Oscarul disparut al lui Hattie McDaniel inlocuit de Academia de Arte

Categories CulturaPosted on

In 1940, dupa ce a aparut in Gone With the Wind, Hattie McDaniel a devenit primul actor de culoare care a castigat un Oscar. Ea a acordat premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar Universitatii Howard cu putin timp inainte de moartea ei in 1952, dar originalul a disparut fara urma cu aproximativ 50 de ani in urma. Acum, Academia de Arte si Stiinte Cinematografice a emis un inlocuitor pentru onoarea disparuta. Oficialii au inmanat noul premiu universitatii in cadrul unei ceremonii in weekend.

„Hattie McDaniel a fost o artista revolutionara care a schimbat cursul cinematografiei si a influentat generatiile de artisti care au urmat-o. Suntem incantati sa prezentam un inlocuitor al Premiului Academiei lui Hattie McDaniel Universitatii Howard”, spun Jacqueline Stewart, director si presedinte al Muzeului Academiei, si Bill Kramer, CEO al Academiei, intr-un comunicat. „Aceasta ocazie importanta va sarbatori mestesugul remarcabil si victoria istorica a lui Hattie McDaniel.”

De-a lungul carierei, McDaniel a aparut in aproximativ 300 de filme. Ea a primit placa originala – toti castigatorii de spectacole de sustinere intre 1936 si 1942 au primit o placa, mai degraba decat o statuie – pentru rolul ei din Gone With the Wind din 1939 , un film care „a sosit ca un triumf cinematografic, dar de atunci a fost mustrat pentru orb. privire spre sclavie”, scrie  Jonathan Abrams din New York . McDaniel a jucat-o pe Mammy, care a fost inrobita de familia lui Scarlett O’Hara.

McDaniel a lucrat intr-o perioada in care industria filmului era plina de rasism. Chiar si la ceremonia hotelului Ambassador in care si-a castigat Oscarul istoric, McDaniel a fost fortata sa stea la o masa mica de-a lungul unui perete indepartat, departe de ceilalti nominalizati ai distributiei. Dupa cum  scria Seth Abramovitch de la Hollywood Reporter in 2015, „Cu politica stricta a hotelului impotriva negrilor, [producatorul David O. Selznick] a trebuit sa ceara o favoare speciala doar pentru ca McDaniel sa intre in cladire.”

Desi a fost laudata pentru actoria ei, criticii – inclusiv cei din NAACP – au sustinut ca McDaniel a jucat roluri bazate pe stereotipuri daunatoare. Ca raspuns la critici, ea spunea adesea: „Prefer sa joc o servitoare decat sa fiu servitoare”.

Oscarul inlocuitor va fi expus in holul cladirii lui Howard Chadwick A. Boseman College of Fine Arts. Se crede ca originalul a disparut la sfarsitul anilor 1960 sau inceputul anilor 1970, poate in timpul unei perioade de tulburari studentesti, relateaza Ayana Archie.

„Se pare ca un domn a spus ca a aruncat-o in Potomac”, spune Kevin Goff, stranepotul lui McDaniel. „Cineva a spus ca poate un profesor de drama a luat-o cu el. Dar nimic nu a fost verificat sau dovedit. Nu a fost niciodata afisat pe eBay. Asadar, aici suntem peste 50 de ani mai tarziu si nimeni nu are nicio idee unde se afla sau daca inca mai exista.”

Denise Randle, care a lucrat la urmarirea inventarului de artefacte al universitatii incepand cu inceputul anilor 1970, a crezut initial ca a fost aruncat, conform NPR. Mai tarziu, ea a crezut ca ar fi fost deplasat. Totusi, pentru ca cei mai multi dintre cei care lucrau in administratia lui Howard la acea vreme au murit de atunci, soarta originalului ar putea sa nu fie cunoscuta niciodata.

Dupa atatia ani, fanii lui McDaniel sunt bucurosi sa vada inlocuitorul.

„Este 100% intarziat”, spune Jill Watts, autoarea cartii Hattie McDaniel: Black Ambition, White Hollywood . „A fost atat de semnificativ din punct de vedere istoric ca premiu. Nu doar in istoria filmului, ci si in istoria americana, si a fost semnificativ pentru ea personal. Ar fi absolut incantata sa stie ca va merge acasa acolo unde si-a dorit ea sa fie.”