O palmă binemeritată dată Școlii Românești de Istorie de un profesor de la Universitatea din Edinburg: Autoritățile românești ignoră 9.000 de ani de civilizație neîntreruptă!

Categories ArticolePosted on

În Europa de Vest nu se cunoaste istoria României si cei care o viziteaza acum vãd sãrãcia materialã de astãzi, si nicidecum milenara ei bogãtie culturalã si spiritualã. In plus, propaganda maghiarã din SUA se bazeazã pe milioanele de dolari ale D-lui Soros, care finanteazã edituri si opinii la Bucuresti, în timp ce în Elvetia am auzit de la un doctor în istorie (la Geneva, în iunie 1999) cã Transilvania a apãrut în secolul XIII si de la un ambasador francez în România (la Lausanne, în noiembrie 1998) cã poporul român a dispãrut timp de 1000 de ani ca sã reaparã, ca prin miracol, în secolul XIV !

Cu toate acestea, nimeni nu mentioneazã cã cea mai veche scriere din Europa a fost atestatã arheologic in 1961, tot în Transilvania, in satul Tãrtãria, pe râul Mures, în judetul Alba, de cãtre Profesorul Nicolae Vlassa, de la Universitatea din Cluj. În afarã de România, Tãblitele de la Tãrtãria, datate 5.500 î.e.n., au fãcut ocolul lumii anglo-saxone (Colin Renfrew, Marija Gimbutas) si au creat dezbateri aprinse pe tot globul. Desi oamenii acestor locuri știau sã scrie acum 7000 de ani, acest detaliu esential nu este nici în ziua de azi, dupã mai mult de 40 de ani, cunoscut publicului românesc si nu apare în manualele de istorie.

Ce ne spun specialistii din România ? În 1998 s-a publicat « Istoria României » (Editura Enciclopedicã , Bucuresti) de cãtre un colectiv academic sub conducerea unei « autoritãti în materie », Prof. dr. Mihai Bãrbulescu, culmea culmilor, de la aceeasi Universitate (din Cluj), care nu spune că Profesorul Vlassa a descoperit Tãblitele. La pagina 15 a acestui impresionant volum, Tãblitele de la Tãrtãria sunt mentionate cu semnul întrebãrii într-o foarte scurtã frazã, fãrã nici un comentariu: « Într-o groapã de cult de la Tãrtãria, s-au gãsit (…) trei tablete de lut acoperite cu semne incizate (scriere ?), cu analogii în Mesopotamia.»

Dar Dl. Bãrbulescu nu-si aduce aminte oare cã scrierea proto-sumerianã apare cu 1000 de ani mai tîrziu si cã cea cicladicã, proto-greacã, dupã 3000 de ani ? El a uitat cã metalurgia în Europa apare tot în Transilvania, în jur de 3500 î.e.n. ? Cã tracii sunt primul mare popor indo-european care intrã în Europa tot în jur de 3500 î.e.n., cu mai mult de douã milenii înainte ca celtii, etruscii, romanii, germanii, sau slavii sã aparã pe harta Europei ? Si cã tracii ocupau tot teritoriul intre Muntii Ural si Tatra de la est la vest si de la Marea Balticã la Dunãre si Marea Neagrã de la nord la sud?

De asemenea, si în acelasi context, nici un specialist în istoria României nu atrage atentia asupra altui “detaliu” primordial, si anume cã limba traco-dacicã este cu mii de ani anterioarã latinei (care apare abia în secolul VI î.e.n.) si cã, în consecintã, limba românã nu se trage din latinã, pentru cã, desi din aceeasi familie, existã istoric înaintea latinei, deci este o limbã proto-latinã. Latina se formeazã din etruscã si greacã, care, desi amîndouã indo-europene, sunt scrise cu un alfabet fenician, rãspîndit în lumea mediteranã a epocii. În plus, estruscii erau ei înșiși un neam tracic.

Atâtea detalii ignorate despre originea, continuitatea, si însãsi existenta poporului român dau de gândit. Cine schimbã si interpreteazã istoria României?

În mozaicul de limbi si popoare de pe harta Europei, singurii care au o continuitate de 9000 de ani pe acelasi teritoriu, si o scriere de 7000 de ani, sunt românii de azi. Transilvania nu a fost maghiarã si nici nu putea fi când strãmosii maghiarilor de azi locuiau în nordul Mongoliei, sursã turco-finicã nu numai a ungurilor, dar si a bulgarilor (care nãvãlesc în România si în teritoriile Bizantine din sudul Dunãrii în secolul VI), a turcilor si a finlandezilor din zilele noastre. Hunii pãtrund în Europa pânã la Paris, Roma si Constantinopole sub Atila în secolul V, dar se retrag spre Ural pânã în secolul IX, când nãvãlesc din nou în Panonia, teritoriu ocupat la acea datã de daci liberi (80%) amestecati cu slavi (20%).

