IMM-urile bulgare au stabilit cresterea împrumuturilor, deoarece programul COSME al UE este pivot în sprijinul Covid-19

Categories EconomiePosted on

Intreprinderile micro, mici si mijlocii (IMMM) din Bulgaria vor avea ocazia sa isi finanteze planurile de crestere si dezvoltare a afacerilor, transformarea digitala si recuperarea post-Covid-19 prin imprumuturi cu termeni mai flexibili, ca Fondul european de investitii (FEI); o parte a Grupului Bancii Europene de Investitii) si Banca Ungara Bulgara (UBB) au convenit sa dubleze un acord de garantie existent pentru acoperirea noilor imprumuturi UBB MSME pentru 400 de milioane de euro.

Garantiile pentru imprumuturi sunt asigurate de programul Competitivitatea intreprinderilor mici si mijlocii (COSME), lansat de Comisia Europeana pentru a imbunatati accesul la finantare pentru IMM-uri.

Acordul aduce suma totala a imprumuturilor garantate COSME disponibile pentru IMM-urile finantate de UBB la 768 de milioane de euro (1,5 miliarde de leva). De asemenea, introduce doua noi initiative de garantie in cadrul mecanismului de garantare a imprumuturilor COSME din Bulgaria: COSME Covid-19 si COSME Digitalization, concepute pentru a ajuta IMM-urile sa se recupereze de la Covid-19 si sa digitalizeze operatiunile lor comerciale.

IMM-urile bulgare vor putea aplica si beneficia de imprumuturi garantate COSME cu UBB pana in septembrie 2023.

Potrivit lui Lilyana Pavlova, vicepresedintele Bancii Europene de Investitii, acordul aduce 400 de milioane de euro in finantare mai accesibila pentru IMM-urile bulgare. „Aceste fonduri vor ajuta IMM-urile sa finanteze planurile de dezvoltare si crestere, sa pastreze locurile de munca si sa-si digitalizeze afacerile. Impreuna cu partenerii nostri din UE si UBB am deblocat noi oportunitati pentru o dezvoltare economica si sociala mai rapida in Bulgaria si o recuperare mai rapida de la Covid-19 „, spune ea.

Comisarul european pentru piata interna, Thierry Breton, adauga: „Prin sprijinul pentru coronavirus in cadrul instrumentului de garantare a imprumuturilor COSME, Comisia si FEI au pus la dispozitie lichiditati imediate pentru microintreprinderi, mici si mijlocii. In acest moment foarte dificil pentru multe companii, in special pentru cele mici, suntem pe deplin mobilizati pentru a ajuta companiile bulgare sa isi digitalizeze operatiunile de afaceri si sa obtina acces rapid la finantare pentru recuperarea lor. ”

Peter Andronov, director executiv al UBB si manager de tara al Grupului KBC din Bulgaria, adauga: „Pana in prezent, UBB a furnizat finantare pentru peste 4.000 de tranzactii in cadrul programului COSME, cu o suma totala de peste 800 de milioane de leva. Noua anexa, care permite bancii sa creeze un portofoliu total de peste 1,5 miliarde de leva in cadrul programului COSME – inclusiv aceste doua noi pachete de garantie – este o continuare naturala a cooperarii de succes dintre UBB si FEI in sprijinul dezvoltarii, imbunatatirea capacitatii si imbunatatirea proceselor IMM-urilor din Bulgaria. ”

UBB a fost prima banca din Bulgaria care a oferit produse financiare garantate de pilotul de digitalizare COSME si masurile de sprijin COSME Covid-19, ambele finantare suplimentara in cadrul programului COSME lansat de Comisia Europeana si implementat de FEI. Pilotul de digitalizare COSME sprijina digitalizarea IMM-urilor din Europa, garantand 70% din imprumuturile eligibile acordate de banci, in timp ce masurile de sprijin COSME Covid-19 ofera garantii pentru 80% din imprumuturile pentru recuperarea din pandemia COVID-19.

In cadrul programului de garantare COSME Covid-19, UBB intentioneaza sa sprijine IMM-urile bulgare cu imprumuturi in valoare de 125 de milioane de euro (245 milioane de euro).

Dupa o crestere economica de 3,4% in 2019, care a fost determinata in principal de consumul privat, Bulgaria se confrunta in prezent cu o profunda recesiune. O stare de urgenta, declarata la mijlocul lunii martie, a impus restrictii dure asupra calatoriilor si a dus la o scadere brusca a activitatii economice in martie si aprilie.

Activitatea economica a inceput sa-si revina treptat incepand cu luna mai, pe fondul ridicarii majoritatii restrictiilor. Cu toate acestea, recuperarea a incetinit, iar numarul persoanelor care au testat pozitiv pentru Covid-19 a crescut la mijlocul verii. Impactul total al crizei a fost observat in al doilea trimestru, cand PIB-ul real a scazut cu 8,7% fata de an. Consumul privat a scazut cu 2,4% fata de anul anterior in prima jumatate a anului 2020, in timp ce investitiile au scazut cu peste 8% fata de anul anterior.

Exporturile de marfuri, totalizand aproximativ 50 la suta din PIB si facand Bulgaria doar moderat dependenta de comert, au scazut cu aproximativ trei la suta de la an la an in prima jumatate a anului 2020.

Cel mai mare succes pentru economia tarii a fost in sectorul turismului. Sosirile straine s-au oprit aproape complet in aprilie si mai si au revenit incet de atunci, scazand cu 75% fata de an in iunie si 65% in iulie. Pachetul guvernamental de raspuns la criza de aproximativ cinci la suta din PIB sa concentrat pe pastrarea locurilor de munca, sprijinirea grupurilor vulnerabile si oferirea de sprijin pentru lichiditati firmelor.

Cu toate acestea, in iulie, Bulgaria s-a alaturat Mecanismului de schimb valutar al UE (ERM II) si Uniunii bancare, deschizand calea pentru adoptarea euro. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a declarat saptamana trecuta ca se asteapta ca PIB-ul Bulgariei sa scada cu 5,5% in 2020 si sa revina cu o rata de crestere de 3% in 2021, presupunand normalizarea treptata a activitatii economice din Bulgaria si principalul sau parteneri economici de la sfarsitul anului 2020.

Lasă un răspuns