Imaginează-ți: acum 6.000 de ani, strămoșii românilor își pictau cu AUR ceramica

Categories ArticolePosted on

Sunt foarte multe lucruri excepționale în istoria acestor locuri și atunci când le descoperim, ținând cont că manualele de istorie sunt foarte zgârcite cu astfel de informații, ni se par povești protocroniste pentru naivi.

Sunt sigur că cârcotașii (cacofonia este intenționată) de profesie s-au inflamat deja, doar citind titlul acestui articol. Parcă le și aud gândurile: “Ia te uită: o nouă tâmpenie marca Roxin – strămoși ai românilor de acum 6.000 de ani care își pictau cu aur ceramica… Împușcați-l pe impostor!”

Păi să vedem ce spun specialiștii care au realizat, la Muzeul Național de Istorie din București, expoziția „Radiografia unei lumi dispărute”

1. În cartea „Radiografia unei lumi dispărute”, editată de arheologul Cătălin Lazăr, la pagina20, se spun următoarele despre ceramica din cultura Gumelnița: “Pictura cu grafit este deosebit de spectaculoasă și frecvent folosită pe o ceramică fină pe care o putem considera o adevărată ceramică de lux. Mult mai rar au fost descoperite și vase pictate cu aur.”

2. În aceeași expoziție, pe unul dintre pereți se află un panou cu următorul text: “Analizele efectuate pe ADN mitocondrial au relevant faptul că populațiile Boian și Gumelnița sunt foarte apropiate genetic de populația contemporană din România, comparativ cu alte populații din Europa (neolitice și contemporane) și Asia (contemporane).”

3. Conform ziarului Evenimentul Zilei, la deschiderea expoziției “Radiografia unei lumi dispărute”, directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander Târnoveanu, a spus: „Prin venele multora dintre dumneavoastră curge sângele acelor oameni”.

În concluzie, a vorbi despre oamenii culturii Boian și Gumelnița ca fiind strămoși (nu singurii!) ai românilor, apare cât se poate de justificat. A mai spune că aceștia își pictau vasele ceramice cu aur sau că aveau podoabe de aur, este o citare a arheologilor.

Așadar, deci, și prin urmare, rămâne cum s-a spus în titlu!

Descoperiți multe alte lucruri uimitoare despre Cultura Gumelnița urmărind acest scurt metraj de 11 minute: Șase Milenii de Continuitate.

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

2 comments

  1. Multe bucati lipsa din acest puzzle incep sa iasa la lumina. Asta este un lucru de bun augur pentru redescoperirea originilor noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *