Plantele si medicina stiintifica

Categories SanatatePosted on

Unele vindeca, altele au efecte partiale

Uriasele vinzari de remedii naturiste afirma ca milioane de oameni cred ca au efect. Ce spune insa stiinta?

Prestigioasa revista Annals of Internal Medicine, numarul din 1 ianuarie 2002, publica informatii foarte interesante. Un profesor al Universitatii Exter din Marea Britanie a studiat sase plante:

– ginkgo biloba

– hypericum perforatum

-ginseng

– echinacea

– palmierul fierastrau

– kava

Ginkgo biloba

Arborele de ginkgo este unul dintre cei mai virstnici arbori de pe Terra. Medicina traditionala chineza a utilizat fructele si semintele acestuia de mii de ani. Utilitatea predominanta era tratarea astmului si degeraturilor.

Ginkgo reduce tumefactiile, alimentarea cu oxigen a tesuturilor, elimina radicalii liberi din singe, regleaza metabolismul, reduce coagularea singelui si imbunatateste circulatia singelui in capilare. In unele dintre tarile europene, ginkgo este acceptat in tratamentul pentru imbunatatirea memoriei, dementa si o anumita forma de artrita.

Opiniile profesorului britanic sint urmatoarele:

– Rezultatele cu privire la imbunatatirea memoriei sint neconcludente. Nu se poate afirma ca imbunatateste cu ceva activitatea cerebrala la indivizii normali.

– Studiile dovedesc o usoara, dar semnificativa imbunatatire a situatiei in cazul celor afectati de boala Alzheimer.

– In ceea ce priveste afectiunile sistemului circulator, are o actiune modesta, mersul pe jos fiind mult mai curativ.

Dozajul clinic obisnuit este cuprins intre 120 si 320 mg de extract standard de frunza de ginkgo. In general este nevoie de circa patru saptamini pentru a aparea un efect. Precautiile de utilizare se refera la administrarea in doze moderate pentru a nu aparea singerari abundente sau atacuri de apoplexie. Cei care iau medicamente anticoagulante nu trebuie sa le combine cu Ginkgo.

Hypericum perforatum

S-a constatat ca este util in numeroase afectiuni, dar efectul cel mai notabil il are in tratarea depresiilor. Dozajul cel mai intilnit este de 900 mg de extract standard. Efectele apar dupa doua-trei saptamini de utilizare. Chiar administrat prin automedicatie, nu are efecte secundare si este mult mai sigur decit antidepresivele conventionale. Precautiile de utilizare constau in interactiunea cu alte medicamente, cum ar fi: medicamentele anticoagulante, contraceptivele orale, medicamentele utilizate in tratarea HIV si cu Prozacul. In general pentru combinatii cu medicamente este indicata consultarea medicului.

Ginseng

Acesta este considerat aproape un panaceu universal. In general, ginsengul este utilizat pentru vigoare, capacitate de concentrare, atentie si stare generala buna.

Constatarile cercetarilor stiintifice afirma ca in ceea ce priveste performantele fizice si energetice atribuite ginseng, acestea lipsesc. In schimb, s-a constatat ca cei care consuma regulat ginseng sint mai putin supusi riscului de a se imbolnavi de cancer. De asemenea, consumul de ginseng in timpul mesei reduce cresterea concentratiei de zahar in singe, specifica momentului urmator alimentatiei.

Dozajul: Cele mai multe studii indica utilizarea unei doze cuprinse intre 200 si 600 mg de extract. Avertismentele serioase se refera la dozaj de peste 1 gram de radacina uscata pe zi.

De asemenea produsele de calitate inferioara pot fi contaminate, trebuie sa fiti convins ca sursa are o buna reputatie.

Precautii: Uneori, dar nu in mod obisnuit, poate genera insomnii severe, diaree, singerari vaginale, dureri de cap acute, schizofrenie si citeodata sindromul Stevens-Jhonson. Interactioneaza cu diverse medicamente, in mod special cu anticoagulantele. Radacinile contaminate de ginseng pot produce efecte adverse.

Echinacea

Diferite produse din echinacea sint realizate din diferite parti ale plantei, dar cele mai multe utilizeaza radacina. Aceasta planta este considerata activa in multi compusi.

Infectiile traiectului respirator superior – Rezultatul cercetarilor dovedeste ca aceasta planta este mai degraba activa in prevenirea racelilor decit in tratarea lor.

Dozajul: Doza recomandata este de 900-1000 mg, de trei ori pe zi.

Precautii: Poate genera reactii alergice si efecte secundare destul de serioase, cum ar fi hepatita si astmul. Data fiind popularitatea plantei, au fost demarate studii serioase ale efectelor secundare.

Palmierul fierastrau

Boabele coapte ale palmierilor pitici sint utilizate pentru reglarea problemelor de productie a lichidului seminal si marirea bustului. O noua utilizare a fructelor de palmier este marirea glandei prostatice.

S-a constatat ca tratamentul cu fructe de palmier ajuta intr-adevar la imbunatatirea starii bolnavilor de prostata benigna, dar fara dovezi absolute.

Dozajul: Cele mai multe studii clinice indica o doza de 320 mg extract. In mod obisnuit tratamentul dureaza trei-sase luni.

Precautii: Efecte secundare au fost sesizate foarte rar si nu sint cunoscute interreactii cu alte medicamente.

Kava

Un sirop nu foarte concentrat de kava, utilizat in zona Pacificului de Sud, este considerat a fi benefic, in mod special pentru a inlatura anxietatea, combaterea insomniei si a simptomelor premenstruale.

Constatari stiintifice: Administrarea pentru scurt timp de kava este salutara in tratarea anxietatii.

Dozajul: 70-240 mg extract de radacina uscata.

Precautii: Poate provoca afectiuni serioase ale ficatului. Interactioneaza cu alcoolul. Cei ce utilizeaza timp indelungat siropuri concentrate de kava pot suferi descuamari ale pielii, uscarea tenului, pierderea partiala a parului si pierderea partiala a auzului. Aceste simptome inceteaza imediat ce inceteaza administrarea siropului.