O nouă palmă pe obrazul istoriei naţionale: altă statuie a lui Traian va fi amplasată în Bucureşti

Categories ArticolePosted on

un articol de Valentin Roman

 

Statul, primăriile şi Ministerul Culturii nu au bani pentru a susţin cercetarea arheologică. Şi nu au bani nici pentru a proteja obiectele de patrimoniu imobil sau pentru a demara programe de turism cultural care să aibă drept scop promovarea vestigiilor milenare pe care ţara noastră (încă) le are. Sau, atunci când sunt ceva bani, ei se duc preferenţial, către anumite proiecte, precum îi era meteahna lui Kelemen Hunor pe vremea când se afla la cârma Ministerului Culturii (detalii AICI).

În schimb, se găsesc bani pentru a posta încă o statuie de-a împăratului Traian în Bucureşti, încă un element care elogiază un monarh străin, ajuns pe aici prin forţa armelor, responsabil de jaful, exploatarea şi crimele cărora autohtonii geto-daci le-au fost supuşi vreme îndelungată.

Continuăm să fim un popor ce tolerează abuzul moral asupra istoriei naţionale şi continuăm să ne lăsăm conduşi de lideri ce nu au nimic în comun cu interesul naţional. Poate că poziţionarea acestei noi statui în Capitala României nu are un impact imediat în viaţa noastră cotidiană, lipsa sau prezenţa ei acolo nu influenţează ratele pe care le avem la bănci şi nici faptul că mulţi români trăiesc la limita subzistenţei. În schimb, statuia asta reprezintă încă un cui bătut pe capacul sicriului în care unii au decis să ne îngroape istoria.

În continuare Argedava, capitala marelui Burebista, stă uitată, la doar câţiva kilometri de Bucureşti, fără măcar un singur panou care să-i amintească vizitatorului de măreţia regelui get, precum multe alte situri de pe tot cuprinsul ţării. În continuare manualele de istorie, din liceu şi facultăţi, prin autorii lor, îi ignoră intenţionat pe geto-dacii şi neoliticii acestor pământuri, creatori ai primelor civilizaţii evoluate ale Europei.

În continuare statul finaţează manuale ale secuilor sau ţiganilor, de pildă, dar “uită” să-l amintească pe Decebal în cele de Istorie a Românilor. În continuare statul alege să asfalteze situri arheologice de o importanţă colosală, nu doar naţională, ci şi internaţională, pentru că nu are bani pentru a le ocoli câţiva kilometri. În continuare Primăria Capitalei tace în legătură cu ştergerea abuzivă a inscripţiei “Budapesta” de pe Arcul de Triumf din Bucureşti. Dar pentru statuia lui Traian, creaţie a lui Salvador Dali, creaţie care, este de la sine înţeles, nu costă 1.000 de euro sau 10.000 de euro, ci cu siguraţă mult mi mult, autorităţile au bani…

 

Peste 18 milioane de euro pentru spaţii comerciale, stâlpi de iluminat şi o nouă statuie a lui Traian

 

Investiţia totală necesitată de proiectul de reamenajare a Pieţei Romane din Bucureşti se ridică la aproximativ 18 milioane de euro. Oficialii Primăriei nu au specificat, însă, dacă preţul statuii este inclus în acest buget sau va înseamnă un preţ plătit separat. Potrivit proiectului aprobat de edilii Capitalei,  Piaţa Romană va fi reamenajată, cu mai mulţi copaci, stâlpi de iluminat aşezaţi simetric şi un pasaj subteran pentru pietoni cu spaţii comerciale. Evident, statuia lui Traian va fi poziţionată la loc de cinste, în mijlocul noului perimetru amenajat.

Nu faptul că se investeşte în reamenajarea unor zone importante ale Bucureştiului este ceea ce noi contestăm, ci faptul că, în plan cultural, dacă tot e să alegem personalităţi ale căror statui sau plăci comemorative ar trebui să fie expuse public, se “omit” în continuare mulţi dintre eorii acestui neam.

Este mai mult decât ciudat cum de Capitala României anului 2013 nu are expusă public nici măcar o singură statuie de dac, dar continuăm să-i dedicăm astefel de monumente unui invadator şi hoţ de aur şi resurse de pe pământul nostru.

Şi în timp ce Bucureştiul nu are nici măcar o singură statuie dedicată lui Decebal sau Burebista, grădinile, muzeele şi monumentele Romei păstrează şi azi, la loc de cinste, reprezentările în piatră ale strămoşilor noştri reali.

Persistând în a tolera astfel de lucruri ne expunem la două mari riscuri. Unul ar fi că generaţiile tinere îşi vor însuşi eronat informaţiile privind istoria noastră veche, invadatorii şi jefuitorii vor deveni “părinţi ai naţiunii”, în timp ce adevăraţii eroii ai neamului, cei ce au luptat dârz, de multe ori copleşiţi numeric sau părăsiţi de aliaţi, vor fi uitaţi. Al doilea pericol, la fel de mare, este acela că, în lipsa unui sistem de valori umane autohtone la care cei tineri să se poată raporta, criza identitară a acestui popor nu numai că va continua, şi chiar se va agrava.

Fiecare element anti-naţional, cât de mic ar părea el acum, va fi, într-un viitor nu foarte îndepărtat, o nouă piesă în puzzle-ul ce va conduce la distrugerea totală a ceea ce a mai rămas din identitatea şi istoria noastră şi la justificarea pretenţiilor teritoriale pe care urmaşii migratorilor, cu obrăznicie, dar pe fondul tăcerii liderilor noştri şi a lipsei noastre, per ansamblu, de reacţie, le afirmă tot mai insistent.

 

27 comments

 1. era sa cad pe jos, de ras, cand am vazut si “statuia” asta. ansea, deci si-au montat tiparii, adica strabunii, ai lor, ca ai nostri nu sunt. Tot ce pot sa spun e ca ii reprezinta, poti sa-i iei nebunului placerea sa se priveasca in oglnda?

 2. Buna dimineata.
  Acest lucru spune ceva GROTESC, se continua SPALAREA PE CREER A ROMANILOR, RESPECTIV A BUCURESTENILOR, pe de o parte prin tembeliziuni , iar pe de alta parte cu aceste PORCARII plasate la vederea copiilor!
  Mai implica ceva, SPALARE DE BANI, credeti ca oparescu nu si-a tras partea pentru aceasta LUPTA IMPOTRIVA ISTORIEI NOASTRE?
  Si-a luat PORTIA, dar NOI CAT MAI TACEM? ?
  Un sfarsit de saptamana superb,
  I.M.

 3. Regret ca in capitala noastra draga nu se gaseste nimeni care sa creeze o statuie de -a lui BUREBISTA sau DECEBAL.Ce s-ar mai putea spune de statuile Romane ,chiar fie si a lui Traian .pe linga faptul ca este oribila reprezinta defapt un cotropitor al spatiului Carpato-Dunarean-Pontic si nu numai.Adica noi ne slavim cotropitorii,dar cu stramosii nostri bastinasi ce facem?

 4. Statul Roman nu are banii ? atunci sa vinda niscai “aurul pur” de la Rosia Montana, sau sa le ceara “Cazahii” de la rompetrol banii pe care trebuiau sa-i plateasca statului Roman si la care au inchis ochii dar pentru propria istorie nu au banii? si cum sta treaba cu OMV care foreaza momentan “oare legal” cu citeva sonde IN ROMANIA; IAR EI MINT CA NU AU BANII ? Iar in privinta aratarii de pe cal este de tot risul, seamana mai bine cu “Dracul” decit Vlad Tepes, pe care au incercat ei sa-l transforme intr-o caricatura televizata de prost gust, iar in privinta lui Traian (satuia) sa gasim o galeata de gunoi ruginita sa-i fie atirnata de git dar plina cu aur de la Rosia Montana, sa vada lumea cine a fost Traian (cuceritorul) HOTUL!! CARE PRACTICA TILHARIA IN ANTICHITATE!! si ce sa ne mai miram ? ca Base, ii invita exact pe italieni sa se implice mai mult sa faca investiti, in turism in Romania, de ce tocmai acolo ? adica in turism ,sa punem lupul la pazit la oi culmea culmilor, cit de prosti ne cred napircile pe noi si cit ne mai batjocoresc.

 5. Ce om zdravan la cap ar inalta asemenea hidosenii in buricul targului? Eu cred ca astia vor mai degraba sa ne inchine intunericului.

 6. Nu înţeleg, de ce vă mai …miraţi!!! Oricum vor face ce vor ei, deoarece este şi vina …noastră, că-i …lăsăm.
  Oricum, ei sunt pe cale de …dispariţie şi forţează nota cu minciunile, spre a rămâne o ILUZIE,cu titlu de adevăr,pentru goimi.