Poporul si limba dacã sunt deci cu mult mai vechi decât poporul roman si limba latinã, dar cele douã limbi erau foarte asemãnãtoare, si de aceea asimilarea s-a fãcut atât de repede, în câteva secole. Ovidiu, poet roman exilat la Tomis pe malul Mãrii Negre, nu numai cã a învãtat geto-daca imediat, dar în sase luni scria deja versuri în limba lui Zalmoxis ! Invadarea Daciei, de fapt a unui coridor spre Muntii Apuseni, a avut ca scop precis comorile de aur și argint ale dacilor pe care Împãratul Traian (de origine ibericã) le-a dus la Roma ca sã refacã tezaurul golit al Imperiului.

În aceeasi ordine de idei, Imperiul Bizantin, care a durat mai mult de 1.000 de ani (330-1453), în timp ce Europa de Vest dormea sub jugul Bisericii Romane si a analfabetismului, este complet necunoscut pe aceste meleaguri. Cultura si civilizatia europeanã si-au mutat centrul de la Roma la Constantinopole în 330, când Bizantul devine capitala Imperiului Roman. Desi se studiazã istoria si limba Greciei antice, Imperiul Bizantin este nu numai complet ignorat în istoria Europei, dar chiar considerat “barbar” si “incult”. Nici un istoric elvetian nu a fost capabil sã-mi dea un singur nume de scriitor Bizantin, nici mãcar Ana Comnena !

Nimeni nu cunoaste aici cultura si civilizatia Bizantinã, religia ortodoxã (“ortodox” este în limbile occidentale un termen peiorativ), si cu atât mai putin istoria si traditia românã. Faptul, esential, cã analfabetismul nu exista în Bizant, dar exista în Europa de Vest în aceeasi perioadã este si mai necunoscut. Academiile “pãgâne” (socratice, pitagorice, orfice, druidice, etc.) au fost toate închise în secolul VI, iar când în cele din urmã universitãtile au început sã aparã în Occident în secolul XIII (Oxford, Cambridge, Padova) ele erau controlate de Biserica Romanã si studiau teologia.

Numai cãlugãrii si clericii stiau carte, se îmbogãteau prin exproprierea de pãmânturi în favoarea mânãstirilor, si luau puterea în toate tãrile vestice, prin misionarism si prozelitism la început (prin teroare si Inchizitie mai târziu), pânã în secolul XI, când ultimul tinut liber, al vikingilor din Scandinavia, cade sub puterea Romei Papale.

Renasterea italianã apare ca o consecintã clarã si directã a cãderii Constantinopolui (1453), cu emigrarea în masã a savantilor Bizantini cãtre Italia. De exemplu, numai Cosimo de Medici primeste 5000 de savanti exilati din Bizant într-un singur an la Florenta, acolo unde în curând vor scrie Petrarca, Dante si Boccacio, si unde vor picta Michelangelo si Leonardo da Vinci.

Între timp, cultura Bizantinã este pãstratã si cultivatã în tãrile Române (de exemplu la Putna), care nu numai cã îsi pãstreazã autonomia fatã de Imperiul Otoman, plãtind-o în aur – ca de obicei -, dar voevozii români trimit anual aur în Grecia pentru a sustine mânãstirile ortodoxe (de exemplu la Muntele Athos).

În Occident, o scurtã istorie a României apare în 1943, scrisã de Mircea Eliade în englezã la Lisabona si publicatã la Madrid (“The Romanians, a Concise History”, Stylos, Madrid, 1943), si republicatã peste alti 50 de ani în România (“The Romanians, a Concise History”, Roza Vânturilor, Bucuresti, 1992). În timp ce prima istorie serioasã a Bizantului apare, tot în englezã, de abia în 1988 (Lord John Julius Norwich, “A Short History of Byzantium”, Penguin Books, London, 1988, 1991, 1995, 1997). Cu toatã bunãvointa lui de a reabilita “misterioasa” istorie a uitatului Imperiu Bizantin, din nefericire nici mãcar Lord John Julius, de la Universitatea din Oxford, n-a avut acces la texte Bizantine, pentru simplul motiv cã nu stie greaca, nici veche nici nouã.

În final, se pune întrebarea de ce nouã milenii, atestate arheologic, de civilizatie neîntreruptã pe teritoriul României sunt ignorate nu numai în Europa de Vest dar si în România ? Cu ce se ocupã istoricii români ? Si reprezentantii României peste hotare ? Cine promoveazã cultura milenarã a României ?

În 1996, când am fost la Bucuresti pentru a face cercetãri în mitologia tracicã la Academia Românã, spre uimirea mea, mi s-a pus întrebarea de ce mã intereseazã tracii si dacii, când acesta era subiectul de predilectie a lui Ceausescu, fapt pentru care subiectul trebuie acum total ignorat. La rândul meu, mã întreb ce conteazã 50 de ani de comunism în comparatie cu cele 9 milenii de istorie româneascã ?

Un articol de Prof. dr. Maria-Luminita Rollé, Universitatea din Edinburgh, Academic Consultant in European Mytholgy

sursa: www.reteaualiterara.ning.com

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

49 comments

 1. Nici eu, nu ca as fii altceva decat un simplu om curios si oarecum interesat de istoria acestor meleaguri, nu am inteles niciodata de ce se ignora si chiar se ascund sau se distrug atatea dovezi care contrazic in cea mai mare parte istoria popularizata pana acum si data spre invatare, in randul generatiilor de ieri, azi si poate chiar si de maine. Sunt date concrete care daca nu ar fi ignorate ar schimba istoria acestui neam.
  Multumesc pentru aceasta scriere si pentru altele si mai ales pentru faptul ca a fost conceputa in asa fel incat oricine sa poata sa inteleaga sau macar sa ajunga sa-si puna intrebari.
  Ar trebui sa luptam impreuna pentru istoria noastra. Tot trecutul nostru determina ceea ce suntem si am putea deveni in viitor, iar daca il vom intelege vom putea mai usor sa ne intoarcem la acele atribute de “cei mai viteji si mai drepti dintre traci”.

 2. Buna, ziua! Adevarul este ca suntem si am fost o tara superba, cu o istorie incredibila – si spun asta, mai ales, pentru ca noi niciodata nu am fost cotropitori, ci cotropiti. Tot timpul altii au vrut ceva de la noi, chiar si in perioada “lumii civilizate”; nimeni, aproape (?) nu ne-a recunoscut meritele istorice, dar au stiut sa ne ia teritorii si sa ne bage in CE (?) si asta tot de nevoie: deschidere la Dunare – Marea Neagra. Am fost si suntem mult mai destepti, na, ca ei; avem copii mult mai dotati, copiii nostri stiu limbi straine, inca, de la gradinita sau din familie. Ai lor, mai bine zis ei, lucreaza in banci si nu stiu nici macar sa scrie. As avea mai multe de spus, dar ma abtin si sa stiti ca nu vorbesc din povesti, eu chiar ii vad zilnic, cat de “capacitati” sunt.Padure fara uscaturi, nu exista, dar la ei sunt mai multe uscaturi…

 3. Citat: “În mozaicul de limbi si popoare de pe harta Europei, singurii care au o continuitate de 9000 de ani pe acelasi teritoriu, si o scriere de 7000 de ani, sunt românii de azi”.
  Despre ce continuitate e vorba? Genetică sau lingvistică? Genetic, de la cel mai vechi homo sapiens (v. Ion din Anina), pînă la populaţia de astăzi, există numeroase evoluţii interne şi încrucişări cu alte neamuri (http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml). Cît despre semnele încrustate pe tăbliţele de lut de la Tărtăria, este dificil de estimat dacă era vorba efectiv de un scris sau doar de nişte simboluri ritualice. Şi chiar dacă este vorba despre un scris efectiv, ce legătură are cu limba actuală? De unde ştim că există o continuitate lingvistică ce porneşte de acum 7.000 sau 9.000 de ani? În atîtea mii de ani limba se putea schimba nu odată, ci de foarte multe ori!

 4. Ma scuzati pentru interventie, dar a-ti preluat gresit informatia
  “in satul Tãrtãria, pe râul Somes, în judetul Alba,”
  Somesul NU trece prin judetul Alba,
  iar satul Tãrtãria se aflã lângã râul Mures, în judetul Alba.

  cu stima
  Ioan Maer

 5. Este un articol bun, incisiv, dar…cine este autorul?
  Și, vă rog să-mi permiteți, cîteva observații:
  1. Tărtăria este pe Mureș, nu pe Someș,
  2. Vechimea plăcuțelor a fost dovedită indirect la 5.500 de ani î.e.n., nu 4.700 de ani î.e.n.
  3. Tracii se întindeau și la sud de m-ții Hemus (Balcani), pînă în m-ții Pindului unde mai sînt și azi comunități de aromâni, pînă pe malul mării Adriatice în peninsula Istria (istro-românii de azi), în Albania, în Turcia,
  4. Nu ar fi ajuns 14 care pentru a duce la Roma aurul dacic, pentru că, 225 de tone de aur este cantitatea cea mai mică acceptată de istorici și ar fi revenit 6 tone pe un car. Poate la un singur transport au fost 14 care.

