Cele mai infricosatoare 40 de carti de groaza

Categories CulturaPosted on

Groaza vine sub tot felul de forme, dar atunci cand este scrisa pe pagina din fata ta poate fi si mai infricosatoare decat ceea ce vezi pe ecran, deoarece imaginatia ta este libera sa scape. Dupa cum veti vedea din ghidul nostru de mai jos pentru cele mai infricosatoare carti din toate timpurile, genul de groaza este larg.

Nu este vorba doar despre fantome si ghouls, ci poate lua multe forme de teroare abjecta, de la cea supranaturala la cea psihologica la frica din viata reala, aceste cele mai bune carti de groaza te vor tine cu siguranta treaz noaptea.

Ne-ar placea tuturor sa credem ca ne-am descurcat din povesti care ne-au determinat sa ne rugam parintii sa tina lumina de aterizare aprinsa. Dar, de fapt, nu am facut-o. Multi dintre noi inca ne face placere sa ne simtim speriati, de aceea nu este de mirare ca literatura este plina de carti infricosatoare. Nu ne referim doar la povestile dedicate eviscerarii fecioarelor neajutorate sau taierii maruntaierilor pentru placerea sadica a sociopatilor dezlantuiti – desi fac lucrurile sa se dea peste cap noaptea.

In lista noastra cu cele mai bune carti de groaza de mai jos, veti gasi ca exista thrillere psihologice care uimitoare, romane care descriu o viitoare distopie sumbra, povesti cu fantome, science-fiction infioratoare si multe altele. Daca am ratat cartea care v-a tinut treaz timp de o luna, adaugati propriile sugestii in partea de jos si votati-va favoritul personal.

Pet Sematary de Stephen King a fost votata drept cea mai infricosatoare carte din toate timpurile. Este o lectura infricosatoare despre o familie in care tragedia loveste si ei fac eforturi extreme pentru a deveni din nou o familie.

Cele mai infricosatoare carti din toate timpurile

Publicat in 1983

Daca iti place sa prinzi o doza de heebie-jeebies in timp ce citesti, atunci aceasta este cartea pentru tine. Stephen King insusi a declarat ca aceasta este cea mai infricosatoare lucrare a sa si cine suntem noi sa ne certam? Moartea, nebunia si ritualurile de inmormantare bizare sunt doar cateva dintre temele sangeroase care patrund in aceasta maiestuoasa lucrare de scris de groaza. Celor cu o curba fragila li se recomanda sa se indrepte bine.

Publicat in 1971

Daca ati crezut ca adaptarea lui William Friedkin din The Exorcist este impietritoare, asteptati pana cand cititi materialul sursa. Inspirata de evenimente reale, povestea lui Blatty despre posesiune demonica si exorcizare trece direct la viteza. Cand fetita de 12 ani, Regan MacNeil, incepe sa se comporte irational, mama ei isi da seama curand ca a fost posedata de spirite rele si apeleaza la biserica pentru ajutor. Modul in care preotii Parintele Merrin si Karras lupta pentru a-l scapa pe Regan de demon este de neuitat.

Publicat in 1897

Cel mai bun exemplu de groaza gotica victoriana. Personajele pe care Stoker le aduce la viata sunt vii, memorabile, tulburatoare… nu in ultimul rand Contele Dracula si nemesisul sau Abraham Van Helsing. Desi Stoker nu a fost primul care a scris literatura despre vampiri, romanul sau bogat si puternic despre sugatori de sange a ajuns sa defineasca perceptiile moderne despre strigoii folcloric.

Publicat in 1988

Ai crezut ca adaptarea lui Jonathan Demme, castigatoare de Oscar, este infricosatoare? Pregatiti-va pentru afacerea adevarata. Sociopat Dr. Hannibal Lecter este si mai terifiant pe pagina – jocurile sale mintale chinuitoare, jucause si captivante cu stagiara FBI Clarice Starling sunt o clasa de master in suspans si drama. Ucigasul in serie Buffalo Bill nu este mai putin amenintator si este nevoie de o dispozitie solida pentru a iesi nevatamat din carte. Ai fost avertizat.

