Hermes, mesagerul zeilor

Categories ArticolePosted on

Hermes este unul dintre cei doisprezece olimpici. Zeitele grecesti si zeii de cea mai mare importanta si putere in mitologia greco-romana.

Hermes, mesagerul zeilor

Hermes , numit Mercur de catre romani, era zeul comertului, sportului, atletilor, hotilor, calatorilor, trecerii frontierei si ghidul catre lumea interlopa . Acesta a fost dupa Dionysos , al doilea cel mai tanar olimpic, iar unul dintre cele mai interesante detalii ale sale a fost sincretismul din jurul lui. Tatal sau a fost Zeus , regele zeilor, iar mama lui Maia a fost fiica Titanului Atlas si una dintre cele sapte Pleiade . Zeus si Maia si-au desavarsit actul de dragoste intr-o pestera, iar Hermes s-a nascut in aceeasi zi. Una dintre primele actiuni ale acestui zeu farsator a fost sa fure vitele lui Apollo in gluma.

Datorita rolului sau de calator si zeu al trecerii granitei si abilitatii sale de a se deplasa intre lumile muritoare si cele divine, el era zeul responsabil cu transportul mortilor in lumea interlopa . De asemenea, el a fost vazut ca o zeitate care putea mijloci intre afacerile oamenilor si ale zeilor, legand ambele lumi ca ambasador si mesager. Pe langa cele de mai sus, datorita inteligentei si vitezei sale mintale, Hermes a devenit zeul patron al oratoriei si al oratorilor, al literaturii si al poetilor, al pastorilor, al inventiei, al comertului si al hotilor.

Interesant este ca Hermes a fost o alta divinitate prietenoasa cu oamenii, asa cum a fost cazul cu Dionysos , Hephaestus si, intr-o oarecare masura, inteleapta zeita Atena si zeul luminii Apollo . Intr-adevar, in cateva dintre mituri il putem vedea pe acest zeu inteligent si perspicace facand tot felul de glume impotriva celorlalti zei si in folosul fiintelor umane.

Acesta din urma este ceva pe care mai multi autori clasici l-au sustinut. De exemplu, atat Homer , cat si Hesiod l – au reprezentat in acest fel pe Hermes, adica un glumet cu ceilalti zei si prietenos cu fiintele umane.

Desi in vremurile arhaice ale Greciei Hermes era reprezentat ca un barbat de varsta mijlocie cu o barba stufoasa, de-a lungul secolelor artistii i-au oferit un aspect mai tineresc si mai tineresc. In arta si statui, Hermes este de obicei descris ca un zeu tanar, extrem de atractiv, cu un fizic subtire si o fata rasa.

Hermes a fost mesagerul prin excelenta, cu toate acestea, zeul Poseidon a preferat sa se foloseasca de fiul sau Triton , fiind jumatate om si jumatate peste, pentru a-si transmite mesajele. Din acest motiv Triton a fost numit mesagerul marilor.

Hermeas

Hermea sau Hermaia erau sarbatorile in cinstea lui Hermes. Aveau un caracter anual si erau sarbatorite in diferite zone ale Greciei antice. Ele se desfasurau in general in gimnazii, deoarece Hermes, impreuna cu Heracles , era protectorul cladirilor mentionate.

In cadrul acestora s-au practicat evenimente sportive precum curse pe jos, curse cu care, concursuri de tir, concursuri de gimnastica, aruncarea sulitei si altele. Au fost deosebit de populari in randul tinerilor din Grecia.

Hermes si comertul

Hermes era zeul patron al comertului, motiv pentru care a fost adesea infatisat purtand o chlamys si petasus in timp ce tinea un caduceu in mana . Caduceul era un sceptru inaripat, care era folosit ca simbol al comertului si al institutiilor grecesti dedicate stiintelor economice. Acesta, in general, era reprezentat ca un sceptru inaripat in care se incolaceau doi serpi.

Hermes a obtinut caduceul de la Apollo , cand Apollo i-a dat flautul lui Pan . Potrivit lucrarii homerice, caduceul era initial doua toiage sau toiage care au fost unite ulterior. Unul dintre acestia era toiagul heraldului, iar celalalt era toiagul magic (cei mai multi olimpici detineau toiagul lor magic) . Cu timpul si cu diferite mituri, aceste doua baghete s-au adunat, iar panglicile albe ale baghetei heraldului au inceput sa fie reprezentate de diversi artisti ca doi serpi. Aripile sunt o podoaba pe care artistii de mai tarziu au inceput sa o includa in lucrarile lor, foarte probabil cu referire la viteza lui Hermes de a trece din lume in lume.

Cu toate acestea, dincolo de reprezentarea sa grafica, caduceul a fost un simbol al comertului si economiei inca de la infiintare. Sarcina care a ocupat o mare parte din timpul lui Hermes. Datorita rolului sau de mesager si a importantei sale in comert, Hermes a trebuit sa se deplaseze rapid din lume in lume, motiv pentru care avea si talaria , sandale inaripate care ii permiteau sa se deplaseze cu viteza mare. Aripile erau o tema recurenta, caduceul avea aripi, petasusul sau avea aripi si uneori diferiti artisti ii adaugau aripi mici direct in cap.

Un zeu negociator

Hermes a negociat in general acorduri intre zei. Cand Hades a rapit -o pe Persefona si a luat-o cu el in lumea interlopa, Hermes a fost cel care a negociat eliberarea ei la cererea lui Zeus . De asemenea, l-a convins pe Calypso sa-l elibereze pe Ulise , el a fost si cel care a returnat-o pe Eurydice inapoi in lumea interlopa, printre diverse alte negocieri intre zei si muritori (de mai multe ori Apollo a putut servi si ca intermediar intre zei si muritori) .

Mesagerul zeilor era, de asemenea, responsabil pentru salvarea diferitelor alte zeitati aflate in pericol, cum ar fi salvarea lui Ares , zeul razboiului si al luptei, de la gemenii uriasi Otos si Efialtes , dupa ce l-au inlantuit timp de un an.

Fiii lui Hermes

Hermes a avut mai multi copii, unii dintre ei foarte curiosi. Cu printesa Dryope l-a avut pe Pan , o fiinta jumatate om si jumatate capra; Hermafrodit cu zeita Afrodita (contrar credintei populare, nu s-a nascut jumatate barbat si jumatate femeie. S-a nascut barbat insa, in timp ce inota intr-un izvor natural, naiada Salmacis s- a indragostit nebuneste de el. Desi tanarul a incercat sa o respinga la inceput, ea s-a lipit strans de corpul ei si le-a cerut zeilor sa le permita celor doi sa nu se desparta niciodata. Zeii au indeplinit aceasta dorinta si trupurile lor s-au contopit intr-o singura fiinta.)

Printre ceilalti copii ai lui Hermes ii gasim pe Abderus , Autolycus , Eudorus si Angelia .

Hermes Trismegistus

Hermes Trismegistus a fost o miscare de sincretism interesanta care a asociat zeul egiptean Dyehuty cu Hermes. Acest nume insemna „Hermes cel de trei ori mare” si a jucat un rol extrem de important in literatura oculta si alchimie medievala si renascentist.

Din aceasta figura se naste ermetismul . Un cult filozofic si religios bazat in principal pe texte pseudopigrafice gasite in Egipt care, potrivit sustinatorilor sai, au fost atribuite lui Hermes insusi. In ea s-a acordat importanta triadei ermetice (Dumnezeu, cosmos si om) si a devenit foarte populara, mai ales in Renastere.

Aceasta miscare nu a fost populara numai printre oamenii de stiinta si alchimistii Renasterii, dar a castigat si un nivel ridicat de popularitate printre scriitorii si filozofii vremii.

Imaginea zeului Hermes

Nume roman: Mercur

El a prezidat : comert, sport, sportivi, hoti, calatori, puncte de trecere a frontierei si ghidul lumii interlope . Datorita inteligentei si gandirii sale rapide, Hermes a devenit zeul patron al oratoriei si al oratorilor, al literaturii (in special al poeziei) si al poetilor, al pastorilor, al inventiei, al comertului si al hotilor.

Tatal: Zeus

Mama: Maya

Frati: Artemis, Apollo, Aeacus, Angelos, Afrodita, Atena, Dionysos, Orele, Gratiile, Muzele, Ilithy, Ersa, Enius, Eris, Hebe, Pandia, Persefona, Hephaestus, Heracles, Ares, Elena din Troia, Minos , Perseus, Radamantis, Litai, Moira.

Copii: Pan, Hermafrodit, Abdero, Autolycus, Eudorus, Angelia.

Simboluri: talaria (sandale cu aripi) , caduceul, broasca testoasa, lira, cocosul.

Sarbatori si ritualuri: Hermeas sau Hermaia.

Detalii: In calitate de zeu mesager si capabil sa se deplaseze intre lumea muritorilor si cea divina, el era responsabil cu transportul mortilor in lumea de dincolo.