 6. Domnule Paul, cum ramane cu semnele de pe painile vlahilor din Serbia, aceleasi cu cele de la Trataria si DIN ALTE LOCURI, apropos de lipsa de continuitate? Este adevarat ca nu putem avem certitudini pentru ce s-a afirmat in articol, poate fi hazardat, tot ce e posibil, insa este CERT ca in cazul geto-dacilor/traco-dacilor se poate vorbi de un Neam cu cel putin cateva secole inainte de cele inregistrate de Herodot, deci cu destul inainte de formarea romei; in cazul acesta si de o limba cat se poate de bine-articulata, care a trecut peste cea latina fara sa o bage prea mult in seama.

  “incrucisari cu alte neamuri”, eu as spune ca neamurile se pot intersecta, nu neaparat “incrucisa”. Neamul acesta nu si-a pierdut caracteristicile care il definesc de vreo 3000 de ani, mai sus in timp nu putem avea certitudini, este un lucru evident pentru oricine gandeste destul.

  A desfasura un rationament prin analogie, in cazul nostru este o prostie, data fiind vechimea si specificitatea neamului ACESTA. Apoi intervine factorul hazard, care nu poate fi cuantificat.

  “simbolurile ritualice” de la Tartaria. Unele aduc destul cu scrierea sumeriana. Este cert ca au semnificatia unui scris, contureaza o forma autentica de comunicare, de presupus ritualica. Interesant, fara sa va dati seama realizati ca fiind grupate INTR-UN ANUMIT FEL si nu in altul nu puteau ordona decat logica unei populatii care se definea cumva, care avea UN SET DE SIMBOLURI, implicit anumite caracteristici. Constientul cu subconstientul dumitale se contrazic, domnule.
  Cand afirmi ca exista continuitate nu ai pretentia unei suprapuneri(genetice) de 100%, ar fi si culmea, este vorba de CONTINUITATE.

 7. 1000 de ani, poate lipsesc in actualile manuale de istorie. In realitate noi suntem continuitatea poporului dac. Istoricii nostri ar trebui sa repare aceasta greseala(poate impusa), si sa spuna adevarul. Prin urmare, revenirea la numele Dacia este necesara, deoarece ne apartine de drept.

 8. Nu se poate, fiindca vine cate o Vulpe rapciugoasa si vicleana care ar interzice, daca ar putea, numele de “Dac” si “Dacia” din nou.

  …insa, de ce ti-e teama nu scapi

 9. Si spui mata, nene gogule de la Bragadiru, ca ne lipsesc 1000 de ani? Avem ciocniri ale slavilor cu vlahii in Muntenegru, Serbia si Croatia. De curand echipa Formulei As a ajuns la un document de maxima importanta(Codicele de la Manastirea franciscana Sfanta Eufemia) care atesta prezenta vlahilor negri pe coasta dalmata si trecerea lor, cu turmele, in insulele apropiate la jumatatea sec. al VII-lea. Asezarile lor sapate in piatra mai stau marturie si azi. La fel si cimitirele, mai ales cimitirile. In statele care s-au constituit dupa prabusirea Iugoslaviei sunt dealuri intregi cu cimitire care atesta continuitatea. Si unele biserici ale grecilor, sarbilor, croatilor, muntenegrenilor, macedonenilor…tot ale vlahilor au fost. Kekaumenos, Nechetas si alti bizantini relateaza despre vlahi, sunt mentionati inainte de Asanesti. Cu ce se mandreau Asanestii? Ca se trag din dacii de la nord de Dunare.
  La noi e mai simplu. Avem continuitate in zeci de situri, avem peste un veac si jumatate de lupte ale ungurilor pentru ocuparea Ardealului etc. Dar poate ca mata doreai sa-ti lase mesaje cool cu iepurasi in fiecare an.

 10. Adevarul este ca toti ne stiu trecutul.toti cei care sunt interesati de tara asta,de o anumita zona din ea,de orice ce e legat de Romania…putini au inteles aspectul asta…si din pacate vor mai trezece zeci de ani pana o sa inteleaga toti ce scopt au avut acele razboaie pe care generatii de copii tot invata despre ele si nu inteleg nimic. Tot ce nu s-a putu lua cu forta atunci se i-a cu vorba acuma,asta e ce nu a inteles multa lume…nimic nu s-a schimbat,planu de a acapara Romania est inca in picioare doar ca metodele au evoluat. Am zis de multe orri aspectul asta…o sa avem contratul de casa in mana si o sa vina °cineva° si o sa spuna ca nu e adevarat,casa da! dar pamantu ,nu! mutati-va casa in aer sau darmati-o pt ca pamantu e al nostru! si se va intampla,atata timp ce statu se lauda ca face combinatii excelente vandzand hetare de terenuri trainilor…o sa ajungem o tara comuna delimitata doar pt vecinii nostri nu pt noi insine…ar trebui ca sa intelegem si sa privim cu alti ochi destinul acestei tari,daca tot tinem asa de mult la el. Sa aveti o zi magnifica! (nu va pierdeti in detalii,retineti doar esentialul ? )

 11. etruscii bransa a celtilor…?
  In primul rand pelasgii etrusci cunoscuti ca si tusci(de unde si Toscana unde s-au stabilit) sau tirrieni, apar pe scena istoriei mult inaintea celtilor
  Stiam una din variante dpa un savant rus ca etruscii se trag din tracii vestici (cealalta varianta, mai putin probabila fiind ca sunt traci frigieni din Asia Mica)
  si ca celtii se trag din cimerieni- trib traco-dac din NE Moldovei(RO)

 12. Sunt foarte nedumerit in legatura cu povestea cu Scheletul unui dac inalt de 10 metri, descoperit la Rosia Montana. Esta vorba de o poveste cu daci uriasi, securisti si porti misterioase spre alte universuri, inspirata parca din romanele lui Pavel Corut si povestile budiste de adormit copiii care face ravagii pe Facebook. V-ati putea interesa despre acest subiect si sa expuneti pe acest site o parere pertinenta? Va dau si link-ul :
  http://www.cautpensiuni.ro/stire/scheletul-unui-dac-inalt-de-10-metri-descoperit-la-rosia-montana.
  Cu stima,
  Puiu M.

 13. Degeaba vorbim daca nu se actioneaza in directia asta,adevarul ca suntem un popor de oratori iar cand trebuie sa iesim in fata suntem precum strutul

 14. trebuie propaganda pentru Romania , investitie majora in a se cunoaste istoria veche,momente semnificative, vestigii, obiceiuri prin filme documentare,bine argumentate , cineva trebuie sa se ocupe de asta ,sunt multi oameni capabili sa o faca…

 15. nu cred ca trebuie propaganda sau ceva de genul, ei globalistii sunt mai buni la propaganda decit noi ,. eu cred ca trebuie cu totul si cu totul altceva: ne ar trebui creatori de moda care sa se inspire din tinutele dacilor , ne ar trebui pricepere sa incepem sa folosim cit mai mult retetele dacilor din plante, ar fi bine sa invatam si sa aplicam o tehnologie a dacilor in constructia de locuinte,poate nu chiar cu acele materiale dar asemanator, si desigur sa devenim spirituali ca si dacii,. poate cineva bogat sa deschida o televiziune dacica cu foloclor si alte amanunte interesante, poate ar trebui sa dam nume dacic la bere si la alte produse alimentare. eu cred ca noi ca popor sa gindim si sa ne comportam diferit de tot ce isi doresc globalistii, sa ascultam mai mult de vocea noastra interioara a neamului din care facem parte.

 16. super crys, este drept ce zici Dzeu sa ne pazeasca. cred ca pentru inceput daca toti care ne simtim cu inima daci am incepe sa ne gindim unii la altii si am si spune din cind in cind cite o rugaciune pt ceilalti semeni din neamul nostru cu siguranta relatiile dintre noi toti la orice nivel ar fi altele. sa stiti ca neamul nostru pt moment sufera de dezbinare, rugaciunea ne ar spori compasiunea si sensibilitatea atit de necesare legaturilor noastre interumane.

 17. Si totusi , la sfarsitul lunii august inceput de septembrie , BB si Discovery , trebuiau sa difuzeze un film cu Imperiul Roman , in care erau incluse si cetatile Dacice din muntii Apuseni.
  Stiti cumva de ce se intarzie ?
  Nu am vazut nici pe BBC , nici pe Discovery , acest film, si nici la o alta televiziune .
  Domnule Valentin Roman , aveti cumva un raspuns ?
  Sunt tare nerabdator sa aflu , vesti despre acest documentar.
  Cu stima , D.Moldovan

 18. cestia cu I.E.N e o prostie in primul randsi de aici incolo incep minciunile,,,si daca nu miniciuni neaparat, atunci informatii eronate si neverificabile, palpabile, in ceea ce priveste anii deoarece pamantul insusi nu este mai vechi de 7000 de ani. datarea cu carbon nu functioneaza si nu poate functiona deoarece e intr-o constanta variatie incontrolabila…toate sunt doar presupuneri neverificabile…interesativa umpic nu tot luati mura-n gura doar pt ca cineva spune,,,de asta romanii isi pierd identitatea, oricune ar fi fost ei, oricum nimanui nui mai pasa, Gutza si Salam no sa se opreasca din cantata ca sa studieze greaca macar,:)) nu va tot alimentati mandria oamenii buni. nu e nici o indoiala ca pe acelasi pamant cu romania de azi, demuilt au trait oameni da sigur nu au fost romani si limba romana, pentru cine nu stie cine a fost Gheorghe Lazar, nu vine din latina, greaca, etrusca etc. este o amestecatura, frumoasa si frumos sonora dar nu o limba veche,,,,chiar noua de altfel,,,,nu fiti copii la minte, mai oameni mari!

 19. ma bucura articolul dv. sa mai scrieti , am observat si eu : istoria si cultura romaneasca este perceputa ca fiind a unei natiuni de mana a treia , cu date eronate exprimate chiar de “ilustrii istorici ” care intentionat acopera date si evenimente, oare cu cat sunt platiti acesti indivizi si de cine ?

 20. astea sunt SF-urile lui Pavel Corut , si Biblia prezinta o gramada de povesti , cred ca realiati ca , daca, s-ar fi descoperit asa ceva vuiau ziarele ?

 21. Măi omule, românii n-au ființat acum 7.512 de ani ca să producă acele tăblițe de la Tărtăria și nici măcar nu știm dacă aceea e scriere sau simple simboluri fără valoare fonetică.
  Nici asupra tracilor nu sînt informații sigure cînd s-au instalat în Europa de sud-est și Balcani sau de unde veneau.Nici măcar întinderea geografică dată de voi aici nu e corectă.Putem spune că s-au găsit din nordul Mării Negre pînă la izvoarele Nistrului de-a lungul Carpaților prin Slovacia și coborînd pe Dunărea mijlocie apoi Drinul și mare parte din Balcani.La presiunea Ilirilor unii traci populează și nord-vestul Anatoliei.Atît și nimic mai mult.Cine spune că s-au întins pînă la Urali și Marea Baltică nu știe ce spune sau minte cu nerușinare.
  Etruscii sînt pre-IE și au influențat cultura romană, la fel și cea greacă mai tîrziu, dar în nici un caz n-au format poporul latin. Etruscii nu-s celți, iar tracii nu există cu mii de ani înaintea latinilor.Toate limbile IE au fost la un moment dat niște dialecte ale unei limbi principale care s-a diferențiat cu timpul căpătînd caractere noi prin amalgamarea cu alte popoare ne-IE.
  Doamne, nu știu cum poate subzista atîta ignoranță în privința istoriei și a lingvisticii! Chiar nu mai citește nimeni nimic?

  Șterge rușinea asta de articol că-i plină de basme!
  Vreau să fiu mîndru de moștenirea mea, dar nu cu exaltarea prin minciună și necunoaștere.Nu sîntem buricul Europei și nici părinții tuturor. Puțină modestie n-a stricat nimănui!

 22. Poate nu vorbim aceeași limbă!
  Citez: „Desi românii stiau sã scrie acum 7000 de ani, acest detaliu esential nu este nici în ziua de azi, dupã mai mult de 40 de ani, cunoscut publicului românesc si nu apare în manualele de istorie.”
  „Latina se formeazã din etruscã si greacã, care, desi amîndouã indo-europene…”
  „În plus, estruscii ei însisi erau o bransã a celtilor, coborâti în sudul Alpilor în jur de 1200 î.e.n”
  „La rîndul lor, celtii erau o bransã a tracilor care migrau spre vestul Europei, si erau numiti ca atare, adicã traco-iliri pânã în secolul VI î.e.n.”

  Îmi pare rău dar nu există absolut nicio logică.Evident cine formulează aceste teorii n-are pic de cunoștințe istorice.Cum dovedești „arheologic” și istoric cultura celților ca fiind tracică la origine, apoi că etruscii erau celți? :)) Latina e un melanj de etruscă și greacă? Băi, a văzut cineva pe saitul ăsta un text latin și unul grec(antic)? Etrusca nu mai zic, e complet un mister și azi deși valoarea fonetică a literelor sînt cunoscute.
  Aș vrea să pot spune „Cu stimă” dar am un respect limitat față de mincinoși și proști. Întrebarea e o comiteți din pură ignoranță sau e totul o minciună cu un scop precis, falsificarea istoriei adevărate?

  Cu ce mă încălzește să știu că avem cîteva tăblițe din lut scrijelite, dacă n-am decodat înțelesul lor?
  Cele mai vechi așezări proto-urbane se găsesc în Orient, nu la noi.Apoi acea cultură neolitică e rezultatul dezvoltării agriculturii și difuziei sale în Balcani spre Carpați.Nu știm ce limbă vorbeau aceștia, deci nu putem spune că-s traci, semiți sau cultură caucaziană. Aruncați cu teorii de parcă n-ați făcut școală deloc.

 23. erata

  Avem de-a face cu acelasi alfabet sau cu forme apropiate acestuia pe intregul teritoriu locuit de Neamul Vechi, de la inciziile de pe pietrele aflate pe fundul Lacului Bistrita pana la semnele descoperite in Basarabia, Bulgaria, Ungaria, Serbia…pe diverse obiecte de cult sau de uz.

