Haşotti şi lecţia de diplomaţie dată lui Pleşu

Categories DezvăluiriPosted on

Tweet

Ministrul Culturii, Puiu Haşotti i-a servit o adevărată lecţie de diplomaţie şi eleganţă lui Andrei Pleşu, care i-a adresat acestuia, recent, jigniri care nu fac deloc cinste unui om considerat a fi de o înaltă ţinută morală şi cu pregătire culturală solidă. Detalii AICI.

Dupa cum probabil ştiţi, într-un interviu acordat ziarului Evenimentul Zilei, Andrei Pleşu a afirmat despre ministrul Culturii că acesta suferă de “tembelism intelectual” şi “proastă creştere”, ca o reacţie la o presupusă afirmaţie facută de Puiu Haşotti la adresa istoricului Neagu Djuvara.

Concret, în presă, a apărut o informaţie potrivit căreia Puiu Haşotti i-ar fi transmis lui Djuvara “Să-ţi fie ruşine, Neagu Djuvara!”, în contextul cercetărilor la mormântul Basarabenilor de la Biserica Domnească de la Curtea de Argeş, ce au scop stabilirea apartenentei genetice a acestora. Dupa cum se stie, Neagu Djuvara face un lobby puternic de ceva vreme privind descedenta cumană a primilor voievozi ai Tării Romanesti.

Puiu Haşotti a infirmat faptul că i-ar fi adresat acest mesaj lui Neagu Djuvara şi a precizat, intr-o scrisoare prezentată de Cotidianul, ca afirmatiile emise de Andrei Pleşu sunt “specifice unor politicieni”, precizând că, dacă ar fi fost făcute de oameni politici, nu le-ar fi luat în considerare. “Cred că aprecierile dumneavoastră faţă de mine se datorează în bună măsură opţiunilor politice declarate sau nu pe care le avem”, îi spune Haşotti lui Pleşu.

 

Ce îi transmite Haşotti lui Pleşu

 

In scrisoarea adresata lui Andrei Pleşu, ministrul Culturii ii transmite acestuia urmatoarele: “Ştiu prea bine că nu mă ridic la statutul dumneavoastră intelectual, însă, pentru a vă convinge că putem avea un dialog interesant pe câteva teme de cultură, aş fi onorat dacă mi-aţi face cinstea să ne cunoaştem oriunde şi oricând veţi dori dumneavoastră. Nu vă voi caracteriza prin nici un epitet şi nu sunt de acord cu cei care v-au jignit şi v-au desconsiderat. Despre domnul profesor Neagu Djuvara, întotdeauna m-am exprimat cu admiraţie. Cât priveşte expresia pe care mi-o atribuiţi la adresa domniei sale, informaţia dumneavoastră este falsă 100%. Privind prelevarea de ADN din scheletul voievodului Vlaicu Vodă, ţin să vă spun că principalul motiv pentru care am oprit acest proiect a fost că s-a desfăşurat în lipsa unei autorizaţii. Nu sunt împotriva unor astfel de cercetări, dar acestea trebuie efectuate în deplină legalitate”, mai spune Haşotti referitor la acest subiect.

El îi mai spune lui Andrei Pleşu că “într-un minister se face în primul rând administraţie”. “De alfel, un predecesor al meu în funcţia de ministru al Culturii este medic veterinar şi este bine că nu aţi avut cuvinte jignitoare şi la adresa lui”, adauga Haşotti, făcând referire la studiile de medicină veterinară urmate de fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor, care avea această calificare, alături de cea de profesor de filosofie. Mai mult, Haşotti, facand dovada elegantei in conduita, i-a urat la multi ani lui Andrei Pleşu, acesta urmand să-şi sărbătorească ziua de naştere pe 23 august. Scrisoarea completa, AICI.

 

Opinie

 

În interviul acordat EVZ, Pleşu critică actuala guvernare, despre care spune că “nu dă doi bani pe cultură”, vorbind de Institutul Cultural Român, trecut în subordinea Senatului, dar şi de desfiinţarea postului TVR Cultural, despre care toată lumea ştie că au tocat bani publici degeaba. Ne intrebăm dacă nu cumva este acelaşi Institut Cultural Roman care, o vreme bună, a fost condus de Horia Roman Patepievici, care numai cuvinte de ‘laudă” a avut la adresa acestui popor…Atunci nu se mai agita domnul Pleşu.

Am dori să-i amintim domnului Plesu ca tocmai dânsul este cel care, în ianuarie 1990, a abrogat Legea Patrimoniului Cultural, măsură care nu a făcut decât să încurajeze acţiunile de jaf de la Sarmizegetusa Regia şi care a adus multe alte zone de importantă istorică într-o stare avansată de degradare. Nu facem politică şi nu suntem părtinitori niciunui partid, dar afirmaţia domniei sale este mai mult decât ciudată, având în vedere că, totuşi, abia de cateva luni lucrurile încep să se miste în ceea ce priveşte cercetara şi prezervara patrimoniului cultural national.

Nu cunoaştem nicio reactie a domnului Pleşu cu privire la modul in care Kelemen Hunor, fost ministru al Culturii, a alocat fondurile destinate cercetării si protejării obiectelor de patrimoniu intr-un mod vădit părtinitor (subiectul fiind tratat de noi, pe larg, AICI ) şi nici interventii publice ale sale in apărarea moştenirii culturale a României. In schimb, domnia sa este foarte activ împotriva oamenilor care acţionează concret pentru apărarea patrimoniului national, aşa cum Haşotti a dovedit luând atitudine în cazul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei (află mai multe AICI).

 

un articol de Valentin Roman

Lasă un răspuns