Publicat in 1971

Anunturile de pe carti care sugereaza lucruri precum „cei cu o dispozitie nervoasa nu ar trebui sa citeasca asta”, sunt de cele mai multe ori un hokum de marketing menit sa intriga si sa inspire potentialul cititor sa se desparta de banii lor castigati cu greu. In acest caz, este adevarat.

Un thriller de suspans minunat si complet inteligent, Hell House se refera doar la asta – o casa care corupe si distruge tot ce intra in ea. Patru oameni incearca sa scape casa de potenta ei diabolica cu consecinte violente. Nu mai putin de o autoritate decat Stephen King a declarat ca Hell House este cel mai infricosator roman scris vreodata de o casa bantuita.

Publicat in 1959

A existat un interes reinnoit pentru acest roman datorita unei adaptari Netflix anul trecut. Dar clasicul roman de groaza gotic al lui Shirley Jackson este o lectura fantastica in sine. Este o poveste cu fantome intortocheata, care joaca la fel de mult pe teroarea psihologica, cat si pe groaza. Este una dintre acele carti la care te vei gandi zile (sau chiar ani!) dupa prima citire. In plus, scriitori moderni celebri, printre care Neil Gaiman si Stephen King, ii atribuie lui Jackson inspiratie pentru scrisul lor de groaza si fantezie.

Publicat in 1818

Indemnat de lungi conversatii pline de culoare cu viitorul ei sot Percy Shelley si flagelul societatii englezesti drepte, Lord Byron, Frankenstein (sau, Modern Prometheus) al lui Mary Shelley este considerat unul dintre primele romane stiintifico-fantastice autentice.

Este o groaza gotica arhetipala si, desi povestea unui medic ambitios care „creeaza” un monstru este bine uzata, inca vorbeste – si sperie – cititorii dupa aproape 200 de ani.

Publicat in 1938

Chiar si acum, generatii indepartate de la publicarea clasicului gotic al lui Daphne du Maurier, numele Rebecca evoca imagini infricosatoare nespuse.

Cele mai infricosatoare aspecte ale Rebeccai sunt acele lucruri care au ramas nespuse – de la lipsa unui nume pentru narator pana la misterul din spatele mortii sumbre a personajului titular. Iar intrebarile puse in roman si minciunile care sustin o casnicie presupusa perfecta continua sa bantuie pe cititor pana la capatul amar. Cat despre menajera, malefica doamna Danvers… ei bine, sa nu mergem acolo.

Publicat in 1954

Modul in care societatea poate cobori rapid in nebunie este un concept inspaimantator. Modul in care se pare ca acest lucru se poate intampla in orice strat – in acest caz o gramada de baieti indragiti pe o insula pustie – este si mai socant. Romanul alegoric al lui William Golding pune la indoiala insasi esenta naturii umane – suntem buni sau rai? – si face acest lucru sub forma unui roman de aventuri al unui baiat. Chiar am ajuns atat de departe de stramosii nostri salbatici? O fictiune socanta – si pietrificatoare.

Bazat pe povestea adevarata (si foarte ingrozitoare) a Partidului Donner, The Hunger este o explorare profund nelinistitoare a naturii umane – si a consecintelor ingrozitoare atunci cand oamenii sunt impinsi la punctul lor de rupere.

Publicat in 1985

Nicio tara pentru batrani, The Road sau The Crossing ar fi la fel de bine pe aceasta lista, dar Blood Meridian doar ii depaseste ca romanul McCarthy care pune cei mai multi nervi pe cap. Un occidental revizionist istoric, Blood Meridian urmareste soarta lui The Kid in timp ce conduce cu Glanton Gang, un grup feroce de vanatori de scalp. Destul de suparator, ati putea spune, dar in descrierea sa despre judecatorul Holden, McCarthy a evocat raul intrupat. Dincolo de infricosator.

Publicat in 1991

O alegere usoara? Poate, dar orice lista care elimina povestea colorata si controversata a lui Ellis este, pentru a folosi limbajul zilei, un esec epic. Coborarea in nebunie a lui Patrick Bateman, repovestirea sa grafica a crimelor sangeroase in care pare sa se delecteze si glorificarea sa a culturii consumiste vapide, toate merg mana in mana. Pe langa faptul ca este ingrozitor de tulburatoare, cartea lui Ellis este foarte, foarte amuzanta, plina de referinte muzicale din anii 80 si fluxuri hilare de constiinta.

Publicat in 2002

Tentatia, a opinat celebrul Oscar Wilde, a fost singurul lucru caruia nu i-a putut rezista. Asa este si cu multi oameni. Din pacate, tentatia poate duce la tot felul de necazuri, asa cum descopera personajul titular al splendidei fantezii horror a lui Neil Gaiman. Cand Coraline da peste o „Lumea Cealalta” aparent perfecta in noul ei apartament, este tentata sa ramana acolo. Dar perfectiunea este doar un miraj si dupa ce descopera ca parintii ei au fost rapiti si ca trebuie sa elibereze sufletele a trei copii morti, ea porneste intr-o cautare infioratoare – pentru a sarbatori normalitatea.

Publicat in 1985

Romanele distopice sunt, prin natura lor, suparatoare, deoarece considera conditia umana si viitorul ei ca fiind atat cinice, cat si condamnate. Aclamatul roman al lui Atwood nu este diferit. Povestind viziunea alarmanta a unei Americi in viitorul apropiat condusa de un guvern crestin totalitar numit Fiii lui Iacov, in care femeilor si altor persoane indezirabile li se acorda statutul de clasa a doua, povestea lui Atwood (adaptata intr-una dintre cele mai bune emisiuni TV din 2017) este tulburatoare, deoarece are o anumita plauzibilitate – o emotie care va impinge intotdeauna frica in mintea umana.

Publicat in 1977

Bob Arctor locuieste intr-o casa de consumatori de droguri inveterati, cufundati in epuizarea contraculturii anilor 1960. Arctor este, de asemenea, un politist sub acoperire care raporteaza despre activitatile acestor persoane seditioase.

Din pacate, pe masura ce devine dependent de Substanta D, personalitatea lui pare sa se modifice irevocabil – cine este el? Ce face? De ce o face? Un tratat puternic care examineaza cauzele dependentei si reactia noastra la aceasta, A Scanner Darkly este un text emotionant si foarte incarcat.

Publicat in 1978

Hubert Selby Jr. nu face placere, sau capriciu, sau orice ai putea gasi adaptat intr-un film cu Richard Curtis. In schimb, il apuca pe cititor de ochi si le arunca in creier o incarcatura de mizerabilism nelinistitor si realist.

Requiem For A Dream ar putea fi capodopera lui atunci cand vine vorba de a speria cititorii din orice viziune confortabila asupra lumii pe care o detin. O carte captivanta care detaliaza coborarea neplacuta a patru indivizi in dependenta de droguri in timp ce isi cauta propria bucata din visul american. Visul american, desigur, fiind un mit de neatins pentru majoritatea.

Publicat in 1995

Un oras fara nume coboara in anarhie atunci cand orbirea aproape universala ii afecteaza pe locuitori. Cei care detin autoritate ii muta pe cei afectati intr-o zona de detentie si urmeaza privarea. Cartea tulburatoare a lui Saramago se concentreaza pe averile catorva dintre cei care incearca sa supravietuiasca acestui blestem teribil, dar puterea sa reala consta in modul in care cei care se afla in pozitii de putere nu reusesc sa usureze povara suferintei.

Un roman profetic care a prezis ciudat dezastrul uraganului Katrina, efectele sale devastatoare asupra New Orleans si raspunsul ridicol al guvernului SUA.

Publicat in 2022

Cateva dintre alegerile din lista noastra de cele mai bune carti de groaza sunt din 2022, un an fantastic pentru horror. Copiii de pe deal se concentreaza pe teme de monstri, frica si boli mintale. Povestit intr-un format de cronologie dubla, un fir este plasat in anii 1970 si urmareste povestea unui medic care adopta un copil care poate vana monstri. Celalalt are loc in 2019, cand o gazda de podcast calatoreste in aceeasi zona pentru a investiga o rapire. Asteptati-va la oroare ciudata si atmosferica de la autoarea bestseller-ului New York Times, Jennifer McMahon.