 24. copiii nostri dotati vor aj7nge si tot asa. educatia i a adus in starea asta, adica lipsa ei.
  iar sistemul nostru educational se indreapta spre
  aceasi directie. ue ne vrea prosti si usor de controlat, fiecare in patratelul lui.

 25. Bună întrebare: ,,Cine schimbă şi interpretează istoria Romaniei?”
  Am înţeles că domnul dr. Mihai Bărbulescu şi subalternii săi au frică de Tăbliţele de la Tărtăria.
  A gândi istoria cu propria minte nu este o crimă.
  O crimă este a mistifica istoria unui popor.

 26. Dumneata, Sorine, nu ai nicio mostenire.
  Esti un simplu troll.
  Negi evidentele pe blog, ca si stapanii tai in manuale.

  Iar articolul este superb.
  Felicitari doamnei prof. dr. Maria Luminita Rollè!

 27. Limba este un organism viu,in continua schimbare,deci ar fi o prostie sa sustina cineva ca ar fi aceeasi ca si acum mii de ani sau chiar sute sau chiar zeci…Dar asta nu inseamna ca nu are un fond,o baza,o radacina,care poate fi studiata si comparata cu limba vorbita in prezent.

 28. nu stiu ce citesti tu,dar iti recomand sa incerci sa citesti viata,activitatea si mai ales singura lucrare a lui O.Densuseanu – poate ai sa ai o alta perspectiva dupa..

 29. Poporul român ,,a păstrat neîncetat legătura spirituală cu Vechea Europă”!
  Am citat din ION GHINOIU ,,Panteonul românesc”, Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2001, p.XI.

  Mitologia noastră, obiceiurile de înmormântare şi alte credinţe vechi arată că suntem bătrâni de 9000 de ani. Că în fiecare român adevărat curge sângele strămoşilor de la Tărtăria, Turdaş, Cucuteni, Sarmizegetusa.

 30. Acest articol are ce-i drept lacune dar este binevenit pentru ca lasa multe semne de intrebare. Curiosii de azi si de màine n-au decàt sa duca mai departe munca banoasa de cercetare. Este un mijloc si acesta de supravietuire pe aceasta planeta in continua mutatie. De aceasta “pamàntul ascunde” pentru ca materia pe care noi supravietuim pe aceasta planeta este fluida in interiorul ei exact cum este corpul nostru uman. Scoarta terestra este in continua schimbare si de aceea popoarele ce o locuiesc s-au vazut nevoite sa migreze. Complimente lui Sorin caci prin coerenta comentariului lui a expus f. bine adevarata fata a propriului nostru “dusman” acesta fiind suprematia egocentrismului de a sustine fiecare apartenenta demografica inexistenta de fapt. Mai analizati fiecare experientele personale si veti ajunge la concluzia lui Sorin ” putin mai multa modestie” ca sa nu ne creiam iluzia unei apartenente pe aceasta planeta. Suntem trecatori si in vizita “continua miscare”, deschideti-va mintea si uitati-va in interiorul sufletului ca sa intelegeti fiecare ca suntem vizitatori si nu avem dreptul de a lasa in urma noastra false iluzii si dezbinare . In interiorul nostru vom descoperi cine suntem,de unde venim, de ce pe aceasta planeta avem un rol si incotro ne indreptam . Cred ca veti descoperi universul si energia pozitiva a lui D-zeu care este inauntrul nostru si la el ne vom intoarce fara limite de hotare si nationalitate. Cu respect pentru fiecare opinie …

 31. Nea Gogule, imparatul Galeriu s-a batut cu persii si i-a invins ajutat de oastea dacilor, la anul 300 toamna (adicatalea dupa retragerea aureliana), drept pentru care Senatul Romei a ridicat un arc de triumf in Salonic in care apar bine-merci dacii cu binecunoscuta lor flamura, capul de lup cu corp de sarpe; hanul Atila avea printre vasali printii dacilor/valahilor la anul 400 toamna; Cronica lui Oguz pomeneste de neamurile valahilor la anii 700-800 la Nistru, ca s-au luptat cu triburile acestui han Oguz si hanul se lauda ca i-a invins. Ok, asta inseamna ca valahii nostri existau acolo, aveau organizare militara (obligat si politica, iar despre cea sociala si a proprietatii zice “legea pamantului” si mostenirea obstilor satesti). Ai deja doua surse scrise despre daci/valahi/daco-romani plus una epigrafica ce acopera vreo patru secole trecute fix din cele zece incriminate a lipsi, deci ce te doare de fapt? Ca s-a scremut si Anonymus in cronica ungurilor si a scapat porumbelul ca in Panonia isi duceau valahii turmele la pascut inainte de a veni ungurimea acolo in secolul IX? Pai daca socotesc eu bine, mia aia de ani lipsa e foarte bine-merci prezenta la apel!

 32. ,,Originea neamului românesc trebuie căutată la traci cu mii de ani înaintea altor popoare şi aceasta ne dă dreptul de a ne considera noi, românii, ca adevăraţii moştenitori ai acestor locuri”. NICOLAE IORGA

 33. Sunt 100% de acord. Pacat ca nu stim sau nu vrem sa valorificam ceea ce avem: pozitie geografica, relief, inteligenta si, inca, resurse.

 34. Lucrez in italia de7 ani am observat ca le este foarte greu sa pronunte cuvinte romanesti. Si nu cred ca cauza ar fi ca ei vb
  latina iar noi o limba ce se trage din latina. Ma de graba noi vb o limba mai curata iar ei o limba care a luat nastere din amestecul cu mercenari si triburi cucerite de imperiul roman. Concluzia mea este ca latinizarea poporului dac este o aberatie totala.

 35. Sunt de acord.Acum cu haplogrupele din ADN,se stie originea fiecarui popor,cat si traseul pe unde au trecut acei stramosi.Nu putem exagera.

 36. De curiozitate: intr-un paragraf scrie ca exodul invatatilor din Bizant si Renasterea incepe ca o consecinta a caderii Constantinopolului, dupa care se continua cu un exemplu, cel al lui Cosimo de Medici care primeste un numar important dintre acestia la Florenta. De asemenea, din context reiese ca tot aici se vor forma mai tarziu si vor scrie Petrarca, Dante si Boccaccio.

  Sa citam : “Renasterea italianã apare ca o consecintã clarã si directã a cãderii Constantinopolui (1453), cu emigrarea în masã a savantilor Bizantini cãtre Italia. De exemplu, numai Cosimo de Medici primeste 5000 de savanti exilati din Bizant într-un singur an la Florenta, acolo unde în curând vor scrie Petrarca, Dante si Boccacio, si unde vor picta Michelangelo si Leonardo da Vinci.”

  Ori acum eu vin si intreb: cum se face ca Renasterea, curent care apare in secolul XIV e o consecinta a unui eveniment petrecut in secolul XV? Cum se face ca Dante (1265-1321) Petrarca (1304-1374) si Boccaccio (1313-1375) traiesc si compun cu totii inainte de 1453, deci nu ar putea sa isi inceapa activitatea “in curand” dupa exodul masiv si primirea invatatilor bizantini la Florenta, nu? Asta ca sa nu mai punem la socoteala alte inadvertente.

  Eh, ma leg si eu de un lucru, dar e suficient ca sa pun la indoiala orice cuvant din acest articol. Nu tot ce se scrie se si mananca.

 37. @Andra: Cucerirea Constantinopolelui de catre Mehmed al II-lea in 1453 a fost doar cantecul de lebada al imperiului. In fapt, decaderea lui a inceput cu 200 de ani inainte, fiind in permanenta macinat de catre turci. La inceputul anului 1453, “Imperiul”mai consta de fapt in orasul propriu-zis si o porțiune a Peloponezului din jurul cetății Mystras.

 38. Decaderea Imperiului a inceput dupa ce s-a sfarsit cu dinastia neamului cel mai numeros dupa cel al inzilor, faptul ca Bizantul, adica imperiu grecesc, a ramas 1000 de ani in picioare, cumva in virtutea inertiei,, dar si in virtutea unui tip de ascendenta, se datoreaza conjuncturilor si faptului ca nu au existat forte militare suficient de puternice sa ia cu asalt marele oras inconjurat de ziduri puternice.

 39. Îmi pare rău dar nu cred o iotă din toate basmele astea. Cetăţile dacice, dacă există, nu demonstrează că dacii sunt strămoşii românilor de astăzi. Şi nici nu sunt. Ei sunt urmaşii păstorilor şi crescătorilor de vite trimişi în Câmpia Panoniei, lucru pe care îl fac şi astăzi italienii pentru că nu au suficient pământ pentru agricultură. Noi nu am fost un popor niciodată, ar trebui să le mulţumim celor care ne-au ajutat să fim, nu să-i înjurăm. Şi aceea sunt în primul rând evreii, apoi francezii.

 40. Dc/le ROXIN,ci stima.Nu mai pierdeti timpul cu tablitile de la mine din judet.Motivul?RASTURNATI istoria ,MONDIALA.MAI BINE va dau un SFAT.AM trit la ROMA 11 ani,{o cunosc mai bine ca BUC.] .ASA ca va propun sa va inscrieti in audienta la PAPA FRANCISC[pare un OM bun] sa va lase sa vizitati ARHIVA ,VATICANA,acolo gasiti totul despre GETI.O ZI BUNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *