Premierul Romaniei demisioneaza dupa infrangerea partidului sau la alegerile parlamentare

Categories StiriPosted on

Premierul Romaniei, Ludovic Orban, care este si seful Partidului National Liberal (PNL), si-a anuntat demisia luni seara, 7 decembrie, dupa infrangerea partidului sau la alegerile parlamentare cu o zi mai devreme. El a spus ca nu va fi nominalizat pentru un alt mandat ca prim-ministru.

Presedintele Klaus Iohannis l-a numit pe ministrul apararii Nicolae Ciuca in functia de prim-ministru interimar pana cand noul Parlament voteaza un nou guvern.

Ludovic Orban a spus ca va ramane implicat in formarea viitoarei coalitii de guvernamant, care va include partide de centru-dreapta.

„Astazi am decis sa demisionez ca prim-ministru. Decizia are un obiectiv foarte clar – dupa ce oamenii si-au exprimat vointa, trebuie sa incepem negocierile pentru un nou Guvern ”, a spus Orban citat de Mediafax.

PNL, condus de premierul Ludovic Orban si sustinut de presedintele Klaus Iohannis, a ajuns doar pe locul doi la alegerile parlamentare de duminica, 6 decembrie, cu un scor de 26%, in spatele Partidului Social Democrat (PSD), care a luat aproape 30% din voturile. Aceasta infrangere a slabit pozitia liberalilor in negocierile cu potentiali parteneri pentru o coalitie de guvernamant de centru-dreapta.

Inainte de alegeri, atat liberalii, cat si presedintele Klaus Iohannis au spus ca Orban va continua ca prim-ministru. Cu toate acestea, PNL trebuie sa dea mana acum cu alianta USR-PLUS, care a ajuns pe locul trei cu putin peste 15% din voturi. Liderii USR-PLUS au aratat clar ca nu doresc ca Orban sa conduca guvernul de coalitie. Alianta il sustine pe fostul premier Dacian Ciolos pentru aceasta pozitie, dar este putin probabil ca liberalii sa accepte.

PNL si USR-PLUS vor trebui, de asemenea, sa aduca Uniunea Democrata Maghiara (UDMR) in coalitia lor de guvernamant pentru a asigura majoritatea in Parlament.

Cu toate acestea, cu 95% din voturile numarate de la alegerile de duminica, social-democratii (PSD) de opozitie au in jur de 30% din voturi, ceea ce poate sa nu fie suficient pentru a-i lasa sa formeze un guvern.

Orban – care este si liderul partidului PNL – a declarat ca demisioneaza din guvern, deoarece PNL a trebuit sa se concentreze pe discutii pentru a stabili o noua majoritate parlamentara.

„Vreau ca demisia mea sa arate in mod clar ca nu ocup nicio functie”, a spus Orban. „Plasez interesele Romaniei peste interesele PNL si peste interesele mele personale”.

Luni, mai devreme, Orban a spus ca discutiile de coalitie cu social-democratii sunt excluse, dar el nu a oferit o explicatie clara pentru modul in care partidul sau spera sa ajunga la o noua majoritate guvernamentala in parlamentul bicameral cu 465 de locuri.

El a fost numit prim-ministru in urma prabusirii guvernului social-democrat, care fusese criticat puternic de UE pentru amestecul sau in justitie si pentru scandalurile de coruptie.

Dar social-democratii au sfidat sondajele pre-electorale pentru a deveni castigatorul nominal al votului de duminica, cu promisiuni irealizabile de a pastra modelul statului bunastarii al Romaniei si dupa ce guvernul minoritar national liberali s-a confruntat cu critici puternice pentru gestionarea pandemiei.

Doar 33% dintre potentialii alegatori romani au participat la urne duminica, comparativ cu aproape 39,5% in 2016. Observatorii au dat vina prezentei scazute din punct de vedere istoric pe temerile alegatorilor de a fi infectate de COVID-19, dar si pe dezamagirea generala fata de clasa politica a Romaniei.

Lasă un răspuns