Publicat in 2022

Pe pagina Amazon a Haciendei este descris ca American Gothic se intalneste cu Rebecca. Dar acest roman supranatural plin de groaza si suspans ar putea fi una dintre cele mai infricosatoare carti din lista. La suprafata, este o groaza gotica clasica. Are loc dupa Razboiul de Independenta din Mexic, cand o tanara pe nume Beatriz se casatoreste cu chipesul si misteriosul Don Rodolfo Solorzano. Dar cand se intoarce la munca in oras, ea este lasata la el acasa, Hacienda San Isidro, singura, atunci cand incepe sa auda voci si sa vada viziuni. Nu-l citi pe acesta noaptea daca vrei sa dormi macar cu ochiul.

Publicat in 2022

Una dintre cele mai bune carti de groaza din 2022, Lapvona este plasata intr-un sat medieval care se confrunta cu dezastre naturale si lupte pentru putere. Urmeaza povestea Micului Marek, fiul ciobanului din sat a carui mama a murit cand dadea pe lume. Din acest motiv, Marek devine aproape de Ina, moasa oarba din sat, care poseda daruri oculte. Aceasta este o poveste intunecata si captivanta, cu elemente supranaturale, precum si o multime de gore – ati fost avertizat.

Publicat in 2022

Avem un alt roman de groaza recent aici, de data aceasta cu un decor infiorator pe malul lacului si un potential criminal in libertate – asa ca daca groaza criminala este ceasca ta de ceai, The House Across The Lake merita citita. Urmeaza povestea lui Casey Fletcher, o actrita vaduva care se muta la tara si este captivata de vietile vecinilor sai. Cand una dintre ele dispare, ea devine cuprinsa de mister, care se dovedeste a fi mult mai intunecat decat s-ar fi asteptat vreodata.

Publicat in 2022

Acest roman de groaza ciudat, sangeros si plin de suspans este garantat sa-ti faca inima sa bata repede. Urmeaza povestea lui Eleanor, o femeie cu prosopagnozie, ceea ce inseamna ca nu poate recunoaste fetele. Eleanor l-a vazut de fapt pe ucigasul bunicii sale, dar in mod terifiant nu i-ar fi putut identifica. Ea se confrunta cu un stres acut si isi face griji cu privire la cine este ucigasul si ca ar putea fi aproape de ea sau pe cale sa se intoarca in orice moment.

Publicat in 2009

Renumitul autor japonez Haruki Murakami a facut o virtute din tulburator, ciudat si de pe cel de alta lume. Cea mai ambitioasa lucrare a sa, 1Q84 in trei volume, este o poveste captivanta in care spatiul dintre realitate si fantezie devine din ce in ce mai neclar. Culte ciudate, ucigasi experti si spiridusi inspaimantatori abunda in aceasta bucata bizara si usor sinistra a anomaliei Murakami. Nu aveti cosmaruri, oameni buni!

Publicat in 1925

A nu avea putere sau control asupra soartei si bunastarii tale este poate lucrul tulburator pe care il poti experimenta. Aceasta este mana oferita lui K, protagonistul romanului hipnotizant al lui Kafka.

Dominat de o birocratie intunecata si fara inima, K se resemneaza in curand fata de finalul sau inevitabil. Aproape 100 de ani, dar ne-a pierdut nimic din influenta sa, Procesul este un clasic absurd, care loveste in inima a ceea ce oamenii se tem cel mai mult: neputinta.

Publicat in 1969

La fel ca The Stranger, Slaughterhouse-Five exploreaza natura aleatorie a vietii si pune la indoiala ideea liberului arbitru. Billy Pilgrim este un fost prizonier care a supravietuit distrugerii Dresdei in al Doilea Razboi Mondial datorita faptului ca a fost inchis intr-o pivnita. Intors acasa, devine optometrist, dar este si un calator in timp, vizitand evenimentele din viata lui in momente intamplatoare. Stie cand si cum va muri si nu pare sa aiba o problema cu asta. Fiica lui crede ca este suparat, dar el este doar fatalist. Romanul anti-razboi al lui Vonnegut este hilar, captivant si incredibil de socant.

Publicat in 1952

O carte atat de descurajatoare si atat de miroasa de rau, incat nu poate fi scrisa decat dintr-un singur loc – adevarul. Diatriba lui Ralph Ellison cu privire la experienta neagra din prima jumatate a secolului al XX-lea pregateste scena pentru multe dintre schimbarile care erau pe cale sa fie cumparate de miscarea pentru Drepturile Civile. Cu toate acestea, temele de invizibilitate sociala inca suna adevarate pentru multi astazi, iar asta este si mai trist.

Publicat in 1905

Desi publicata in primii ani ai secolului al XX-lea, opera de neuitat a marchizului de Sade a fost scrisa de fapt in 1785. Tratandu-se cu dorintele imorale ale a patru tineri bogati, de Sade duce cititorul mult dincolo de orice cale obraznica si salace si in teritoriu. pofta de sange nebuneasca, nesfanta si rea. Anti-50 Shades of Grey, va imploram sa nu cumparati aceasta carte pentru jumatatea voastra mai buna, ca nu cumva sa creada ca sunteti putin deranjat.

Publicat in 1983

In povestea vesnic verde a lui Dahl, vrajitoarele au misiunea de a scapa lumea de copii transformandu-i in soareci. Doar un baietel si bunica lui vicleana ii pot salva de la capete extrem de lipicioase. O carte indrazneata, tulburatoare, care nu aduce niciun pumn emotional – nu in ultimul rand finalul ei puternic.

Scris de dramaturgul si realizatorul de film Zoje Stage, acesta este un roman al naibii de tensionat. Exista suspans psihologic si groaza intr-o poveste despre legaturile dintre o mama si fiica ei.

Publicat in 1995

Un clasic modern al science-fiction-ului, Pollen spune povestea unui viitor apropiat Manchester distorsionat, in care oamenii mor din cauza unui polen bizar.

Inspirata de Aventurile lui Alice in Tara Minunilor a lui Lewis Carroll, cartea picteaza o imagine plina de viata a unei lumi de vis induse de droguri si atinge fictiunea criminala si contracultura alternativa. Dar modul in care atat de multi oameni stranuta fericiti pana la moarte este unul care face ravagii cititorilor. Un volum indraznet, placut, dar in cele din urma deranjant.

Acest roman chinuitor este plasat pe la mijlocul anilor 1800 in SUA, unde sclavia se apropie de sfarsit. Sethe este bantuita de tot ce s-a intamplat si crede ca fiica ei moarta, al carei mormant are pe el cuvantul Iubit, s-a intors sa o bantuie. Exista nenumarate orori in aceasta carte, dar proza ​​este atat de frumos lucrata incat veti dori sa continuati sa cititi.

Publicat in 1924

Un alt clasic distopic. Am fost scris pe fundalul Revolutiei Ruse si a ceea ce autorul Zamiatin a vazut ca fiind tradarea idealurilor acelei epoci de tumult.

Este vorba despre un viitor stat politienesc in care toti cetatenii sunt cunoscuti printr-un numar. Fiecare aspect al vietii este controlat in aceasta inchisoare experimentala. Totusi, reiese ca exista viata in afara acestui Stat Unic si protestul social devine o cauza foarte reala – si plina de speranta. O influenta principala asupra lui George Orwell si a viziunii sale infricosatoare despre un viitor in colapsul totalitar, 1984.

Publicat in 2005

Viol, abuz sexual, crima in serie, incest, coruptie… daca extraterestrii ar fi transportati pe Pamant si ar fi primit The Girl With The Dragon Tattoo ca prima carte, ei ar forma o viziune complet sumbra asupra conditiei umane.

Thrillerul politist psihologic al lui Stieg Larsson a facut furori la nivel mondial la publicarea sa postuma, dar asta nu ii diminueaza impactul infiorator. Nici o lumina citita in orice sens al cuvantului.

Publicat in 1942

Liberul arbitru este una dintre cele mai aprig dezbatute intrebari filozofice cunoscute de om. Masura in care avem de ales asupra actiunilor noastre va tulbura cele mai bune minti pentru eternitate. Uciderea unui om cu sange rece fara un motiv perceptibil ar putea sugera o viziune distorsionata a liberului arbitru sau, in cazul capodopera lui Camus, un simptom al existentialismului si al indiferentei oarbe fata de conventiile societatii. Strainul nu este infricosator ca un roman Stephen King, dar temele pe care le exploreaza vor bantui mintea mult dupa ce ultima pagina va fi inchisa.

Publicat in 1999

Renuntarea la viata este, in ochii multora, un pacat de neiertat. Dar asta pare sa faca David Lurie, un om care se afla intr-o pozitie privilegiata ca academic in Africa de Sud post-apartheid, in acest roman bantuitor, castigator al unui premiu Booker. Dupa ce a fost fortat sa-si demisioneze postul dupa o aventura cu un student, pierde tot ce ii pasa candva. Rusinea lui este ca pare sa nu-i mai pese. El locuieste apoi cu fiica sa la ferma ei, dar el este atacat si ea agresata sexual. Ca o lectura sumbra a naturii umane, aceasta este chiar acolo.

Publicat in 1934

Interzisa initial in America pentru reprezentarea sa depravata a sexualitatii, cea mai faimoasa lucrare a lui Henry Miller a fost publicata in sfarsit in 1961.

Chiar si atunci un judecator din Pennsylvania a spus despre asta: „(Nu este) o carte. Este o cloaca, o canalizare deschisa, o groapa de putrefactie, o adunare vascoasa a tot ceea ce este putrezit in resturile depravarii umane.” Motivul pentru care romanul inca reuseste sa socheze si sa sperie este reprezentarea detaliata a modului in care oamenii sunt pregatiti sa mearga pentru a-si satisface nevoile primare.

Publicat in 2019

Continuarea mult asteptata a romanului clasic al lui Atwood din 1985 Povestea servitoarei este aici. Acesta trece peste 15 ani si spune povestea a ceea ce se intampla dupa evenimentele din primul roman prin ochii a trei femei diferite care traiesc in Galaad. Dupa cum v-ati astepta, Republica Gilead isi mentine puterea, dar exista semne ca lucrurile s-ar putea schimba.

Publicat in 2012

Motivul pentru care eroicul roman anti-razboi al lui Ben Fountain bantuie atat de mult mintea nu este reprezentarea explicita a unei batalii sangeroase, ci maltratarea inumana a soldatilor de catre societatea care i-a trimis sa lupte – si sa moara – pentru o idee abstracta a libertatii.

Fountain reuseste sa realizeze isprava rara de a-i determina chiar si pe cel mai anti-militarist cititor sa sustina soldatii in detrimentul indivizilor nepasatori care cauta cu usurinta sa-i laude. La ce este bun razboiul? Absolut nimic.

Publicat in 1992

In Cock Will Self evoca o viziune lurida a unei femei careia ii creste un penis; in Bull, un barbat dezvolta un vagin in spatele genunchiului. Aceste doua romane au cimentat reputatia lui Self ca un geniu plin de flori, desi intimidant. Doamna isi foloseste penisul pentru a-si viola si mutila sotul alcoolic, in timp ce in Bull, domnul cu vaginul genunchiului este violat de medicul sau. Daca asta nu te face sa tragi cearsafurile peste cap noaptea, atunci nimic.

Publicat in 1959

Interzis in SUA dupa publicare, Naked Lunch este o serie de viniete care exploreaza aventurile incarcate de narcotice ale lui William Lee (alter-ego-ul lui Burroughs). Incercarea de a descrie ceva la fel de liniar ca un complot este o sarcina ingrata si nu face decat sa adauge la sentimentul ametitor pe care il emana romanul. Realitatea a disparut de mult in lumea lui Lee, iar evenimentele dezorientatoare – orgii, crima, asfixiere autoerotica printre ele – nu fac decat sa accentueze tonul tulburator al cartii. Guvernele ar trebui sa faca de fapt aceasta lectura obligatorie daca doresc sa sperie copiii sa nu mai incerce droguri.