 7. Așteptăm cu interes “plantarea” statuilor asasinilor lui Mihai Viteazu și a lui Tudor Vladimirescu, a asasinilor celor care au tras în propriul popor în 1989, a asasinilor economici care ne bântuie țara, a conducătorilor comuniști din timpurile mai vechi și din prezent,a tâlharilor de țări și de resurse și comori dacice, a celor care vând aurul Daciei fără niciun motiv, a celor care au scos practic istoria Dacilor din programele școlare și universitare etc. Dacă tot le place edililor obedienți cotropitorilor și conducătorilor vremelnici ai lumii să le slugărească imaginea și să le dea ceea ce nu le poate aparține în vreun fel, atunci s-o facă până la capăt. Să le fac statui tuturor infractorilor, tâlharilor, jefuitorilor. Pentru ce se mai sfiesc? Oricum știm toți că sunt slugile lor dar, sigur, orice slugă este și lașă… altfel și-ar îndrepta spatele și și-ar cinsti istoria, neamul, eroii, țara care le-a dat viață și încă îi hranește și îi adăpostește. Încă.

 8. Italiani sunt fratii nostri mai mici, dar o duc rau si ei pentru acelasi motiv ; pliticieni de tot rahatul. 80% sunt oameni foarte politicosi si buni la suflet, se aseamana foarte mult cu noi in multe privinte, nu sunt ei dusmanul nostru numarul 1. Cel mai mare dusman al nostru suntem noi insine. Cu stima si respect.

 9. Buna seara.
  D-le Roman, nu facem nimic pentru a OPRI ACEST ASASINAT AL ISTORIEI NOASTRE?
  Nu iesim si noi nitel in strada cand vor vrea sa taie coada cainelui ( inaugurarea monstruozitatii)

 10. Statuile nu se fac nici pentru superciocoi, nici pentru megaintelectuali, ci pentru omul de pe strada. Ce a dezvelit nu demult pe treptele Muzeului de Istorie primarul Oprescu nu e statuia lui Traian, ci a intelectualului Mankurt, care nu mai crede in viitorul Neamului (de-aia lipsesc cei doi prunci) si atunci lucreaza linistit la castrarea constiintei nationale, ca sa cedam ieftin ultimele resurse de tara bananiera Strainului.
  In curând, la Piata Romana, bucuresteanul sobolanit pietonal va vedea zilnic ce reprezinta caricatura lui Traian pentru Dali (probabil ce se vinde ca Trojan Horse!!!), in loc de ce era odata Traian pentru Neamul Românesc, amuzant fiind ca logica suprarealismului cere inaltarea miniaturii marite la scara pe o columna pe care sa fie gravate fragmente din tratatul bestseller „Arta Pârtului“, selectate ad libitum de amicii sculptorului Avida Dollars, care va fi umplut Spania cu arta monumentala istorica, cum stie tot capsunarul! Vom avea atunci tocmai monumentul potrivit in postromânism pentru sterilitatea clasei politice si intelectuale de azi, incapabila sa recupereze Basarabia si sa stapâneasca Ardealul sub Tricolorul de doua pogoane de la Clinceni.

 11. Nu m-ar mira ca pentru eroii din Dealul Spirii sa nascoceasca un monument cu doua betisoare chinezesti si trei boabe de orez.
  ps: singurii care il iubesc pe traian de la Muzeu sunt tiganii, se pare ca se uita la el cu mare jind.

 12. Cum or fi fost cu adevarat stramosii nostri daci nu mai stiu. Aveam impresia ca stiu dar ceva e in neregula. Ori ei nu erau asa viteji cum stiu eu, ori sîngele nostru a fost diluat de populatiile venite pe aici in scop de jaf fiindca altfel nu-mi explic cum nici macar istoria limbii rumîne nu ne-o stim. Asa cum ne abuzeaza statuile cotropitorilor, asa ne abuzeaza si cu teoria latinizarii, dar noi molcomi acceptam. Pai concluzia mea este una singura, probabil ca ne-am trait traiul ca neam pe acest pamint si ca trebuie sa-l lasam ptr unii mai bine adaptati sau mai dispusi sa faca ceva si ptr aceasta tara. Vezi mai ales schimbarea preconizata a constitutiei care va pregati calea ptr regionalizare si vinderea pamintului stramosesc si apoi dezmembrarea României, mai ales ca exemple sint peste tot in jurul nostru, iar noi dupa cum stim in afara de Marea Neagra alt prieten nu mai avem ca vecin! Deci cine se considera rumîn si inca nu s-a trezit nici nu se va mai trezi vreodata, se apropie ziua aia in care vom fi nevoiti sa facem o alegere, ori sclavi ori “azi e o zi buna ptr a muri”!

 13. Imi pare rau de ceea ce se intampla.
  Dar , dupa cum spuneam , POLITICUL DECIDE. Atata timp cat noi ramanem o asociatie apolitica , nimic nu se va rezolva.
  Credeti ca UDMR -ul , daca nu era in parlament obtinea ceva ? Nu vedeti acum , UDMR-ul nu e in guvern si nu se mai aude nimic de el. E liniste si pace.
  Deci:
  -Asociatia Geto-Dacii este apolitica
  -Nu are sustinere de la PUTERE
  -Doar o emisiune la B1 tv( si aici 1 ora/saptamana)
  -Sustinere financiara precara
  -Sprijin sufletesc MAXIM
  Asa ca , concluzionez:
  – Trebuie sa devenim partid , sau nu avem voie ???
  – Emisiune la postul national RADIO ACTUALITAI
  Pana nu ajungem in PARLAMENTUL ROMANIEI , nu vom realiza izbanda cea mare. Nu ne va asculta nimeni. Cu totte ca statuia lui traian(nu e important pt mine),spune totusi ceva .
  LE ESTE FRICA, DE (ADEVARULDESPREDACII) SI DE ACEEA O AMPLASEAZA TOCMAI ACOLO CU ATATA ALAI.
  Cei de la putere sigur au instructiuni de la Bruxelles , referitor la istoria nationala a ROMANIEI.
  Dlor Roman si Roxin puteti merge mai departe cu activitatile propuse pentru anul in curs si 2014 , apoi zic , NUMAI PRIN POLITICA REZOLVAM.
  Asa ne facem numai nervi si unii , va spun eu se lasa pagubasi , se inbolnavesc , nu mai rezista si gata , parasesc scopul de DAC SI DACISM.
  Sunt suparat . Am avut o discutie pe reteaua literara(mai scriu din cand in cand , poezii), 2 luni o discutie cu un presupus arheolog. Pana la urma a parasit RETEAUA LITERARA. Nu m-am lasat. A participat si un coleg din adevaruldespredaci(nu-i pronunt numele , nu stiu daca doreste)care a facut echipa cu mine. Si atunci imi pun intrebarea , putem noi rezista doar cu aceasta forma de exprimare ?
  Greu de spus.
  Toate cele bune.

  ,, DIN ZEI DE-AM FI SCOBORATORI ”
  Incontinuare nu primesc nimic de la adevaruldespredaci.

 14. Si Zoe Petre ,evreica ascunsa sub nume romanesc ,sade in continuare in varful Academiei Romane.Pai cum basca mamii ei de treaba vreti sa aveti adevarul in cartile de istorie ale romanilor,daca pamantul urla alaturi de pietre ca aici a fost inceputul omenirii,dar Rostchild,Rockefeller,Warburg,Berceanu,Brucan (fiei cuporul fierbinte),Sassu,Severin,Basescu ,Iliescu,Constantinescu,si vai atat de multi din neamul lor iudaic , strain cocotati la fraiele tarii romanesti vor sa impuna o alta realitate, un adevar paralel,ca sa fie pe placul celui ce-i stapaneste ,stim noi cel cu ochiul de pe dolar ,dar cu cornite afumate.
  Cat timp patriotismul este vanat la noi in tara ,inseamna ca suntem sclavi si subordonati strainilor.
  Astept primele gloante infipte in teasta acestor gunoaie tradatoare ,din acel moment vom avea respectul de noi ca popor si binenteles adevarul despre istoria neamului romanesc.

 15. Suntem singura natie care ridica in slavi un razboi de cucerire in care am fost victime si ne proclamam de asemenea urmasii lui Traian. Asta-i culmea. De ce nu ne declaram urmasii turcilor care au tinut tarile romane sub jugul lor peste 400 ani? suntem iarasi singura natie care-si mutileaza propria-i istorie in fiecare an. Nu se mai aude nimic de Burebista, Decebal si alti Romani de valoare. Si multe alte cretinisme si marsavii. Asta ptr ca de 23 ani suntem condusi de niste clanuri marsave si mafiote care ne-au dus in prapastie, isi bat joc de noi si vand tot ce este romanesc. Curand vom dispare ca natie si ca stat. Dar asa ne trebuie caci suntem slabi si prinsi de nas de catre acesti marsavi care “conduc” destinele noastre. Ce am votat (de atatea ori),asta avem. Noi si nu altii i-am ales pe toti acesti netrebnici. Ptr ce ne plangem? Nu mai suntem Romani, acum suntem cetateni europeni cu Euro in buzunare. Se intorc in mormant stramosii nostri. Ei au luptat sa-si pastreze tara si noi cautam sa o desfiintam si sa o vindem cu tot ce are ea strainilor /veneticilor. Vai de mama noastra, dar ne meritam soarta. Parol!

 16. No… io zic sa se organizeze periodic concursuri de tras la tinta cu… oua sau rosii stricate la statuia lu’ peste-prajit. M-am saturat de situatia asta ridicola. Punem peste tot in tara statui cu cei mai mari criminali ai poporului nostru. Sunt curioasa cand voi vedea statuia lui Hitler in Ierusalim. In alta ordine de idei, hai sa venim cu idei cu ce putem face ca sa sabotam acest proiect penibil, respectand totusi legile tarii facute tot de hotii care o conduc.

 17. De ce trebuie sa ne mai mire obraznicia ungurilor din tara aceasta, de asi amplasa statui cu toti criminalii care dea lungul timpului iau exterminat pe bastinasii acestor pamanturi?! Cand conducatorii actuali permit ba chiar promoveaza imaginea luiTraian, cel care a fost cel mai mare dusman al neamului nostru! Pentru a termina cu totul acest neam ar trebui ca “ilustrii” nostri conducatori sa mai promoveze inca o serie de statui, reprezentandu-i pe tarii rusi: Ecaterina a II a si Alexandru I, care au ocupat doua provincii de ale noastre Podolia si Basarabia. Stalin si Molotov care ne-au adus cima rosie pe cap. Apoi ar mai fi si cativa sultani turci care ne-au ocupat sute de ani! Rusine sa ne fie noua romanilor ca ne lasam calcati in picioare de straini cat si de cozile de topor de la noi. Fratilor haideti sa ne unim pentru a scapa neamul acesta din robie, Dumnezeu sa va dea gandul cel bun.

 18. Am citit și eu câteva din comentariile anterioare și constat cu plăcută surprindere că există o mulțime de români, urmași demni ai geto-dacilor, care pun suflet în ceea ce exprimă și vor să îndrepte.

  Eu cred că rădăcina tuturor relelor este subcultura (sau incultura) și deraierea sistemului de învățământ românesc pe niște pante abrupte fără de întoarcere. Pentru că dacă tinerii și copiii noștri ar învăța azi istoria corectă și frumoasă a poporului român, cu siguranță că astfel de monstruozități (cum sunt grupurile statuare de genul celor afișate public prin diferite piețe ale capitalei) ar dispărea de la sine sau n-ar mai apărea vreodată. Totul pleacă de la mentalitate și de la valorile după care se ghidează o națiune. O gândire sănătoasă și pozitivă nu poate lua naștere într-un mediu ostil și anacronic îndreptat împotriva ființei neamului. Tocmai de aceea trebuie susținut în continuare orice demers care ar putea face lumină și-ar putea valorifica vestigiile noastre multimilenare, chiar dacă sorții par a fi de partea trădătorilor. Trebuie să ne facem datoria de români, urmași ai geto-dacilor, și să le vestim tuturor, cu timp și fără timp, că identitatea noastră nu poate fi furată.

  Orice poate fi furat sau tâlhărit: cetăți, terenuri, comori, tezaure, păduri, sate și comune întregi etc. Dar sufletul, spiritul nostru geto-dac (atenție, nu latin) nu ni-l poate lua nimeni dacă noi nu abdicăm de la morala și simțirea noastră autentică. Oamenii liberi și puternici sunt aceia care nu sunt intimidați de tupeul și fățărnicia hahalerelor; sunt aceia care se întăresc și mai mult în convingerile lor pe măsură ce întâmpină o rezistență imbecilă din partea trădătorilor de neam și țară. Rezistența noastră trebuie să vină din informare. Din informare corectă!

 19. E timpul sa urmam strugatul de disperare din Imnul national, “Desteapta-te romane!” Daca nu ne vom respecta inaintasii, inclusiv prin ridicarea de monumente, nu trebuie sa ne miram cand auzim autoritatile din judetele transilvanene umilindu-se vorbind de perioada cand judetele lor au fost sub ocupatie straina si vezi doamne sunt mai civilizati de cat ceilalti locuitori ai tarii. Statuile inaintasilor nostrii daci, amplasate in orasele lor, dar si in toata tara,i-ar ajuta sa-si gaseasca reperele si sa se mandreasca cu adevaratii nostrii inaintasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *