat sa repete gluma, dar nu si-a dat seama ca in apropiere era un lup. Cand s-a intors si l-a vazut, a fost foarte speriata si a inceput sa tipe disperata:

— Ajutor, lupul! Vine lupul! O sa-mi devoreze toate oile! Ajuta-ma te rog!

Dar strigatele lui au fost zadarnice pentru ca satenii, cunoscand minciunile ciobanului, nu l-au ascultat de data aceasta. Asa ca lupul, in ciuda strigatelor disperate ale ciobanului, s-a napustit asupra oilor lui si le-a mancat, iar baiatul nu a putut face nimic. Asa a recunoscut ca a fost foarte nedrept fata de oraseni si s-a purtat rau si, desi era deja prea tarziu, s-a pocait profund si nu a mai batjocorit sau mintit pe altii niciodata.

Morala: Valoarea adevarului este fundamentala pentru sine si pentru ceilalti.

6. Leul si iepurele

In padure traia un leu groaznic care ingrozea toate animalele pentru ca ii devora pe toti cei care ii treceau in cale. Locuitorii padurii au propus atunci un acord; In fiecare zi ii trimiteau un animal cu conditia sa-i lase pe ceilalti in pace.

Leul, care, desi fioros, era oarecum lenes, a acceptat, gandindu-se ca astfel isi va economisi efortul de a fi nevoit sa iasa la vanatoare, iar o vreme afacerea s-a mentinut, trimitand in fiecare zi un animal care isi accepta resemnat tristul. soarta pentru binele tuturor. Cand intr-o zi a venit randul iepurelui, el nu s-a speriat la teribila intalnire si chiar si-a permis sa intarzie, ceea ce l-a infuriat pe leu:

-De ce ai intarziat? -strigat.

— Eram in drum spre pestera ta cand am dat peste un leu si mai fioros decat tine. Mi-a spus ca el este adevaratul rege si ca esti doar un prost.

In mod logic, aceste cuvinte i-au starnit furia, asa ca i-a cerut iepurelui sa-l duca in prezenta acelui impostor. Iepurele l-a dus la o fantana si i-a aratat unde locuieste.

Cand s-a uitat afara, leul si-a vazut reflexia in apa si a interpretat ca este celalalt leu. A racnit tare, dar vuietul lui a fost rasunat de doua ori mai tare de peretii gropii, facandu-l sa creada ca leul intrus il provoaca din nou. Deci s-a dus dupa ea, a cazut in fantana si s-a inecat.

Morala: Poti fi puternic si cu temperament prost, dar si sa fii invins de cineva mai mic si mai slab, dar mai plin de resurse.

7. Rata si sarpele

O rata, mai mandra decat recunoscatoare pentru norocul sau, a mers pe marginea unui iaz in timp ce isi spunea: „Cat valoresc!” Mai mult decat oricine altcineva, desigur, din moment ce niciun alt animal nu are darurile pe care le am. Eu sunt din apa, pamant si aer; Daca m-am saturat sa inot, sunt la fel de capabil sa merg pe jos ca si sa iau zborul.

Atunci un sarpe , foarte atent si cu limba ascutita,  l -a auzit si i-a raspuns:

— Mai putine fumuri, domnule Rata. Nu inoti ca pestele, nici nu alergi ca cerbul, nici nu zburi ca vulturul. Face totul, da, dar numai pe jumatate.

Rata, intelegand lectia, a ramas tacuta si meditand in tacere.

Morala: Este mai valoros sa ai o singura abilitate bine invatata decat multe abilitati pe jumatate facute si sa te arati.

8. Cicada si furnica

Era vara si era cald. O cicada se odihnea linistita  la umbra unui tufis, in timp ce privea furnica lucrand neobosit. Biata furnica mergea inainte si inapoi de pe camp la furnicarul ei, purtand boabe grele de grau, in timp ce cicada freamana fara oprire.

– Vino sa te odihnesti cu mine, furnica, e cald. Pentru ce muncesti atat de mult? — i-a reprosat lacusta.

„Trebuie sa pastrez multa mancare pentru iarna”, a raspuns ea. Cand incepe sa inghete, nu va mai ramane nimic.

— Mai este un drum lung de parcurs! „Prefer sa ma bucur de viata si de moment”, a exclamat cu mandrie cicada.

— Ar trebui sa aduni mancare ca mine, cicada. Daca nu, vei regreta mai tarziu.

Timpul a trecut repede si a sosit toamna, iar odata cu ea si primele ingheturi. A sosit si iarna curand si cicada, care ramase fara mancare, a mers sa o viziteze pe furnica:

— Prietene furnica, te rog, poti sa-mi dai ceva de mancare? Nu am ce manca.

Furnica o privi suparata:

–Te-am avertizat deja si nu m-ai ascultat. In loc sa te odihnesti atat de mult, ar fi trebuit sa te gandesti la acest moment. Acum va trebui sa cauti mancare.

Si apoi a alungat lacusta din casa lui.

Morala: Daca te gandesti doar la prezent si nu anticipezi viitorul, s-ar putea sa ai probleme mai tarziu. Inainte de a te bucura trebuie sa lucrezi.

9. Cainele si crocodilul

Un caine incerca sa bea dintr-un rau, dar acesta continua sa se miste dintr-o parte in alta, facandu-i foarte greu sa-si potoleasca setea. Cu toate acestea, nu a incetat sa se miste. Apoi, un crocodil care il privea a spus:

— Opreste-te deja. Nu-ti dai seama ca nu poti bea in liniste asa? Daca as fi in locul tau, m-am oprit cateva secunde sa beau din rau.

Cainele, fara sa inceteze sa se miste dintr-o parte in alta, a spus:

— Asta vrei, crocodile. Crezi ca nu stiu care sunt intentiile tale reale. Prefer sa beau cu mai multa dificultate decat sa ai dintii tai in mine.

Morala: Nu ar trebui sa ai incredere in sfaturile cuiva care ar putea fi dusmanul tau.

10. Vulpea si barza

Povestea spune ca o vulpe a invitat o barza sa manance la ea acasa, dar cand a sosit barza, a descoperit ca vulpea a servit supa in farfurii adanci. Si astfel barza nu putea manca. Era trista, dar nu a spus nimic si, cu prima ocazie, a invitat-o ​​pe vulpe la ea acasa. De data aceasta, i-a servit sucul intr-un recipient cu gatul lung si ingust in care vulpea nu si-a putut pune botul. A trebuit sa se resemneze in timp ce barza a spus:

— Prietene, m-ai facut in mod deliberat sa mor de foame cand m-ai invitat la tine acasa, asa ca astazi ti-am facut la fel ca si mie mie.

Morala: Trebuie sa-i tratezi pe ceilalti asa cum vrei sa te trateze cu tine, iar daca nu o faci, atunci nu te plange de consecinte.

Speram ca ati gasit aceasta selectie de fabule cu morala interesanta si placuta. De asemenea, puteti urmari aceste povesti scurte pentru a va ajuta copiii sa doarma.